Jacob Izak van Dam

Is your surname van Dam?

Research the van Dam family

Jacob Izak van Dam's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Jacob Izak van Dam

Birthdate: (46)
Birthplace: Visvliet, Groningen, The Netherlands
Death: 1827 (46)
Steenwijk, Overijssel, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Izaak Abraham van Dam and Frouwke Jacobs van Delfzijl
Husband of Judik Marcus Hanauer
Father of Brantje van Dam; Hanna van Dam and Fokkien van Dam
Brother of Beeltje Izaaks\Abrahams van Dam; Abraham Izaaks van Dam; Aron Izak van Dam; Levie / Yehuda Izaak van Dam; Elieazer Liepman van Dam and 1 other

Occupation: vleeshouwer
Managed by: Private User
Last Updated:

About Jacob Izak van Dam

Jacob van Dam was my fourth great grandfather. Debbie Hausman


De overlijdensdatum van Jacob Izaks van Dam is onduidelijk. In het boek Groninger Westerkwartier wordt het volgende geschreven:

Het vertrek uit Leek van Levy&39;s broer Jacob leidde tot een drama. Ook Jacob Izaks van Dam was het in deze jaren niet meegevallen om voor zichzelf en zijn gezin het hoofd boven water te houden. Hij deed zijn best om zijn slagerij rendabel te maken, maar toen dat niet lukte nam hij een vergaand besluit: hij liep weg. Zijn echtgenote Judik Marcus Hannauer bleef met hun dochtertje Brantje achter in Leek. Lange tijd werd van hun man en vader niets vernomen. In 1828 deden geruchten de ronde dat in januari van dat jaar in de omgeving van Haskerland of in Joure een man overleden was die wel eens de vermiste Jacob Izaks van Dam zou kunnen zijn. Bij zijn leven in Friesland had men hem Jacob Visvliet of gewoonweg "de Jood" genoemd. Visvliet was de geboorteplaats van Jacob Izaks van Dam. Het gemeentebestuur van Leek stuurde een brief naar het grieterijbestuur van Engwirden, met het verzoek om de waarheid van deze geruchten na te gaan. In het antwoord dat na enige tijd werd ontvangen stond te lezen dat in het naburige Haskerland in 1828 een man was overleden die bekend stond als "Jacob Reis" of "Jacob de Jood". Gezien de beschrijving nam men aan dat deze dezelfde was als Jacob Izaks van Dam. (Gemeentearchief Leek inv. nr. 4192) Judik Hannauer trok uit deze berichten de conclusie dat ze een weduwe was. Korte tijd daarna maakte ze bekend dat ze van plan was te hertrouwen met Daniel Mozes Elberg, oud-manhig van de kille van Leek. Elberg was sinds 1820 weduwnaar van Beile Jacobs Zilverberg. De joodse gemeente weigerde evenwel om met het huwelijk in te stemmen. Men meende dat er onvoldoende bewijs was dat Judiks echtgenoot werkelijk overleden was. Een nieuw huwelijk kon dus niet volgens de voorschriften van de wet van Mozes voltrokken worden. Daniel Mozes Elberg en Judik Hannauer legden zich niet bij deze uitspraak neer en vertrokken gezamelijk naar Hoogezand. Daniel begon daar een bedrijf als pettenmaker en Judik trok bij hem in als huishoudster. Toen in 1835 hun zoon David werd geboren werd het kind door de vader erkend. Over het lot van Jacob Izaks van Dam kwam nooit volledige zekerheid.

Echter bij het huwelijk van dochter Hanna in 1839 wordt door Judic Hannauer verklaard dat zij bij gerucht gehoord heeft, dat haar man, die reeds enige jaren weg was was in 1827 in Steenwijk overleden zou zijn.

In Overijssel is geen overlijdensacte van Jacob Izaks van Dam te vinden


http://akevoth.org/genealogy/ndbcore/3675.htm

http://akevoth.org/genealogy/ndbeli/12280.htm

view all

Jacob Izak van Dam's Timeline

1781
1781
Visvliet, Groningen, The Netherlands
1812
April 27, 1812
Age 31
Leek, Groningen, The Netherlands
1818
March 25, 1818
Age 37
Foxhol, Groningen, The Netherlands
1821
April 23, 1821
Age 40
Martenshoek, Hoogezand-Sappemeer, Groningen, Netherlands
1827
1827
Age 46
Steenwijk, Overijssel, The Netherlands