Øystein Gydason Tofte

public profile

Is your surname Bratt?

Research the Bratt family

Øystein Gydason Tofte's Geni Profile

Records for Øystein Bratt

194,459 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Øystein Gydason Bratt

Also Known As: "Eystein Gyldusson", "Gyduson"
Birthdate:
Birthplace: Tofte nigard, Sør-Fron, Norway
Death: before 1293
Tofte Nigård, Norway
Immediate Family:

Son of NN and Gyda Bjørnsdatter? Bratt?
Husband of Ingjerd Bratt and Gunhild Gunnarsdatter Tofte
Father of Bjørn Eysteinson Tofte
Half brother of guttorm "gydasson"

Managed by: Private User
Last Updated:

About Øystein Gydason Tofte

Feil informasjon

Det har blitt hevdet, bl.a av E.Hougen at Øystein var bror til baron og riksråd Gyttorm Gydason, men dette er lite sannsynlig; både kronologisk og sosialt. Opphavet til Guttorm Gydason er også ukjent. En mulig far har blitt satt som Brynjulf på Kvåle, men helt uten kilder. Det er spesielt at en fra det desidert øverste stormannssjiktet bruker matronym i steden for patronym. Det tolkes vanligvis som at morsslekta er av høyere status enn farsslekta. Bygd på en slik antagelse og på navnelikhet fremsatte professor Ludvig Daae i sin tid hypotesen om at Guttorm skulle være dattersønn av og oppkalt etter Guttorm Ingesson, og Inge Bårdssons frillesønn. Men dette finnes det ingen kilder for og det blir feil å hevde at Øystein var bror av Guttorm og derfor måtte være etterkommer av denne..

Ifølge Tore Vigerust ble det holdt et skifte 30 Mars 1318 i nedre stuen i Tofte i Sør-Fron. Skiftet var mellom brødrene Øystein (Eystein) Raggat og Kolbjørn, og de skiftet jord etter sine ikke-navngitte foreldre. Engebret Hougen har rette og slett bare gjettet på at Øystein og Kolbjørn var sønner av en ukjent person Bjørn Øysteinsson, som igjen var sønn av en ukjent person Øystein Gydusson på Tofte, som igjen skulle være bror til Guttorm Gydasson og dermed også sønn av sistnevntes mor, Gyda, som ergo hadde bodd i Fron. Leddene mellom Øystein Raggat (av Hougen kalt Ragar) og Gyda er rene påfunn. Personene er ikke nevnt i de historiske kildene. Man kunne like gjerne finne på andre navn. Ved denne leken med navn har Hougen også indirekte hevdet at Guttorm Gydasson var fra Fron i Gudbrandsdalen. (E Hougen posthumt i Ættesoge for Gudbrandsdalen II, 1968, s. 60.) Det blir også feil å tillegge han etternavnet Bratt (Dette finnes det ingen kilder for!)

Kilder:

Kildeinformasjon

1292: RN II, nr 681, 8 Juli 1292. Vernebrev frå Norges hertug Håkon Magnusson for Bjørn, son til Øystein Gydasson: Vernet omfattar Bjørn, kona Ingegjerd, barna og alt godset deira. Forbyr særskilt ulovleg fiske i Toftevatnet og ulovleg hogst i skogane deira. Påbyr sine ombodsmenn å hjelpe dei i alle rettferdige saker. Besegla i hertugens nærvær, Gabriel klerk skreiv.

view all

Øystein Gydason Tofte's Timeline

1247
1247
Tofte nigard, Sør-Fron, Norway
1250
1250
Age 3
Sør-Fron, Oppland, Norway
1293
1293
Age 46
Tofte Nigård, Norway