Is your surname Gabrielsson?

Research the Gabrielsson family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Johan Gabrielsson

Birthdate:
Birthplace: Lieddakala, Kemi, Kemi Landsförsamling, Uleåborgs län, Finland
Death: November 14, 1783 (85-94)
Jävre 1, Piteå, Norrbottens län, Sweden (Ålderdom)
Place of Burial: Piteå
Immediate Family:

Son of Gabriel Juhonpoika Tusseli and Anna Heikintytär Oravala
Husband of Segrid Gabrielsdotter
Father of Johan Johansson d.ä.; Brita Johansdotter; Gabriel Kämpe and Anna Johansdotter
Brother of Gabriel Kangas and Lauri Gabrielinpoika Jarkko

Managed by: Sawmya ,Nirmala Elisabeth, Frisk
Last Updated:

About Johan Gabrielsson

Gästgivare och fångvaktare. Han föddes i Kemi församling i Österbottens län i Finland, men kom till Piteå landsförsamling från Finland som ockuperades av ryssarna. I piteå blev han färjkarl, fångvaktare och senare gästgivare. Man kan undra vem det var som rodde Carl linnaeus ( som sedermera blev Carl von Linné) när denne den 15 juni 1732anlände till gamla staden i Piteå. Han hade då färjats över en bred älv,Piteälven. Mycket talar för att det var en man vid namn Johan Gabrielsson, färjkarl vid älven på den tiden.

Enligt Piteå landsförsamlings husförhörslängd är upplysningarna om honom kortfattade.

#Finne födder i Kemi, färjkarl och fångvaktare". 

Enligt Piteå sockens första husförhörslängd som börjar föras omkring år 1720, bor Johan Gabrielsson med sin hustru Sigrid och sina barn i Öjebyn. Där arbetar han som färjkarl och fångvaktare. Senare flyttar han till Jävre, där han är gästgivare och lever ända fram till år 1783, enligt kyrkboken till en ålder av 100 år- trots att han tidigare dömts till döden av Piteå Häradsrätt.

I ett intyg som finns kvar bland krkoarkivalierna i Piteå, intyget är daterat den 1 april 1718 och där ger kyrkoherden i Kemi sitt klartecken till att Johan gifter sig med pigan Sigrid Gabrielsdotter från Långnäs by i Piteå socken. Kyrkoherden uppger att Johan är kyrkväktare vid Kemi sockenkyrka och en "ährlig och beskedlig person". I kyrkböcker från kemi landsförsamling i början av 1700-taletfinns ingen Johan Gabrielsson med titeln kyrkväktare. Däremot finns en "kyrkväktare Gabriel" med en son vid namn Johan. Utan tvivel är denne Johan som senare hamnar i Piteå socken som färjkarl och fångvaktare. Johan Gabrielssons föräldrar var enligt kyrkböckerna i kemi landsförsamling, kyrkväktaren Gabriel Johansson och hans hustru Anna. Enligt kemli landsförsamlings kommunion-längder var de bosatta i byn Liedakkala som ligger vid kemiälvens västra strand, alldeles i närheten av kemi Landsförsamlings gamla kyrka. Mantalslängden uppger däremot att de bodde i Kykobyn, den by som närmast omgav kyrkan. Inkonsekvenserna kan bero på att gränsdragningen mellan byarna varierat. Johan Gabrielsson var ett av nio kända barn till Gabriel och Anna. Äldst var Lisa född omkring 1690/1691- död 16 september 1711,därefter följde troligen Susanna född ca 1692 och död 15 april 1755, Johan född ca 1693, Gabriel troligen född ca 1694 och död i februari 1746, därefter föddes Hindrich född den 25 maj 1698 och död i december 1769, brita född 11 juli 1699 död ?, Lars född den 13 maj 1702 och död den 20 maj 1780, Sophia född den 1 juni 1705 död?,och Anna född den 13 december 1707 och död den 25 juni 1715.

Johan Gabrielsson, liksom hela allmogen var finsktalandeoch dessa egentliga finska personnamn försvenskades i Kemi. Johan kan ha kallats något i stil med Juho Gabrielinpoika eller Juhani Kaapronpoika.

Gabriel Johansson var troligen född i början av 1660-talet. Den tidigaste noteringen är från kyrkoräkenskaper år 1686. Han kallas för "Kyrckiowäckarns son". Kyrkväktarfamlijen tycks ha levt under knappa omständigheter. Mellan åren 1697-1707 slipper hustrun Anna flera gånger betala mantalsskatt på grund av fattigdom. År 1711 står det dessutom att de "mist alla egendom i vådeld". Gabriel Johansson dog en våldsam död. En anteckning i kommunionboken för åren 1710-1719 berättar att han blev "mördad af fienden". Det tycks ha skett någon gång mellan oktober 1715 och oktober 1717.

Den 14 april 1718 betalar Johan lysningspengar i Piteå landsförsamling inför sitt giftermål. Det har då gått två veckor sedan han fick det tidigare nämnda intyget av kyrkoherden i Kemi. Notera dock att Johan enligt kyrkoherdens intyg den 1 april 1718 vid den tiden var bosatt i Kemi inte i Piteå.

Johan Gabrielssons namn förekommer också i arkivalier från Kemi fram till den 20 april 1720. Detta skulle kunna tyda på att Johan och Sigrid bott en tid i Kemi. På det pekar möjligen också att det dröjer till januari 1721 innan Johan för första gången mantalsskrivs i Piteå socken- som färjkarl i bergsviken.

År 1723 bosatte sig Johan med familj i Öjebyn. åren 1721-1733 var han samtidigt fångvaktare i länsfängelset som låg nära Piteå landsförsamlings kyrka i Öjebyn. Han bedrev dessutom ett mindre jordbruk. han hade jord på 3/64 dels mantal i Öjebyn och Sjulnäs, samt en laduäng i Hortlax. Han hade även en bit mindre jord i Roknäs. 

år 1727 dog hustrun Sigrid Gabrielsdotter, 36 år gammal. Hon dog eller begravdes den 4 februari 1727.

Den 4 november 1727 ingick Johan Gabrielsson nytt äktenskap med Cecilia Perdotter från Falmark i Skellefteå socken. Cecilia var mest troligt dotter till Per persson (1665-17149 från Falmark 20 och hans hustru Karin Johansdotter. Enligt Piteå sockens kyrkböcker var Cecilia född 1686, medan källor i Skellefteå pekar mot att hon snarare skulle vara född 1692.

med anledning av giftermålet upprättades ett inventarium över Johan Gabrielssons egendomar. Av inventariet framgår att han hade "en liten gammal stuga medh förstuga och twenne gambla bodar medh ett gammalt fähuus och liten gammalt stall samt en liten ny stuga medh muur och alt tillbehöör och ännu en gammal stuga". Inventariet tar också upp bland annat två kor, en brännvinspanna, den döda hustruns kläder, en kista, ett tennstop, en malmljusstake och en malmgryta.

Johan Gabrielsson hade sin bostad vid " Båtskata färjställe, på Storstranden" i Öjebyn, det framgår av flera källor. Johan tycks ha fått fem barn: En som inte är känd till namnet. Den 19 augusti 1721 betalar Johan Gabrielsson till bårkläde för pojken, som inte finns inskriven i någon födelse- eller dopbok, varken i Piteå eller i Kemi. Övriga barn: Johan född den 25 oktober 1722;brita född den 1 mars 1724; Gabriel född den 4 september 1725 och Anna född den 3 mars 1730.

Äldste sonen Johan blev bonde på Byn (nuvarande Älvsbyn, Brita gifte sig till Blåsmark, Gabriel blev soldat på roten Kämpe i Hemmingsmark och dog 1758 i Pommerska kriget och Anna gifte sig med Johan Olofsson i Jävre.

År 1733 blev ett dramatiskt år för Johan Gabrielsson. Han dömdes till döden och satt som livsfånge i det fängelse där han tidigare varit fångvaktare. Han hade kallats inför tinget anklagad för fyra allvarliga brott för att berusad ha slagit två av sina fångar med en käpp och därtill på en söndag (sabbatsbrott) för att genom försummelse låtit samma fångar senare rymma från fängelset, samt till sist för att ha löst en annan fånge från bojorna och använt honom i arbete. Häradsrätten fann sig tvingad att utdöma dödsstraff men domen skickades som brukligt till Svea Hovrätt för att fastställas. Häradsrätten påpekade för hovrätten att fängelset var i så uselt skick att fångarna inte säkert kunde förvaras där. Hovrätten benådade Johan Gabrielsson. Johan förlorade fångvaktartjänsten. Vilken påföljd han i övrigt fick har ej fastställts. Ganska snart var han en fri man igen. Han fortsatte arbetet som färjkarl. år 1741 flyttade Johan Gabrielsson med familj till Jävre och blev gästgivare. Han övertog gästgivaren Olof Pärssons hemman nr 1 i Jävre medan Olof Pärsson i sin tur tog över Johans hus vid färjstället och blev färjkarl. De bytte helt enkelt ägor samtidigt som Johan betalade mellanskillnaden på 700 daler kopparmynt.

Tio år senare i september 1751 går Olof Pärsson till tinget för att försöka upphäva bytet. Johan Gabrielsson påpekar då att när han tog över hemmanet var det ganska vanhävdat, gäldbundet och till öde låtande". Åkern var till största delen lagd i linda, husen förfallna och på gården fanns bara 3 kor. Nu är hemmanet "väl häfdat och bebygt och i ladugården står nio kor, uppger han. Samtidigt har färjestället i Olof Pärssons ägo fått " synbara brister".

Omkring år 1752 överlåter Johan Gabrielsson hemmanet Jävre nr 1 till svärsonen Johan Olofsson, som var gift med yngsta dottern Anna.

På vårvintern 1752 inträfffar en speciell händelse på gästgivargården. Johan Gabrielsson dör- men det är inte den gamle gästgivaren som avlider utan en ung dräng med samma namn. Märkligt nog uppges även drängen vara född i Kemi. Händelsen blev omskriven så här i församlingens dödbok. den 17 mars 1752. " Drängen Johan Gabrielsson i Jefreå, födder i Kemi, död genom wådelig händelse, det han skienat med en piga kommit att skjuta honom och således fallit ut igenom stora ladudörren, stött hufwudet mot en sten, och 14 dagar thär efter avlidit 22 år gammal." Ett tingsprotokoll berättar att olyckan inträffade när drängen vänslades med en 19-årig piga vid namn Karin Abelsdotter bördig från hemmanet Frostkåge 11 i Skellefteå socken. De hade tröskat korn i en lada och drängen satt på ladutröskeln när pigan under leken lyfte upp hans fötter. Drängen föll ut igenom dörren och slog pannan i en sten. Först några veckor senare drabbades han av huvudvärk och illamående, blev sängliggande och dog. Det är en märklig tillfällighet att två Johan Gabriellsson, båda födda i Kemi finns på samma gård samtidigt. Kanske var de släkt?

Den 31 januari 1768 dör Johan Gabrielssons andra hustru Cecilia Persdotter " af ålderdom och bräcklighet" enligt dödboken i en ålder av 82 år. Den 14 november 1783 dör Johan Gabrielsson själv, enligt dödboken "af ålder" 100 år gammal. Som tidigare visats var han knappast fullt så gammal vid sin död, utan antagligen omkring 90 år. Bouppteckningen efter honom visar en behållning på 43 riksdaler. Bland de efterlämnade ägodelarna fanns ett par handklovar.. Källa Ätt och Bygd år 2006 sidorna 12-15.

Ur Kemi Landsförsamlingsvigselbok: Att kyrkoväktaren Johan Gabrielsson härvid moderkyrka ärlig och redlig Johan Gabrielsson vilken sinnad är med pigan Segrid Gabrielsdotter ifrån Långnäs by och Pite socken, sig i äktenskap varder härmed efter begäran attesterat att han å sin sida till samma giftermål befinnes förfalla lös och fördenskull hos Hans Högährewyrdighet Probsten och kyrkoherden därsammastädes med dett sitt värf. rekommenderas kemi den 1 april 1718

Laurentius forbus

Källa: Landsarkivet i Härnösand. bouppteckning över Johan gabrielsson.

" år 1784 den 10 april, woro undertecknade kallade at upteckna och wärdera den aflidna Johan gabrielsson i Jäfre qwarlåtenskap till rättelse och dehlnings emellan Hustru och Arfwingar johan Olofssons i Jäfre hustru Anna johansdotter, Johan johansson, Olof Erikssons hustru i Blåsmark brita johansdotter samt deras arflingebroders soldaten Rumpes, sonen Johan Anders och Gabriel Gabrielsson i Blåsmark, hwilka alla närwarande woro och uppgafs Egendomen af Johan Olofsson och dess hustru som wid dödhemman omhändertagit samt till wärdie utföres som följer:

         Contant penningar 12 st Tolfdahlers Plåtar= 4 riksdaler, 3 st niodahlers Dito= 1 riksdaler 24 shilling; 2 st Tredahlers dito= 16 shilling; 1 st Niomarks dito= 6 shilling; 1 st semarks dito= 4 shilling; 1 st Banco Sedell innehållande= 5 riksdaler 26 shilling 8 penningar; 1 st små bancosedlar0 2 riksdaler 32 shilling, 9 st Specie Riksdahler= 12 riksdaler; 1 Skiljemynt= 28 shilling; 6 st Enkla Caroliner= 36 shilling; 1 st Sexstyfwer= 16 shilling; 6 penningar, 3 slantar= 9 shilling 5 penningar; 1 st gamla Rikssedlar= 9 shilling 5 penningar; 1 Dito0 24 shilling.
         Gångkläder 1 swart Klädesråck= 24 shilling; 1 swart wallmarswäst= 24 shilling; 1 Grå wallmarsråck= 1 riksdaler; 1 blå wallmarskappråck= 32 shilling; 1 Fårskinspäls= 40 shilling; 1 Dito utgammal med blåt beslag= 16 shilling; 1 Skinwäst= 1 riksdaler, 1 Dito gammal=13 shilling 9 penningar; 1 gammal Skinlifstycke0 8 shilling; 1 Dito= 4 shilling; 1 Dito Flanellifstycke0 4 shilling; 1 par gamla lärfsbyxor= 5 shilling 4 penningar; 1 par Dito= 7 shilling, 1 par Dito= 2 shilling; 1 Skintullob= 5 shilling 4 penningar; 1 Dito0 2shilling 8 penningar; 1 ny Lärftsskjorta= 16 shilling; 1 Dito= 13 shilling 4 penningar; 2 Dito= 16 shilling; 1 Dito= 5 shilling 4 penningar; 1 blå wallmarskjortell= 40 shilling; 1 Dito af sammettyg= 24 shilling; 1 Blekt wallmarspälstyg= 24 shilling; 1 Cattunskofta= 16 shilling.
            Diverse Persedlar Cattunsblå Wallmar= 32 shilling; 3,5 Alnar wästgiötatyg= 17 shilling 8 penningar; 2 st Swänska renskin= 32 shilling; 1 Dito= 17 shilling 8 penningar; 1 st Lärftslakan= 32 shilling; 1 Örngåt= 8 shilling; 1 Dito= 8 shilling; 1 st Gryta med 2 kannor= 5 shilling 4 penningar; 1 Järnpanna utgammal=2 riksdaler; 1 rund Stekpanna= 1 riksdaler 4 shilling; 1 Tälgyxa 2 riksdaler 8 shilling; 1 par Handklofwar med Kedja= 5 riksdaler 4 shilling. totalt: Summa= 43 riksdaler 20 shilling 10 penningar.

Af Föregående Summa afgår. The fattigas Andel= 4 riksdaler 8 shilling Efter uptadd Räkning befants räkning. handelsmannen Herr Samuel Degerman Hafwa at fordra= 44 riksdaler 4 shilling Inventarieomkostnaden med Stämplade Pappersafgifter= 1 riksdaler 40 shilling. Sedan lades de lösa persedlarna med Behållningen af penningarna sedan dessa twåriksdaler 40 shilling och 4 penningar blifwit uthi sex jämlika dehlar, hwilka genom lottning åtskiljdes och med ficktheras sonen. Johan Johansson på Byn Lottsedlarna Nr 2 och 4 af följande innehåll. 1 Supefat= 24 shilling; 1 Skål= 4 shilling; 1 utgammal fårskinspäls med beslag= 16 shilling; 3,5 Alnars wästgiötatyg0 17 shilling 8 penningar; 1 Lärftsskjorta= 8 shilling; 1 Skinlifstycke= 8 shilling; 1 par gamla Skinbyxor= 4 shilling; 1 örngåt= 8 shilling; 1 gryta om twå kannor= 5 shilling och 8 penningar;; 1 par Handklofwar= 5 shilling 4 penningar; 1 järnpanna= 2 shilling; 1 swart wallmarswäst= 24 shilling; 1 Cattunskofta= 16 shilling; 1 Lång handduk= 8 shilling och 3 penningar; 1 SinCallot= 5 shilling 4 penningar;; 1 Grå wallmarsråck= 1 riksdaler; 1 örngåt= 8 shilling; 1 Skinlifstycke0 4 shilling. det öfriga i Contant= 8 riksdaler 4 shilling 7 penningar. Totalt= 13 riksdaler 25 shilling 6 penningar. Johan Anders och Gabriel Gabrielssons, Lottsedlarna Nr 2 och 6 som innehåller. En swart KlädesRåck0 24 shilling; 1 renskin= 13 shilling 4 penningar;1 Lärftslakan= 32 shilling; 1 gammal Skjorta= 5 shilling 4 penningar, 1 gammal flanellifstycke= 4 shilling; 1 par gamla Skinbyxor= 5 shilling 4 penningar; 6 alnar blått wallmar= 32 shilling; 1 Kjortell af twinnat tyg= 24 shilling; 1 Lärftsskjorta= 8 shilling; 1 Skinwäst= 1 riksdaler; 1 Renskin= 16 shilling; 1 par gamla Skinbyxor; 1 Callot= 2 shilling 8 penningar. Det öfriga i Contant= 2 riksdaler 32 shilling 10 penningar. Totalt0 13 riksdaler 25 shilling 6 penningar. Johan Olofssons Lottsedlar Nr 1 bestående af: 1 Supfat= 24 shilling; 1 ny Lärftsskjorta= 16 shilling; 1 Blå kappråck= 32 shilling; 1 Blå wallmarsskjorta= 40 shilling; 1 Tälgyxa= 30 shilling; 1 Skinwäst= 13 shilling 4 penningar. De öfrige i Contant= 4 riksdaler 4 shilling 9 penningar. Totalt= 6 riksdaler 36 shilling 9 penningar. Olof Eriksson i Blåsmark, Lottsedel Nr 5 innehållande: 1 Blått wallmarsPälstyg= 24 shilling; 1 Lärftsskjorta= 13 shilling 4 penningar; 1 fårskinspäls= 40 shilling; 1 Thenstop, En Ljusstake uthan Taldrick= 36 shilling; 1 Rond Stekpanna= 1 shilling 4 penningar; Det öfriga Contant= 6 riksdaler 36 shilling 9 penningar. Lott Egendomen Sålunda woro rätteligen uppgifwen och ej något med wett och wilja dölgt och uthelämnat, det will och kan wi med bestyrkan om så påfordras skulle.

     Piteå Ut Supra

Johan Olofsson, Anna Johansdotter

      i Jäfreå

Olof Eriksson, Brita Johansdotter

      i Blåsmark

Johan Gabrielsson, hemmingsmark, Anders gabrielsson och gabriel Gabrielsson i Blåsmark

Sålunda woro uppgifwit, wärderat och dehlt, intyga:

Joh,Ol. Dyhr Pehr Danielsson

                               i Pitholm Att Föregående fattigas andel är till FahtigCassan betalt intygas:

Pitheå den 1 oktober 1784

   Aron Öberg

Källa: Landsarkivet i Härnösand: Inventarium.

" Anno 1727 den 2 oktober Blefwo underteknade kallat af fångewaktaren och färjekarlen Johan Gabrielsson at uprätta, wärdera den i Boet befinteliga Egendomen emellan Johan Gabrielsson kommer at inträda i nytt gifte ock Inventarier som följer: En liten gammal stuga medh förstuga ovh twenne bodar med ett gammalt fäähuus och liten gammalt Stall= 70 dahler Kopparmynt.

Dito Een liten Ny Stuga medh muur och alt tillbehör= 60 dahler kopparmynt; Ännu en gammal stuga som som ännu är obetalt; Twenne Koor á 13 dahler= 26 dahler; En ny Brännwinspanna Hatt och tennpipor tillika och Kopparskopan= 95 dahler. En gammal swart wallmarsKjortel= 6 dahler; En utnött röd wallmarskjortel= 5 dahler; En swart Pels med Kjortell något nött= 14 dahler; En swart Tröja något nött= 10 dahler; En Brun Skinströja gammal= 6 dahler; TwenneHufwudkuddar= 6 dahler; Ett Räckbolster= 10 dahler; En Kanna något nött= 10 dahler; En gammal Malmljusstake= 14 dahler; En gammal Kannsgryta= 4 dahler; Twenne Bisman= 2 dahler; Twenne Lyar= 1 dahler 8 mark; Trenne gamla Skäror á 4 mark= 8 mark; En Yxa= 1 dahler; Ena gammal Juhlduk= 3 dahler; En gammal Skräddarsax= 1 dahler 16 mark; En ny Kista med beslag och lås= 10 dahler; Ena handqwarn= 3 dahler; Ett Slagjärn= 8 dahler; En Tröja= 12 dahler; 6 laggnar á 1 dahler 16 mark= 7 dahler 16 mark; Ett gammalt Trädstop och en gammal Tallrick wäger 4 skålpund á 1 mark= 4 mark Tillkommer fadren Johan Gabrielsson samma delar och den tredjedehlen han sina små barnen den tredjedehlen och belöper som följer nämbligen: Johan Gabrielsson= 259 dahler 21 och 2/3 mark; Sonen Johan 43 dahler 8 och 1/3 mark; Sonen Gabriel= 43 dahler 8 och 1/3 mark; Dottren Brita= 43 dahler 8 och 1/3 mark. Sålunda uptekna wärdet och bytt attest nedanskrefne.

? Larsson Olof Gabrielsson i Öjebyn, Tolfman Därsammastädes Bomärke Bomärke

                                                             Anders Gabrielsson
                                                             i Böhle
view all

Johan Gabrielsson's Timeline

1693
1693
Lieddakala, Kemi, Kemi Landsförsamling, Uleåborgs län, Finland
1722
October 25, 1722
Bergsviken, Piteå, bergsviken, Piteå parish, Piteå landsförsamling, Norrbottens län, Sweden
1724
March 1, 1724
Öjebyn, Piteå landsförsamling, (BD).
1725
September 5, 1725
Öjebyn, Piteå, Norrbotten County, Sweden
1730
March 3, 1730
Öjebyn, Piteå, Norrbotten County, Sweden
1783
November 14, 1783
Age 90
Jävre 1, Piteå, Norrbottens län, Sweden
????
Piteå