Fra. Jordan Anton Viculin

public profile

Is your surname Viculin?

Research the Viculin family

Fra. Jordan Anton Viculin's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Fra. Jordan Anton Viculin

Birthdate:
Birthplace: Kaštel Lukšić, Općina Kaštela, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: February 22, 1944 (50)
Zagreb, Croatia (poginuo u savezničkom bombardiranju)
Place of Burial: Zagreb, Croatia
Immediate Family:

Son of ? Viculin and ? Viculin

Occupation: hrvatski glazbenik, dominikanac, pučki misionar i vjerski pisac
Managed by: Ozren Čulić Viskota Žava
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Fra. Jordan Anton Viculin

Jordan Anton Viculin (Kaštel Lukšić, 16. rujna 1893. − Zagreb, 22. veljače 1944.) je bio hrvatski glazbenik, pučki misionar i vjerski pisac i dominikanac iz Kaštel Lukšića. Povjesničari dominikanskoga reda zabilježili su njegovo ime, ali se malo zna o njemu.

Rodio se je u Kaštel Lukšiću. Na Bolu i u Dubrovniku završio je škole. Svećeničke sakramente primio je 1916. godine. U Klosterneuburgu kod Beča završio je konzervatorij. Poslije prvog svjetskog rata dvije je godine predavao filozofiju na u Dubrovniku na Visokoj bogoslovnoj školi. Od 1930. kao pučki misionar i vjerski pisac djeluje u Zagrebu. Aktivan u Katoličkom pokretu. Skladao dosta crkvenih pjesama. Najpoznatije su: Kraljice Svete Krunice, Tebe boga hvalimo i Magnificat. Uređivao je crkvene kalendare i molitvene priručnike.

Likvidiran je 1944. godine.

Viculin, Jordan, hrvatski glazbenik, pučki misionar i vjerski pisac (Kaštel Lukšić, 16. IX. 1893 – Zagreb, 22. II. 1944). Dominikanac. Školovao se u Bolu i u Dubrovniku; za svećenika zaređen 1916. Završio konzervatorij u Klosterneuburgu kraj Beča. Profesor filozofije na Visokoj bogoslovnoj školi u Dubrovniku (1918–20), od 1930. djelovao u Zagrebu, posvetivši se zvanju pučkoga misionara i vjerskoga pisca. Bio je aktivan u Katoličkom pokretu; skladao veći broj crkvenih pjesama, od kojih su najpoznatije: Kraljice Svete Krunice, Tebe boga hvalimo i Magnificat. Uređivao je Kalendar Gospine krunice od njegova pokretanja 1934. do kraja života, objavio Opći Kruničarski pravilnik (1937) te molitvene priručnike Misijski vjenčić po Mariji k Isusu (1932) i Gospina krunica (1941). Uređivao je Kalendar Gospine krunice od njegova pokretanja 1934. do kraja života, objavio Opći kruničarski pravilnik (1937) te molitvene priručnike Misijski vjenčić po Mariji k Isusu (1932) i Gospina krunica (1941).

Fr. Jordan Viculin

Evanđelje u malom, kako se krunica često naziva utkano je u duhovnost svih redova u Katoličkoj Crkvi. U crkvenoj tradiciji se vjeruje da je sv. Dominik, utemeljitelj Dominikanskoga reda, koji je gajio osobitu pobožnost prema Mariji te je od početaka Red povjerio njezinoj zaštiti, osmislio molitvu krunice. Zato su dominikanci uvijek posebnom revnošću, propovijedanjem i pisanim djelima širili marijansku pobožnost i krunicu.


Skladatelj pjesme Kraljice svete krunice, fr. Jordan Viculin također je pripadao Dominikanskome redu. U Dominikanskom se redu posebno istaknuo kao revni širitelj pobožnosti krunice. Poznato je da je upravo njemu 1939. godine, na zagrebačkom hodočašću kruničara u Mariju Bistricu, koje je vodio kardinal Alojzije Stepinac, pripala čast da stavi zavjetnu zlatnu krunicu oko vrata na kip Majke Božje. To je bio dar hrvatskih dominikanskih kruničara za sve milosti primljene po molitvi krunice, a fr. Viculin bio je jedan od utemeljitelja pokreta kruničara.


Život i djelo


Fr. Jordan Viculin spominje se Leksikonu hrvatske crkvene glazbe kao glazbenik koji se obrazovao u Klosterneuburgu kraj Beča, a još od studentskih dana bavio se glazbom vodeći tamburaški zbor i sudjelujući u pjevačkom zboru prvostolne crkve u Dubrovniku.

U Zagrebu je osnovao limenu glazbu kruničarskog društva i djevojački pjevački zbor. U časopisu Sveta Cecilija iz 1995. godine navodi se da se fr. Viculinova glazbena baština od 38 manjih vokalnih i instrumentalnih skladbi nalazi u dominikanskome samostanu u Zagrebu. Tradicionalnim, klasičnim i jednostavnim glazbenim izričajem fr. Viculin uglavnom je uglazbljivao duhovne tekstove. Mnoge su njegove skladbe nastale kao plod pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, osobito preko molitve svete krunice.


Fr. Jordana su njegova dominikanska subraća opisala kao veselog, rado viđenog i društvenog čovjeka koji je bio revan u svojoj apostolskoj službi. Kažu da fr. Jordanu ništa nije bilo teško i nepremostivo. Rodio se 1893. godine u Kaštel Lukšiću. Za svećenika je zaređen 1915. godine u Dubrovniku. Predavao je filozofiju na Visokoj bogoslovskoj dominikanskoj školi u Dubrovniku, a zatim pošao na studij u inozemstvo s naglaskom na usavršavanje u crkvenoj glazbi.

1930. godine dolazi u Zagreb gdje se istaknuo misionarskim djelovanjem, držanjem duhovnih vježbi, ispovijedanjem, a osobito širenjem pobožnosti svete krunice. Ustanovio je brojne bratovštine krunice, o krunici je propovijedao i pisao, neumorno isticao njezinu suvremenost i vrijednost. Sastavio je molitvenik Gospine krunice i uređivao glasnik Gospine krunice. Također je osnovao i vodio Središnjicu kruničarskih društava u Zagrebu te kruničarsku glazbu u zagrebačkom Maksimiru. Njegove pjesme, od kojih je najpoznatija i najizvođenija pjesma «Kraljice svete krunice» ušle su i u hrvatski Kantual.

22. veljače 1944.


Plodna djelatnost fr. Jordana i njegove dominikanske subraće u dominikanskome samostanu Kraljice svete krunice u Zagrebu nasilno je prekinuta 22. veljače 1944. godine, kada je samostan napadnut u savezničkom bombardiranju. Dominikanci se i danas sjećaju tog najtužnijeg dana zagrebačkog samostana. Fr. Jordan Viculin pao je uz sedmoricu svoje subraće kao žrtva tog napada. Njegova mučenička smrt i smrt njegove subraće postala je temelj novih dominikanskih zvanja koja u zadnjih nekoliko godina cvjetaju, a pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i dalje se neumorno i s radošću širi dok iz dominikanske crkve posvećene zaštiti Kraljice svete krunice odjekuje pjesma: 'Kraljice krunice, moli za nas! Kraljice krunice, budi nam spas!'

view all

Fra. Jordan Anton Viculin's Timeline

1893
September 16, 1893
Kaštel Lukšić, Općina Kaštela, Split-Dalmatia County, Croatia
1944
February 22, 1944
Age 50
Zagreb, Croatia
February 22, 1944
Age 50
Zagreb, Croatia