Jappe Jakob Nilssen

Is your surname Nilssen?

Research the Nilssen family

Jappe Jakob Nilssen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Jappe Jakob Nilssen

Birthdate: (61)
Birthplace: Kristiania, Norge
Death: 1931 (60)
Kristiania, Norge
Immediate Family:

Son of Johan Nilssen and Johanne Nilssen
Brother of Julie Caspara Holmboe

Occupation: Forfatter, oversetter, kunstkritiker
Managed by: Turid Kjeldseth Hasle
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Jappe Jakob Nilssen

Jappe Jakob Nilssen (1870–1931) Norsk forfatter, kunstkritiker, oversetter. Nilssen var bare 17 år da han møtte Munch første gang. Det var i bohemmiljøet og de to innledet et vennskap som skulle vare i over 40 år. En ulykkelig kjærlighetsopplevelse i sine unge år til Oda Krohg ligger bak hans debutbok, bekjennelsesromanen “Nemesis”. I denne sammenheng kan man se Munchs motiv “Melankoli”/”Den gule båten”. Se også den ‘Fiolette dagboken’ (T2760). Nilssen var støttet sin venn gjennom tunge tider. (Se Erna Holmboe Bang: Edvard Munchs kriseår, Oslo, 1963). Som kunstkritiker i Dagbladet i 1908 anmeldte han alle Munchs utstillinger i Oslo. Portrettert av Munch. (Kilde:Munchmuseet.)

Jappe Jacob Nilssen (født 25. januar 1870 i Oslo, død 1931) var en norsk forfatter og kunstkritiker. Han har utgitt to romaner og en rekke noveller, men er hovedsakelig kjent for sine mange kunstkritikker i Dagbladet. I Dagbladet var han ansatt fra 1908 fram til sin død.

Jappe Nilssen var en nær venn av Edvard Munch, Oda Krohg og Hans Jæger, og han regnes som en av Kristianiabohemene. Han var svoger av maleren Thorolf Holmboe.

Edvard Munch malte portrettbilde av Jappe Nilssen i 1909 og laget også maleriet «Medicine doktor Lucien Dedichen og Jappe Nilssen» i 1925-1926. Begge malerier er i Oslo kommunes kunstsamlingers eie. En tegning av Munch viser Nilssen sammen med Henrik Ibsen på Grand Cafe. Maleren Ludvig Karsten laget også et portrett av Nilssen, i 1915.

I 1891 skal Jappe Nilssen ha hatt et forhold til Oda Krohg, som var ti år eldre enn han selv og som var gift med Christian Krohg. Edvard Munch har skrevet om det ulykkelige kjærlighetsforholdet, og det danner også bakgrunn for bildet «Aften/melankoli», som Munch malte i 1891. Den første romanen Nilssen skrev, Nemesis, handler om den unge forfatteren Nils Falk som har et ulykkelig kjærlighetsforhold til en ti år eldre gift kvinne.

I 1909 arrangerte Jappe Nilssen og direktøren ved Nasjonalgalleriet Jens Thiis en utstilling av 100 malerier og 200 grafiske blad av Munch. Utstillingen ble en stor suksess og var svært viktig for Munchs allmenne anerkjennelse. Munch var på denne tiden innlagt på klinikk i København etter en nervekollaps. (Kilde: Wikipedia.)

view all

Jappe Jakob Nilssen's Timeline

1870
January 25, 1870
Kristiania, Norge
1931
1931
Age 60
Kristiania, Norge