Andreas Schotel

Is your surname Schotel?

Research the Schotel family

Andreas Schotel's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Andreas Schotel

Birthdate: (88)
Birthplace: Rotterdam
Death: May 29, 1984 (88)
Rhoon
Immediate Family:

Son of Wessel Hendrik Schotel and Agnes Pieternella Snijders
Husband of Mies Gips
Brother of Hendrik Schotel; Elizabeth Schotel; Hendrik Schotel; Hendrik Schotel and Wessel Hendrik Schotel

Occupation: graficus, schilder, aquarellist, pentekenaar, etser, tekenaar
Managed by: Private User
Last Updated:

About Andreas Schotel

Andreas Schotel (Rotterdam, 1896 - 1984) was een Nederlands graficus. Hij maakte vele etsen van het leven en de werkzaamheden van de Noord-Brabantse boeren en landarbeiders. Daarbij documenteerde hij nauwgezet de overgang van traditionele naar gemechaniseerde bedrijfsvoering. Er is http://www.andreasschotel.nl/ een museum] geheel gewijd aan hem in Esbeek.


Hij was getrouwd met Mies Gips. Zij kregen drie dochters waarvan er één echter op jeugdige leeftijd overleed.

Schotel was de zoon van een lakker. Vanaf zijn veertiende werkte hij als patroontekenaar op een Rotterdamse tapijtenfabriek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij in Noord-Brabant gelegerd nabij de grens van het door Duitsland bezette België. In 1916 kwam hij vrij uit dienst en bezocht toen de Rotterdamse Kunstacademie. Daar bekwaamde hij zich in de grafische kunsten, met name het etsen.


In 1922 kwam hij, via de directeur van de Kralingse gasfabriek, in contact met diens broer, Cornelis Sissingh. Deze was houtvester op het Landgoed de Utrecht. Hier mocht hij gratis wonen nabij de brandtoren te Esbeek. Hij maakte er een portret van directeur Ingenegeren. Verkopen deed hij echter nauwelijks iets en na een jaar moest het gezin terugkeren.


Hij verlangde echter terug naar Esbeek en schafte zich een tuinhuisje aan dat in 1923 naar Esbeek werd overgebracht. Het gezin bracht in dit twee bij twee meter metende huisje de zomermaanden door. Het huisje kwam te staan vlakbij de opzichterswoning van de Oranjebond van Orde, die de Rovertsche Heide had ontgonnen. Hiervandaan betrok men elektriciteit en water werd uit een waterput gehaald.


Schotel was communist en aldus een vreemde eend in de bijt, maar het contact met de plaatselijke bevolking getuigde van wederzijds respect. Esbeek kende toch al een aantal immigranten, zoals protestantse boeren die door de ontginningsmaatschappijen waren aangetrokken vanwege hun kennis van moderne landbouwmethoden. Hieronder bevonden zich enkele Zuid-Bevelandse families die zelfs hun klederdracht trouw bleven dragen.


De kunst van Schotel was naturalistisch. De etsen van Schotel tonen het landschap en de werkende mensen. De laatsten werden uitgebeeld vanuit de schoonheid van de werkzaamheden en niet zozeer als aanklacht tegen armoede. Zijn etsen bieden nauwkeurige tijdsdocumenten aangaande alles wat eens gewoon was maar geleidelijk verdween om plaats te maken voor nieuwe zaken (primitieve dorsmachines, bijvoorbeeld) die op hun beurt eveneens weer verdwenen zijn.


Andreas was onder meer bevriend met kunstenaar Jan van der Heijden uit Netersel en met J.M. Lauwers, schoolhoofd van Esbeek en schrijver van Langs de Hilverboorden, waarvoor hij tien etsen vervaardigde.


Samen met Johannes Proost ontwikkelde hij de techniek van de schoongedrukte ets. Hierbij werd gewerkt met zelfgebrande lak in plaats van inkt. Als pigment werd houtroet gebruikt. Hij ontwikkelde de mari, een werktuig dat de inkt van de etsplaat verwijderde maar die in de gleuven intact liet.

Andreas Schotel vond pas erkenning op hoge leeftijd. In 1979 werd te Esbeek de Stichting Vrienden van Andreas Schotel opgericht. Deze leent ook etsen uit aan de Esbeekse inwoners. In mei 2009 werd in Esbeek het Andreas Schotel Museum geopend in de Schuttershof, een instelling waar ook de kunstenaar regelmatig kwam.


Het zomerhuisje, De Schuttel genaamd, bestaat nog steeds. Het is, sinds de aankoop van de Rovertsche Heide door de Stichting Brabants Landschap, 200 meter verplaatst en mogelijk krijgt het een culturele bestemming BRON

RKD & Documentatie RKS

view all

Andreas Schotel's Timeline

1896
April 20, 1896
Rotterdam
1984
May 29, 1984
Age 88
Rhoon