Kalervo Vihtori Laurikainen

Is your surname Laurikainen?

Research the Laurikainen family

Kalervo Vihtori Laurikainen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Kalervo Vihtori Laurikainen

Birthdate:
Birthplace: Pielisjärvi, Finland
Death: July 13, 1997 (81)
Helsinki, Finland
Immediate Family:

Son of Viktor Gregorius Laurikainen and Hilja Laurikainen
Husband of Aila Onerva Annikki Laurikainen
Father of Private and Erkki Johannes Laurinharju

Occupation: Professor of Nuclear Physics
Managed by: Essi Aira Vilhelmiina Ignatius
Last Updated:

About Kalervo Vihtori Laurikainen

Parent information from: http://runeberg.org/kuka/1954/0453.html

A short article in Finnish WIKIPEDIA contains a list of Kalervo Laurikainen's books in Finnish on the relationship of physics and religion:

http://fi.wikipedia.org/wiki/K._V._Laurikainen

75th birthday interview in HELSINGIN SANOMAT on 6 January 1991:

YDINFYYSIKKO JOLLE JUMALA TULI TUTUKSI TYÖMAALLA

("The Nuclear Physicist who came to know God at his workplace")

Professori K. V. Laurikainen istuu näyttöpäätteensä ääressä Helsingin yliopiston suurnergiafysiikan laitoksessa. Paikka tuntuu sopivan oivallisesti miehen ajatuksiin: se on talon ylimmässä kerroksessa lähinnä taivasta. Kattoikkunasta on suora yhteys ylös.

Vaikka Laurikainen on eläkkeellä, hän istuu työhuoneessaan kaksi kolme kertaa viikossa. Ydinfysiikka on jo jäänyt, ja professori on omistautunut täysin tieteenfilosofialle ja sen vallankumoukselle. Laurikainen uskoo ajatuksiinsa: niillä on tulevaisuutta ja ne lyövät vielä läpi.

Jos niin käy, näyttää uskon ja Jumalan tulevaisuus varsin valoisalta tieteen kentillä. Nythän ei tiukassa tieteenteossa ole Jumalalle rakoa.

Vaan vallankumouksen vastustus on luja ja ennakkoluulot tiukassa. Asiasta on vaikea päästä edes puheväleihin kollegojen kanssa, ja Laurikaisen anomus tuesta luonnontieteen ja teologian suhteita selvittelevälle hankkeelle kuulemma "naurettiin ulos Suomen Akatemiasta".

Ei siis ole ihme, että Laurikainen vaihtaisi Akatemian jäsenet.

"Olen kokenut, etten saa tukea ollenkaan. Suomalainen tiedeyhteisö pyrkii mitätöimään kaiken, mitä teen. Se on sisäänlämpiävä, samat ihmiset päättävät vuodesta toiseen, mikä on totuus."

Kaiken takana ovat professorin mielestä voimakkaat ennakkoasenteet - tieteestä on vaikea löytää paikkaa ydinfyysikolle, jonka maailmassa sanoilla usko, sielu ja Jumala on todellista sisältöä.

"Kollegojen ajattelutapa on täysin materialistinen. Henkinen elementti, sen itsenäinen merkitys todellisuuskäsityksessä on hämärtynyt täysin. Jos ryhtyy puhumaan sellaisesta, mikä edellyttää sielun olemassaoloa, siitä ei tule mitään."

Laurikainen korostaa yhden maailman ajatusta: ei ole kahta - hengen ja aineen - maailmaa vaan yksi. Aineen mailmassa näemme hengen vaikutuksen. Jos se kielletään, emme ymmärrä aineen maailmaa ja tulos on materialismia.

"Jumala on jatkuvasti läsnä maailmassa. Sitä ei voi ymmärtää ilman ajatusta, että Jumala antaa sille suunnan."

Laurikainen sanoo olevansa syvällinen kristitty, mutta ei sanan herätyskristillisessä mielessä. Jumalan kutsua ja äkillistä kääntymystä hän ei ole kokenut, vaan Jumalansa tuntemiseen hän on kypsynyt työmaallaan.

"Kristinuskon tärkeimmät piirteet ovat selvinneet minulle luontoon paneutumalla. Luonto opettaa parhaiten - ainakin luonnontieteilijää." Professorin Jumala on persoonallinen olento, mutta samalla Jumala, joka ilmenee luonnossa ja on oikeastaan luonnon syvin olemus.

Laurikaista harmittavat ne väärät käsitykset, joita hänen uskostaan tarjoillaan. "Tulkitaan, että minä olisin kristinuskon apologeetta, puolustaja."

"Tai että minä olisin tullut uskoon ja haluaisin nyt saada uskon ja Jumalan joka paikkaan. Asia on täsmälleen päinvastoin: olen ollut kiinnostunut fysiikasta, tästä maailmasta ja ihmisen paikasta siinä. Sieltä lähtien olen päätynyt filosofiaan, jossa uskonto on olennainen osa."

Laurikaisen uskonto on nimenomaan kristinusko, se on länsimäisen ihmisen ratkaisu. Vaan kirkon puolelta hän ei ole saanut tukea eikä edes kunnon puhekumppania. "Uskon ja tiedon välillä on ristiriitoja, ja ne ovat hirvittävän vaikeita. Me, jotka painiskelemme tämän ongelman kanssa, me jäämme yksin, kun teologit eivät auta yhtään."

Laurikainen ei halua teologiksi tai uskonpuhdistajaksi, vaikka sellaista kirkko kovasti kaipaisi. Se tarvitsisi itsekritiikkiä ja keskustelua, sillä tieteen ja uskon välillä on ongelmia.

"Kirkon olisi uusittava ilmaisutapojaan niin, että ne puhuttelisivat tämän ajan ihmistä, joka elää vahvasti tieteen hahmottamassa maailmassa."

PAAVO TUKKIMÄKI

  • * * * * *

Kalervo Laurikainen syntyi Pielisjärvellä. Ylioppilaaksi hän kirjoitti 1934, valmistui filosofian kandidaatiksi 1940 ja väitteli tohtoriksi 1950.

Turun yliopiston teoreettisen fysiikan dosentti Laurikainen oli 1952-56 ja fysiikan apulaisprofessori 1956-60, minkä jälkeen hän siirtyi Helsingin yliopistoon ydinfysiikan professoriksi. Eläkkeelle Laurikainen jäi 1979.

Laurikainen on toiminut aktiivisesti Suomen saamiseksi mukaan Euroopan ydintutkimusjärjestöön Cerniin. Vuodesta 1976 Laurikainen on omistautunut tieteenfilosofian tutkimukseen ja opetukseen. Professori Laurikaisen syntymäpäivävastaanotto on maanantaina Suurenergiafysiikan laitoksessa, Siltavuorenpenger 20 C klo 14-17. Kotona Nurmijärvellä ei ole vastaanottoa.

Kimmo Mäntylä

view all

Kalervo Vihtori Laurikainen's Timeline

1916
January 6, 1916
Pielisjärvi, Finland
1997
July 13, 1997
Age 81
Helsinki, Finland

Obituary published in HELSINGIN SANOMAT, 19 July 1997:

Fyysikko K. V. Laurikainen Perimmäisyyksien pohtija

Fysiikassa pitkän päivätyön tehnyt emeritusprofessori Kalervo Vihtori Laurikainen kuoli 81-vuotiaana 13. heinäkuuta Nurmijärvellä nopeasti edenneeseen sairauteen.

Laurikainen oli syntynyt Pielisjärvellä 6. tammikuuta 1916. Hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1940 ja väitteli tohtoriksi yleisestä suhteellisuusteoriasta Helsingin yliopistossa 1950. Hän työskenteli ulkomailla useaan otteeseen 1940-luvulta alkaen.

Laurikainen toimi aluksi Turun teknillisessä oppilaitoksessa ja Turun yliopistossa, kunnes 1960 hänet nimitettiin Helsingin yliopiston ydinfysiikan. Hän hoiti virkaa vuoteen 1979.

Laurikainen uudisti fysiikan tutkimuksen ja opetuksen perusteellisesti. Teoreettisen fysiikan vakiinnuttaminen, tietotekniikan nopea hyödyntäminen, pysyvien suhteiden luominen ydin- ja suurenergiafysiikan keskuksiin niin lännessä - mm. Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen Cerniin Genevessä - kuin idässäkin ovat eräitä esimerkkejä hänen aikaansaannoksistaan. Helsingin yliopiston Teoreettisen fysiikan tutkimuslaitos ja Suurenergiafysiikan laitos sekä monet erillishankkeet saavat kiittää Laurikaisen uraa avannutta toimintaa.

Kiinnostus kvanttifysiikan filosofisiin perusteisiin sekä tiedon ja uskon välisiin suhteisiin aloitti 1970-luvulla Laurikaisen elämässä uuden kauden. Erityisesti mahdollisuus tutustua Cerniin sijoitettuun Pauli-arkistoon muodostui hänelle innoituksen lähteeksi niin, että hän myöhemmin totesi suorittaneensa elämänsä tärkeimmän tieteellisen työn vasta eläkkeelle jäätyään. Vain pari viikkoa sitten ilmestyi Springerin kustantamana hänen teoksensa The Message of the Atoms: Essays on Wolfgang Pauli and the Unspeakable.

Suuren yleisön keskuudessa Laurikainen tuli tunnetuksi monista yleistajuisista kirjoistaan, lehtiartikkeleista, esitelmistä ja haastatteluista. Niissä hän usein sivusi tiedon ja uskon välisiä kysymyksiä. Hän näki, että tiede ja uskonto kuvaavat saman todellisuuden eri puolia. Hän on myös todennut: "Aikamme tärkein ekumeeninen ongelma on uskonnon ja tieteen välinen."

Laurikainen oli sitä mieltä, että luonnontieteissä ja filosofiassa yleinen materialistinen realismi pitäisi korvata avoimemmalla ajattelulla, jossa todellisuuden irrationaalinen aines otettaisiin vakavan tutkimuksen kohteeksi.

Korostaakseen luonnontieteisiin liittyvän filosofian asemaa Laurikainen halusi vielä tänä kesänä puolustaa ajatuksiaan akateemisena väitöskirjana. Kirja Tieteellä on rajansa ehtikin valmistua ja vain kuolema esti väitöstilaisuuden toteutumisen.

Mies on poissa, mutta ideat elävät. K. V. Laurikaisen aloitteesta perustettu Luonnonfilosofian seura pyrkii vaalimaan hänen jälkeensä jättämää henkistä perintöä.

RAUNO HÄMÄLÄINEN
SEPPO LAUREMA

Rauno Hämäläinen on Joensuun yliopiston fysiikan emeritusprofessori, Laurikaisen oppilas ja ensimmäinen assistentti. Filosofian lisensiaatti Seppo Laurema on Luonnonfilosofian seuran sihteeri ja on toiminut viime vuosien aikana Laurikaisen avustajana.

????