Jens Gundersen, af Haslevgaard

Is your surname Gundersen?

Research the Gundersen family

Jens Gundersen, af Haslevgaard's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Jens Gundersen, af Haslevgaard

Birthdate:
Birthplace: Skelund
Death: June 16, 1822 (75-84)
Haslevgård
Place of Burial: Als, Nordjylland, Danmark
Immediate Family:

Son of Gunder Sørensen and Dorthea Poulsdatter, 11 børn
Husband of Johanne Jørgensdatter, af Kragelund
Father of Gunder Jensen; Jørgen Jensen; Jens Jensen Maae; Anders Jensen (død 1 dag); Anders Jensen (Gundersen) and 3 others
Brother of Maren Gundersdatter, af Haslevgaard; Povel Gundersen; Kiersten Gundersdatter; Karen Gundersdatter, fra Haslevgaard; Thomas Gundersen, af Veddum and 1 other

Occupation: gaardmand Haslevgaard
Managed by: Private User
Last Updated:

About Jens Gundersen, af Haslevgaard

  • "Poul Gundersens ældre bror Jens Gundersen er ved folketællingen 1787 og 1801 medtaget under Haslevgaarde, men derfor kan hans gaard godt have været "Skovhuset" (senere Bønderskovgaard).

Als Overdrev. hvor Bønderskovgaard fik matrikel eet, var ikke oprettet, dengang. Jens Gundersen hustru er da Johanne Jørgensdatter, som ved giftermaalet med Jens Gundersen har været enke med besiddelsen "Skovhuset". I så fald har også Jens Gundersen giftet sig 2 gange, nemlig efter Johanne Jørgensdatters død med den enke, han efterlod sig og som Elisas Nielsen, født 1796, giftede sig med og derved tilgiftede sig "Skovhuset". Elias Nielsen havde ihvertfald to steddøtre født Gundersdatter, af hvilken den ene blev gift med den Als smed Niels Jensen, der blev gaardmand og sammenkøæbte gaarden Ravndalsgaard paa mere end et hundrede tdr, land. En Anden Gundersdatter blev gift med Jørgen Buus (Gammel - Buus) senere ejer af Als Nørgaard.

Johanne Jørgensdatter maa have været Jens Gundersens første hustru, hun er født i 1750´erne , saa hende som Jens Gundersens enke kan Elias Nilsen, der er født i 1796, ikke have giftet sig med, han har giftet sig med Jens Gundersens anden hustru. Elias Nielsen blev forøvrigt ogsaa enkemand og giftede sig anden gang med Ane, datter af en Jørgensen i Hedegaarde i nordsognet. Da hun ogsaa var blevet enke, giftede hun sig med sin bestyrer Christen Enevoldsen fra Assens ved Mariager. Samme Ane havde ikke børn i noget af sine to ægteskaber. En plejedatter, Elise Hansen (Ladefoged) arvede gaarden."

Citat s. 27 + 28, Ved det Indre hav af Carl Raaschou.

  • Matrikel nr. 3a:

Den østlige gård, der blev udflyttet til Torup markmed Jens Gundersen som fæster og i 1805 som ejer, bli'r i 1818 delt mellem to af dennes sønner, Jørgen og Jens Jensen, med Jørgen i besiddelse af hjemgården.

Den nye med Jens Jensen bli'r anbragt så tæt på den gamle, at der ikke bli'r stort mere end netop plads til den nye vej over bakken mellem Hurup og Als.

Som før nævnt så Mourits Christensen sig nødt til i 1830 at sælge halvparten af Ølstakgårdens tilliggende til naboen Jørgen Jensen, hans kones fætter, hvis gård nu bli'r den største i en årrække.

Senere vendte billedet påny.

Der var alle dage det bedste forhold mellem de tre gårde, for det var nok mere en praktisk ordning end just spild, da den fælles lergrav i 1847 blev inddelt i tre skifter.

Torup marken var de eneste højtliggende jorder i området, indtil en snes meter over havet, og gården blev opført lige under bakkens nordside.

De efterfølgende slægtled anlagde og vedligeholdt en selv på denne egn såre skøn have, der i gange og terrasser bredte sig op over skrænten.

Kaj Munks første lærer på Lolland, Marinus \Vedsted, der er født i Øster Hurup og ved sin fars sygdom og tidlige død opholdt sig på gården i tre år, skriver: - Det var særlig haven, der drog mig. En vidunderlig have, hvortil jeg i fantasien overførte alle tildragelser ... den savnede hverken livets træ eller kundskabens. Bedst husker jeg dog den vidunderlige udsigt fra den store bakke bag i haven med en skibsmast til flagstang. Over gården så man hele kysten nordpå til Mulbjergene og Jyske ås blånende i baggrunden.

Jens Gundersen og Johanne Jørgensdatter havde siddet ved gården en snes år, men levede dog de sidste år på aftægt, idet Jørgen Jensen havde fået den overdraget i 1814, og Jens Gundersen døde først i 1822, få år efter konen.

Der havde været 15-16 børn, men mere end halvdelen var døde som små. Seks blev voksne.

Den ældste Gunder Jensen blev fæster og senere ejer af Bønderskovgården.

Den næstældste Jørgen Jensen overta'r hjemgården, og Jens Jensen får den nyoprettede nabogård.

Endnu var der en søn Anders og to piger Ane Dorthea og Karen.

Jørgen Jensen hadde giftet sig med Johanne Marie Jensdatter fra Bælum og drev gården i 25 år, døde 1839. Enken levede endnu i 11 år. »Hun var en venlig naboerske og døde af for megen fedme. «

Den mellemste af de tre børn, der nåede den voksne alder, Jens Christian Jørgensen, overtog nu gården til 1872, da han døde, kun 55 år gammel. Et anfald af apopleksi et par år i forvejen ramte ham, og han »så godt som sov sig ud af livet. Han var en dygtig mand til at holde alt i orden, skønt han ofte var fraværende.

http://www.histsamf.dk/fra-himmerland-og-kjaer-herred/1958.pdf

view all 12

Jens Gundersen, af Haslevgaard's Timeline

1742
1742
Skelund
1779
1779
Haslevgaard
1781
April 18, 1781
Haslevgaard
1783
1783
1787
October 27, 1787
Haslevgaard
1788
October 20, 1788
Haslegaard
1793
1793
1794
1794
Haslevgaarde
1797
1797
Haslevgaard