Diederik van Leiden Gael

Is your surname van Leiden Gael?

Research the van Leiden Gael family

Diederik van Leiden Gael's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Diederik van Leiden Gael

Birthdate:
Birthplace: Leiden, Zuid-Holland, Netherlands
Death: September 24, 1846 (71)
Leiden, Zuid-Holland, Netherlands
Place of Burial: Leiden, Netherlands
Immediate Family:

Son of Johan Gael and Françoise Johanna van Leiden
Husband of Johanna van der Hoop
Brother of Jacob François Gael; Pieter Cornelis Gael; Willem Hendrik Johan Gael and Agneta Emmerentia van Leiden Gael

Managed by: Private User
Last Updated:

About Diederik van Leiden Gael

Groenesteeg Vak A nr. 30, Diderik van Leyden Gael, 71, 1846-09-29 en zijn vrouw Johanna van der Hoop, 79, 1862-11-04 en Jacoba van der Souw, 39, 1837-04-08

Op 2 november herbegrafenis van de ‘Redder van Leiden’

De begraafplaats Groenesteeg herdacht haar 200 jarig bestaan op zaterdag 2 november - de dag van Allerzielen – met een authentieke ‘herbegrafenis’ van de ‘redder van Leiden’, Diederik van Leyden Gael. Vanaf 13.30 uur liep een unieke begrafenisstoet, nagespeeld uit 1846, vanuit de Hooglandse kerk door het centrum van de stad naar begraafplaats Groenesteeg. In de stoet liepen prominente Leidenaren mee, zoals burgemeester Lenferink en rector magnificus Carel Stolker.

Begrafenisstoet

De kist lag in een geheel zwarte rouwkoets, getrokken door een vierspan. Ongeveer 70 personen, gekleed in authentieke klederdracht, vormden de begrafenisstoet. Jochem Myjer zou de rol van ‘huilebalk’ vertolken, maar is niet gezien. Burgervader Henri Lenferink, gekleed in een burgemeesterspak uit de 19de eeuw, liep mee als burgemeester Du Rieu. Ook Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden, was van de partij.

Diederik van Leyden Gael, de ‘redder van Leiden’

Diederik van Leyden Gael was één van de meest gefortuneerde Leidenaars (‘rijke stinkerds’) uit de geschiedenis van de stad. Hij werd op 29 augustus 1775 geboren als zoon van de Leidse burgemeester Johan Gael en van Françoise Johanna van Leyden, gravin. Ter ere van zijn oom en peetvader kreeg hij als ‘voornaam’ Diederik van Leyden. Diederik was vele jaren lid van de gemeenteraad van Leiden en is ook wethouder geweest. Daarnaast was hij lid van Provinciale Staten, van de Staten-Generaal en van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Diederik was ook actief in de armenzorg. Op 24 februari 1819 trouwde hij met Johanna van der Hoop, dochter van Adriaan Salomon van der Hoop, bewindhebber der Oostindische Compagnie. Diederik en Johanna waren zeer vermogend en woonden in het kapitale pand Breestraat 125, waar later restaurant Het Gulden Vlies was gevestigd en waar nu de reisorganisatie Djoser gehuisvest is. Na het overlijden van gemeentesecretaris Pierre Antoine du Pui in 1838, kwam aan het licht dat die over een lange periode honderdvijftigduizend gulden verduisterd had, ongeveer de helft van de gemeentebegroting. De schade en schande voor de stad was enorm: Leiden was in last! Gelukkig werd de stad gered door een anonieme gift van honderdduizend gulden. Deze gift werd aanvankelijk toegeschreven aan koning Willem I, maar bleek achteraf afkomstig te zijn van Diederik van Leyden Gael. Vijf jaar nadat hij benoemd was tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw overleed Diederik van Leyden Gael op 24 september 1846, nog steeds ‘stinkend rijk’. Hij werd begraven op Groenesteeg in keldergraf 30, vak A.

view all

Diederik van Leiden Gael's Timeline

1775
August 28, 1775
Leiden, Zuid-Holland, Netherlands
September 1, 1775
Leiden, Zuid-Holland, Netherlands
1846
September 24, 1846
Age 71
Leiden, Zuid-Holland, Netherlands
????
Leiden, Netherlands