Henrich Adolph Mülertz

Is your surname Mülertz?

Research the Mülertz family

Henrich Adolph Mülertz's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Henrich Adolph Mülertz

Birthdate:
Birthplace: Kalundborg
Death: February 20, 1838 (55)
Skien
Immediate Family:

Son of Friederich Mülertz and Anna Gjertrud Kolbrecht
Husband of Helene Elisabeth Mülertz
Father of Frederik Carl Mülertz; Mariane Catrine Mülertz; Jørgen Adolph Mülertz and Elise Caroline Henriette Mülertz
Brother of Johan Mülertz; Jørgen Kaalbrecht Mülertz; Carl Laurentius Mülertz; Anders Faaborg Mülertz; Elias Mülertz and 3 others

Occupation: Apoteker
Managed by: Private User
Last Updated:

About Henrich Adolph Mülertz

11 år gammel reiste han, etter eget ønske til sin onkel, apoteker Johan C. Mülertz, i Skien og disiplinerte hos ham til 1799. Arbeidet hos ham i to år og lærte også her språk og «skiønne Videnskaber». I 1801 ble han receptarius og senere laborant hos en apoteker i København. Der fulgte han også botaniske forelesninger, og avla den 5. sept. examen chemico pharmaceuticum med enstemmig laudabilis. I 1807 fikk han da sin apotekerbevilling i Porsgrunn, og overtok i 1816 sin onkels apotek i Skien.

Om hans overtagelse heter det i bind V av Norges apotekere og deres innehavere bl. a. at han «overtog alle dertil hørende rettigheder, varebeholdninger, ligeledes hele Stervboegaarden hvori Apotheket er med muur og nagelfast Indreedning, ogsaa Gaard og Tomt med Have som ligger ved Gamle Kirkegaard, fremdeles den Søebodpart som boet tilhører i Forening med Ording og Boyesen dog under det Vilkaar at min Svigermoder forbeholdes fri Bopel i og Benyttelse av alle Værelser og Leiligheder i Stervboegaarden som hun nu bruger indtil Paaske-Fahredag næstkommende, imod at hun imidlertid holder Apotekets Folk, som jeg dog fra Nytaar lønner, med Kost og Logie. Med Apotheket modtager jeg og alle dets Regninger paa udcrediterede Varer fra Aarets Begyndelse 1814 ligesom og Indtægterne fra 1ste Januar dette Aar tilfalder mig, af Løsøret faaer jeg udlevered den Avdødes Bogsamling, alle hans brugte Klæder og Linned (Gulduhret undtagen), en Deel Indboe, alle Familiemalerier, Gaardens Arbeidsredskab, Kalesjevognene og Hestene.»

Apoteket hadde også fjøs, og Mülertz og hans svigermor fikk to kuer hver.

Mülertz ble gift med sin kusine Helene Elisabeth Mülertz. Blant deres barn var Fredrik Carl Mülertz, født i Porsgrunn i 1808 og døde her i 1883. Han var prest i Drangedal i 1848, i Eidanger fra 1867 til 1878.

Henrich Adoph Mülertz var en omgangsvenn av Knut Ibsen i Skien, og man tror at det var fru Helene Mülertz som fikk anbrakt hans sønn, Henrik Ibsen, i apotekerlære i Grimstad

http://www.porsgrunn.folkebibl.no/bok/bedrifter/apotek-1957.html

Henrich Adoph kjøpte Venstøp i 1831. Hans enke solgte den i 1838 til Knud Ibsen, Henriks far, som hadde bodd der med familien fra 1831. Gården ble i 1958 Ibsen-museum, etterat Henriks barndomshjem gjennom 8 år ble kjøpt inn av godseier Herman Løvenskiold og hans frue, Anna Cecilie Løvenskiold.

Kilde: Einar Østtvedt, Skien Apotek gjennom 250 år, Skien 1968, side 73.

"Da apoteker Mulertz døde i 1838, var det en av Skiens mest markante og populære borgere som ble borte. Hans livsferd var preget av klogskap, om tanke og påpasselighet, og fattige og hjelpeløse banket ikke forgjeves på hans port."

Kilde: Einar Østtvedt, side 82f.

Før Henrich Adoph Mülertz arvet Skien apotek, grunnla han Porsgrunn apotek:

Grunnlaget for et apotek var til stede i begynnelsen av århundredet, og det var en ung danske, Hendrik Adolph Mülertz, som ble byens første apoteker.

Vi har hans søknad om bevilling, og han presenterer seg selv i følgende brev av 24. januar 1807

Til Kongen!

Jeg har i aaret 1802 soutineret Examen Chemico Pharmaccutium og af Facultate Medica i Kiøbenhavn erholdt bedste Caracter. Jeg er bleven opmuntret i det Forsæt et Apotheke i Porsgrund at etablere naar det maatte finde Deres Kongelige Majestæts allernaadigste Bifald, og Deres Kongelige Majestæt al Mildhed og Naade ville forunde mig allernaadigst Bevilling som Apotheker udi Porsgrund og District.

Min Oncel Apotheker Mülertz i Schien der af Deres Kongelige Majestæt under 12. November 1784 er medeelt allernaadigst Bevilling som Apotheker i Schien intil Kragerøe har ifølge hans herpaa givne allerunderdanigste Erklæring ikke allene intet herimod men som sagkyndig er af den Formening: en Apotheker i Porsgrund saavelsom i Schien nu kan leve.

Det er paa disse Grunde jeg allerunderdanigst ansøger Deres Konglige Majestæt om allernaadigst Bønhørelse at meddeles Bevilling som Apotheker i Porsgrund og District.

Allerunderdanigst

Hendrik Adolph Mülertz.

Hans onkel og svigerfar anbefalte søknaden i følgende ord:

Allerunderdanigst Erklæring.

Den uskatterlige Freed vi har nydt og nyder under Deres Kongelige Majestæts naadige og fredelige Regimente har forøget Folkemængden i Stæder og paa Landet, denne forøgede Folkemængde anseer jeg som en Hovedaarsag at meget meere Medicin nu end forhen forbruges her i Schiens Egn. Uagtet nu, efter min i Aaret 1800 gjorde allerunderdanigste Ansøgning Kragerøe har sit eget Apotheke uafhængende af mit udi Schien under hvilken det i Følge min af Deres Kongelige Majestæts allernaadigst meddelte Bevilling af 12. November 1784 sorterede, har jeg dog ingen Afsavn fundet udi Medicin og Apotheker-Varens Afsætning men derimod er Afsætningen aarlig tiltagt. Adskillige gode Indvaanere udi Porsgrund har ofte ønsket et Apotheke her. Folkemængden i Porsgrund er nu ligesaa stor som Folkemængden i Schien, jeg er des aarsag af den Formening en Apotheker i Porsgrund kan nu leve uden noget følelig Tab for mig og mit Apotheke udi Schien. Efter Fleeres Ønsker og min Broder Søn Candidatus Pharmacie Hendrik Adolph Mülertz Anmodning erklærer jeg allerunderdanigst: lntet at have imod hans Etablissement som Apotheker udi Porsgrund, men vaaver endog at forene min allerunderdanigste Bøn med hans, til Deres Kongelige Majestæt om allernaadigst Bønhørelse.

Deres Konglige Majestæts

allerunderdanigst

Johan Carl Mülertz.

Mülertz fikk også anbefaling av Skiens Magistrat:

Allerunderdanigst Erklæring

til hosfølgende Hr. Hendrich Adolph Mülertz

Andsøgning af Dags Dato.

Ifølge Deres Majestæts allernaadigste Bevilling, henlaae endog Kragerøe Bye 5 a 6 Miile herfra under Schiens Apotheque nemlig fordi Folke-Mængden forhen var saa ringe at een Mand i denne Qvalite da ey der kunde leve. Denne byes Apotheque beholdt efter at have afgivet formælte Stæd, Søgningen fra Districterne øvre og nedre Tellemarken samt eendeel af Bamble Sorenskriveri udi Bratsberg Amt, item denne Bye og dennes Forstæder, Porsgrund, Brevig og Langesund, udi hvilke nu boer flere Embeds Mænd, private formuende Skibseyere og handlende af alle Classer og have en langt større Folke-Mængde end selve Byen. Disse maae for Tiden i en Afstand af 1-2 og 2½ Norske Miil, hænte Medicamenter fra Apothequet i Schien, hvilket i præserende Tilfælde baade compromiterer Lægen og ofte kan bevirke de skadeligste Følger. Det formeenes allerunderdanigst, herved at være indlysende godtgjort, at saavel een Mand boesadt som Apotheqver i Porsgrund kan leve, hvilket ved Hr. Apothequer Mülertz Erklæring stadfæstes som og denne Indretning geraader et ikke ubetydeligt Publicum til større Sikkerhed og Fordeel, følgelig vist stammer saaledes som samtliges, som med Deres Ønske, hvilke derom udi vedlagte have erklæred sig. At Supplicanten er Candidatus Pharmacia, og saavel før som efter sin Examen vitterlig har excolerret sin Videnskab som her er saa i Kiøbenhavn paa de flere Apotheqver, godtgiør hans Competence til at søge og allernaadigst at kunne forvænte Bevilling som Apotheqver i Rigerne at nædsætte sig, Thi da Hr. Apotheqver Mülertz som den der eene herved kan lide i Indkomst og Rettigheder, selv atraaersom allernaadigst andsatt Magistrat i Byen og for alt Borgerskabet i benævnte Forstæder, som og for Tiden den der besørger Amtets Vices - jo at anbefale Hr. Hendrich Adolph Mülertz til allernaadigst Indvilgelse af det andsøgte.

Schien den 24. januar 1807.

Allerunderdanigst Bent Bentsen

Sundhedskollegiet i Kiøbenhavn avga likeledes en uttalelse i saken til det danske kanselli, 31. mars 1807:

«Pro Memoria»

Ved tilbakesendelsen af den under 21. f. m. fra det Konglige Danske Cancellie til Betænkning modtagne Ansøgning fra Canditus Pharmaciæ Hendrich Adolph Mülertz af Schien om at erholde Bevilling paa et Apotheks Oprættelse i Porsgrund, med Bilage, maa Sundheds Collegiet ærbødigst melde: at det forhen ved adskillige Leiligheder, f. Ex. i Anledning af Maus Ansøgning om et Apotheks Oprættelse i Skielskøer, har yttret sin Formeening om Skadeligheden af for mange Apotheker i Provindserne, da den eene Apotheker derved giør den anden Skaar i hans Næring, som giver Anledning til, at de forsyne sig med slettere Vare, der faaes for lettest Kiøb hvilket ogsaa synes her at kunne vorde Tilfældet da Porsgrund, som een af Schiens saa kaldte Forstæder, ikkun ligger 1 norsk Miil fra denne Kiøbstad. Men da saavel Schiens Magistrat, Bradsberg Amt, og Aggershurts Stift, som Apotheker Mülertz selv, der dog ustrididen ved et saadant Apotheks Oprettelse i Porsgrund, vil tabe i sin Næring, anbefale Ansøgningen, og ansee et Apotheks Anlæg i Porsgrund at være nyttigt for det Almindelige, saa maa vi ærbødigst henstille til det Konglige danske Cancellies høistvelbehagelig Resolution: hvorvidt Ansøgningen efter disse Omstændigheder kunde være at bevilge.

Kiøbenhavn i det Kongelige Sundhedscollegio den 31. mars 1807.

J. W. Guldbrand. H. Calliessen. J. C. Bodendich. F. L. Bang.

J. H. Schønheyder. Winslow. C. F. Schumacher. Saxtorph Bang.

T. F. Falkenthal. W. Giesemann. Scheel. Hartvig.

------------------------------------------------------------------------------

Gundelach.

En rekke kjente Porsgrunnsfolk støttet også Mülertz ansøkning.

Således kammerherre Severin Løvenskiold.

Til det Kongelige danske Cancelie.

Som Indvaaner udi Porsgrund finder jeg at et Apothek her paa stedet tilligemed en brav Mand, som kunde forestaa det, var meget Ønskeligt, da Veyen herfra til Scheen, hvorunder dette Sted ihenseende, dertil sorterer, omendskiønt ikke meget lang dog ofte kan udfordre for lang tid i trængende Tilfælde for den som i en Hast trængende til hastig Medicin. Jeg kiender personlig Hr. Candidat Mülertz for at have de fortrinligste Egenskaber hertil, tillige den fortrinlige Leylighet, han i en Deel Aar har haft til at excolere sin Videnskab under sin brave og indsigtsfulde Oncles Manuduction, derfor skulde mit ivrige Ønske være at faae en Mand som ham til at indrette et Apothek her paa stedet.

Porsgrund den 23. Januari 1807.

Løvenskiold.

Saavel Tingenes hensigtmesige Nytte som Ansøgerens bekjendte Duelighet er saa anbefalende at jeg Ønsker sammes Udførelse.

Datum ut supra.

Jens Kiil.

Af ovenanførte Grunde Ønsker jeg tillige at Hr. Mülertz Ansættelse som Apotheker her paa Stedet kunde finde Sted.

Jørgen Aall.

Akershus stift ga også sin anbefaling i følgende skriv:

Allerunderdanigst Erklæring.

Da saavel den i Scheen ansatte Apotheker efter forestaaende Erklæring, som Magistraten efter hermed følgende Erklæring er eenige i at et Apothek i Porsgrund baade vil være gavnligt og i Betragtning af den hurtigere Hielp de trængende i Sygdoms Tilfælde kunde erholde, er nødvendigt, saa finder Stiftet som i øvrigt maa erholde sig til de fleere Grunde Magistraten har anført, intet mod det ansøgte at erindre, men troer allerunderdanigst at burde anbefale samme til allernaadigst Indvilgelse.

Christiania den 29. januari 1807.

Paa Stiftets vegne

Falsen.

Vi ser av de anbefalinger apoteker Mülertz fikk at det var byens og distriktets vekst som gjorde opprettelsen av et apotek nødvendig i Porsgrunn. Det kan forøvrig synes merkelig at det også ble anbefalt fra Skienshold. Porsgrunns historie forteller jo ellers om alle de innvendinger «de priviligerte Skiensborgere» alltid kom med når Porsgrunnsfolk skulle ha noe gjennomført. Det var kanskje ikke så rart vi mennesker vil nødig gi slipp på fordeler som er oppnådd.

Vi må vel gå ut fra at hvis ikke Hendrich Adolph Mülertz hadde vært nevø av Skiensapotekeren, så hadde vel ikke denne og vel heller ikke Skiens magistrat gitt søknaden sine anbefalinger.

Vi må anta at Mülertz ved sin søknad også har hatt i tankene at det kunne bli lønnsomt med apotek her, for i Porsgrunn lå fylkets eller amtets eneste sykehus - det såkalte «Radesygehus». «Radesygen» var en mystisk epidemisk sykdom som spesielt herjet i Sør-Norge, ikke minst i nedre Telemark. Man er i dag ikke helt sikker på hva sykdommen var. Den hadde likhet både med spedalskhet og venerisk syke. Den var smittsom og angrep både barn og voksne, og mange døde av den. En doktor Arbo i Drammen skrev i 1792 en bok om den: «Afhandling om Radesygen eller Saltflod». Sykdommens store utbredelse og dens smittsomme art gjorde at sykehuset ble startet og åpnet i 1776. Belegget var ganske stort, gjennomsnittlig 80 pr. år. Den første lege var Amts-Landphysicus Møller, og kirurg var dr. Christian Radisch.

Det var derfor ikke unaturlig at apoteker Mülertz sørget for å få sitt apotek i nærheten av Radesygehuset, som sikkert var en god kunde.

Og så kom bevilgningen fra Kanseliets 3. Departement av 17. april samme år:

Candidatus Pharniaciæ Hendrik Adolph Mülertz Bevilling at nedsætte sig som Apotheker i Porsgrund.

Wi Christian den Sywende, af Guds Naade Konge til Danmark og Norge, de Wenders og Gothers, Hertug i Sleswig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken og Oldenborg, gjør vitterligt: at eftersom Candidatus pharmaciæ Hendrich Adolph Mülertz, af Wores Kiøbstad Schien, udi Wort Rige Norge, hos Os allerunderdanigst hawer anholt om. Tilladelse til at anlægge et Apothek i Porsgrund, Saa hawe wi, efter hans derfor allerunderdanigst gjorte Ansøgning og Begiering, allernaadigst bewilget og tilladt saa og hermed bewilge og tillade, at førstnevnte Henrich Adolph Millertz, der af Facultate Medica i Wores Kongelige Residentsstad Kiøbenhawn er examineret og til et Apothek at forestaae, dygtig befunden, maa nedsætte sig i bemeldte Porsgrund, og sig der paa lovlig Maade som Apotheker ernære, rettende sig i alle Maader efter de om Apothekere allernaadigst udgangne Forordninger, samt den anbefalte Taxt, saawelsom og den Ed han Os derpaa allerunderdanigst gjort og aflagt hawer, hworimod Wi allernaadigst hawe bewilget og tilladt, at han maa nyde de Priwilegier og Friheder, som bemeldte Forordninger omformelde og tillade Apothekere at nyde, dog Inqwarterings-Frihed undtagen, hwori wedkommende Magistrat ham i alle Maader tilhørligen hawer at haandhæwe og forsware. Forbydende alle og enhwer imod det som foreskrewet staar Hinder at gjøre.

Giwet i Wores Kongelige Residentsstad Kiøbenhawn den 17. April 1807. Under Wort Kongeliige Segl. Efter Hans Majestæts allernaadigste Befaling. Kaas. Knudsen. Bülow. Monrad. Schalk. Berner. Lassen.

Apoteker Mülertz åpnet sitt officin i gården tvers ovenfor Radesykehuset, i nåværende Storgt. 218, enkefru Carlsruds hus. Gården blir gjerne kalt Admiralsgården, etter en av byens Eidsvollsmenn, admiral Fabricius, som i sin tid bodde der. Mülertz ble her bare en kort tid; idet han festet tomt rett ved og bygde huset, nåværende Storgt. 222, frøknene Norbys hus.

Trosdahl som overtok etter Mülertz solgte dette hus i 1826, med brennevinsbrenneri og inventar til skipper Jacob Ottesen, samtidig som han av Ottesen kjøpte dennes gård Storgt. 216. Apoteket holdt altså til i tre hus som ligger etter hverandre. Storgt. 216 er den vakre gård kjøpmann Isak Lunde eier.

view all

Henrich Adolph Mülertz's Timeline

1782
March 14, 1782
Kalundborg
1808
December 6, 1808
Porsgrunn, Telemark, Norge (Norway)
1810
July 17, 1810
Skien
1813
1813
1817
November 14, 1817
Skien, Telemark, Norway
1838
February 20, 1838
Age 55
Skien