Is your surname Härmälä?

Research the Härmälä family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Johan Härmälä

Swedish: Johan Mickelsson Nyback
Birthdate:
Death:
Immediate Family:

Son of Mickel Olofsson Nybacka and Carin Larsdotter Nyback
Husband of Maria Härmälä and Beata Andersdotter Härmälä
Father of Hans Johansson; Joseph Johansson Hamnie; Matts Johansson Härmälä and Anders Johansson Härmälä
Brother of Lars Mickelsson Back and Sara Mickelsdotter Wärn

Occupation: måg på Härmälä, Bondemåg i Härmälä, Överpurmo, Pedersöre fs, Österbotten, Finland
Managed by: Private User
Last Updated:

About Johan Härmälä

Dömdes vid 1701 års ting (p. 956) att betala 6 daler kopparmynt till änkan Brita Eriksdotter i sommarlön. Brändes till döds av ryssarna.

JOHAN MICKELSSONS FÖRÄLDRAR torde inte vara dessa som visas här.

Inga bevis finns att mågen på Härmälä, Johan Mickelsson, är son till Mickel på Back.

Den där Back-hypotesen med Westzynthius och Fordellar fördes fram 1940 har vilselett läsare i 70 år nu

Ärendet har behandlats av J.A. Strömsnäs i Genos 1970 (citatet nedan). Hans artikel är ett svar på Yrjö Blomstedts artikel i Genos 1969, nr 4, s 106-108 där Yrjö hävdade att Lucia inte var dotter till Canutus Henrici.

Ines Kass avslutar diskussionen i Genos 1977, nr 3, s 100-101 med att genom tingsprotokoll påvisa att mågen Lars Mattsson på Back var gift med dottern i gården, Lucia Andersdotter Back. Ingen koppling den vägen med prästerskapet i Kyrkbyn.

Solfrid C hade vidare hypotesen att Daniel Larsson på Österkivilös skulle ha varit son till Lars Mattsson och Lucia på Back. Det här går inte att påvisa på något sätt. Också här har Ines Kass grävt lite mera och publicerat vad hon hittat i Genos 1981, nr 1, s 21-25. Daniels härkomst är tills vidare höljt i dunkel. Inte heller Strömsnäs trodde att Daniel kom från Back, sista stycket saknas i avskrivna citatet av Strömsnäs text nedan;

"Citaten "vågar vi tro -- och vågar vi antaga" syftar på, att Solfrid Cederberg vill försöka göra gällande, att Daniel Larsson, som senare övertog Österkivilös hemman, vore son till Lars Mattsson i Överesse och hustru Lucia. Enligt andra forskare voro ättlingarna helt andra personer."

I Släkt och bygd nr 6, 1961, s 30-42 finns dessa beboare av Back och Nyback i Överesse utredda av Strömsnäs. I denna tidiga utredning finns ännu Westzynthius-kopplingen kvar liksom en koppling (med frågetecken i texten) till Härmälä i Purmo.