Simuna oli aikaansaapa mies. Parikymppisenä hän osti osittain perintörahoilla ja osittain velaksi Takalan talon. Hän asui siellä perheineen yli 10 vuotta ja ajan tavan mukaan nimi oli silloin Takala. Hänet nimitettiin kihlakunnan lautamieheksi ja hän alkoi käyttää nimeä Simuna kuten isänsä lautamies Simuna Kokkila oli tehnyt.
Simunasta tuli jälleen Kokkila, kun hän osti kotitalonsa ja muutti sinne. Samoihin aikoihin perustettiin Kuortaneen kunta, ja hän oli monipuolisesti mukana kunnan ja seurakunnan tehtävissä. Hänen veljensä Juha oli kunnallislautakunnan ensimmäinen puheenjohtaja 1865-1890. Simuna toimi hänen varamiehenään lähes koko ajan. Lautamies Simuna toimi nimismiehen apuna ensin siltavoutina ja lopulta poliisina 1891-97.
Pääelinkeino oli kuitenkin maatalous ja sen olennaisena osana tervanpoltto. Työ tuotti tulosta. Naapurin muuttaessa Amerikkaan, Simuna osti myös hänen talonsa Keski-Ruonan.
Nämä tiedot ovat pääosin peräisin 2021 julkaistusta kirjasta Nokiottat, Kuortane ja kuortanelaiset 1860-1960. Kirjoittaja Teppo Ylitalo oli tarkkana nimittäessään vuonna 1834 syntynyttä Siimonia Simunaksi erotukseksi hänen pojastaan, joka oli myös Siimon Siimoninpoika. Poika-Siimon pantiin kouluun Alavudelle, jossa oli kansakoulu ennen Kuortanetta. Hänestä tuli kauppias.