Ada van Holland, Countess of Holland

Is your surname van Holland?

Research the van Holland family

Ada van Holland, Countess of Holland's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Ada van Holland, Countess of Holland

Birthdate:
Birthplace: Dordrecht, Netherlands
Death: after 1234
Holland - Countess from 1203
Immediate Family:

Daughter of Dirk VII, graaf van Holland and Adelheid von Kleve, gravin van Holland
Wife of Lodewijk II, VII graaf van Loon (count de Looz)
Sister of Aleidis van Holland

Managed by: Noah Tutak
Last Updated:

About Ada van Holland, Countess of Holland

Ada (1188 - 1223) was gravin van Holland vanaf 1203. Ada was een dochter van Dirk VII en Aleid van Kleef. Ze werd vernoemd naar haar grootmoeder Ada van Schotland.

Toen haar vader in 1203 stierf was Ada de laatste nog levende dochter van Dirk VII. Om de positie van Ada te verstevigen liet haar moeder de 15-jarige Ada nog voor de begrafenis van haar vader trouwen met Lodewijk II van Loon.

Haar oom Willem erkende Ada niet als gravin van Holland en riep zichzelf uit tot graaf van Holland. Hij kreeg daarbij steun van de edelen van Kennemerland waarna Aleid van Cleef en Lodewijk van Loon naar Utrecht moesten vluchten. Willem van Loon maakte zichzelf Graaf van Holland nadat hij niet accepteerde dat zijn broer Willem trouwde met de dochter (Ada van Holland)van de net overleden nog niet begraven Graaf van Holland, Dirk VII. Omdat Dirk VII alleen dochters had, w.o. Ada, werd er flink gestreden om zijn opvolging. Ada vluchtte met haar man Lodewijk. Ada werd op weg naar de begrafenis van haar vader door getrouwen van Willem bij Leiden in het nauw gedreven. Ze verschanstte zich in de burcht van Leiden die na een kort beleg door de burggraaf van Leiden, Philips van Wassenaar, werd ingenomen. Nadat ze gevangen genomen werden, stuurde hij (Willem de nieuwe Graaf van Holland) Ada van Holland in ballingschap naar Texel en later naar koning "Jan zonder Land" van Engeland.


Haar gevangenschap is verdicht door A.C.W. Staring die haar laat verzuchten:]

  Feestlicht, aan den toorts ontstoken,
  Die mijn Vaders Lijk bescheen;
  Echt, van morrend Volk weersproken;
  Van verbitterd Bloed bestreen,
  'k Draag uw schuld! in Moederhanden
  Blonk de Bruidstooi, mij ten val:
  'k Sleep een boei, aan Texels stranden...
  'k Was Gravinne, in Dordrechts wal!
  Ach, dit hart! (aan Hem ontreten -
  Mijn genoot in 't kort gezag -
  Nu op 's waerelds vloen versmeten,
  Waar mijn trouw niet volgen mag!)

Later werd ze naar de Engelse koning Jan zonder Land gezonden. Willem nam vervolgens het bestuur van het graafschap op zich. Wat volgde was de Loonse oorlog die tot 1206 zou duren. De oorlog eindigde met het verdrag van Brugge. Formeel werd het graafschap tussen Willem en Lodewijk van Loon opgedeeld. Willem kreeg Zeeland en de streek rond Geertruidenberg, Lodewijk de rest. Het lijkt er echter op dat Willem gewoon doorregeerde in Holland.

In 1207 wist Lodewijk van Loon Ada vrij te krijgen, maar Ada moest haar claim op het graafschap opgeven. Lodewijk en Ada probeerden het graafschap nog wel te heroveren en deze strijd werd onderdeel van de strijd tussen Frankrijk en de Hohenstaufen-dynastie. Willem wist Holland hier, door kundig tussen de partijen te manoeuvreren, zonder kleerscheuren doorheen te brengen en in 1213 moesten Lodewijk en Ada hun claim op het graafschap Holland definitief opgeven.

Ada stierf kinderloos in 1226 en werd begraven naast haar man Lodewijk II van Loon in de Abdij van Herkenrode in het Graafschap Loon.


ALEIDIS [Adelheid] ([1186]-before 1203, bur Rijnsburg). The Chronologia Johannes de Beke names "Adelheidim et Adam" as the two daughters of Count Dirk VII & his wife, specifying that Adelheid was betrothed to "Henrico domicello Gelrie"[446]. The Annales Egmundani record the betrothal in 1197 of "Theodericus comes filiam Aleydem" and "filio comitis Ottonis…Heinricus" but specifying that "idem puer" died and was buried at Rijnsburg[447]. The Chronologia Johannes de Beke records that "Otto comes Gelrensis" and "Theodericus Hollandensis" were reconciled and agreed the betrothal of "filiam suam Aleidem" and "filio comitis Ottonis…Henricus", but specifying in a later passage that both died soon after and were buried "in Rinesburgensi monasterio"[448]. Betrothed (1198) HENDRIK van Geldern, son of OTTO Graf van Geldern & his wife Richardis of Bavaria (-1198, bur Rijnsburg).

http://fmg.ac/Projects/MedLands/HOLLAND.htm#FlorisIIIdied1190A

view all

Ada van Holland, Countess of Holland's Timeline

1186
1186
Dordrecht, Netherlands
1234
1234
Age 48
Holland - Countess from 1203