Khusraw I, king of Armenia

public profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Khusraw

Also Known As: "The Brave"
Birthdate:
Birthplace: Armenia
Death: 217 (46-48)
Armenia
Immediate Family:

Son of Vologases V, king of Parthia and Armenia and Daughter of Pharasmenes III
Husband of NN (Wife of Khosrov I of Armenia)
Father of Tiridates II the Great, king of Armenia; Sanatroukes, King of Armenia; Khosrovidoukht and shahanshah tiridates III -parni parthia 39
Brother of Vologases VI, king of Parthia; Arsaces II; Artabanus V, king of Parthia; shahanshah artavasdes -parni parthia 38; Tiridates and 1 other

Occupation: Kung av Armenien, dynastin Arshakounian regerade 191-216, King of Armenia
Managed by: Private User
Last Updated:

About Khusraw I, king of Armenia

https://en.wikipedia.org/wiki/Khosrov_I_of_Armenia

http://genealogics.org/getperson.php?personID=I00297837&tree=LEO

Ledare: Armeniens historia är mycket mer än folkmordet

Av Vahagn Avedian

Den 24 april kommer den armeniska nationen att ihågkomma 92-årsdagen av det armeniska folkmordet. Armeniska folkmordet upptar en stor del av den armeniska historien och identiteten, trots att både den armeniska identiteten och historien är betydligt större och bredare än detta enskilda moment i tiden. Det faktum att det ägde rum i en inte alltför avlägsen tid och kännetecknar ett enormt förskräckligt trauma i den armeniska nationen liv är dock odiskutabelt. Om man sedan lägger till att det armeniska folkmordet är det enda folkmord i modern tid vilket öppet förnekas av arvtagarna till dess utövare så förstår man ännu klarare varför det fortfarande, nästan ett sekel senare, upptar en viktig del i det armeniska vardagslivet och en stor portion i varje akademisk och diplomatisk fråga som berör Armenien och armenier.

Men med tanke på den rika armeniska historien och kulturen, när man lägger folkmordet i perspektiv mot historien i helhet, börjar man fråga om huruvida en inte även borde börja ägna mer tid för de andra aspekterna i armenisk historia och kulturarv. Detta innebär naturligtvis inte att man ska förringa intresset för folkmordet och forskningen om det. Det armeniska folkmordet, med sin höjdpunkt under 1915 och 1916, kan även sägas ha pågått under hela perioden mellan 1894 och 1923, under vilken den armeniska befolkningen utsattes för massakrer och etnisk rensning av varierande storlek. Sedan om man antar att den "armeniska" nationen är cirka 2 500 år gammal (med start från grannskapet för den första dokumenterade omnämningen av "Armenien" i kung Darius kilskrift som ett eget land) så ser man att folkmordet utgör endast en procent av den armeniska historien. Inkluderar man även kulturarvet hos urartuerna som rättmätigt bör betraktas som inhemska förfäderna (i skillnad till de immigrerande indoeuropeiska förfäderna som assimilerade de inhemska invånarna) till de moderna armenierna så minskas denna procent ännu mer.

Armeniska historien och dess unika kultur, skapad som sammansmältningen av de västerländska och österländska kulturerna som kontinuerligt passerade genom denna naturliga passage som förbinder Europa med Asien, har inte bara lyckats överleva tre årtusenden men även påverka och berika den globala kulturen och civilisationen. Armeniska höglandet, en naturlig förbindelse mellan dessa två kontinenter, har varit ett uppenbart val till platsen för passagen för arméer tillhörande många supermakter så väl som handelsvägar som knöt dessa två kontinenter tillsammans. Armenien, då och nu, har tvingats föra en välbalanserad politik för att inte gå under i kampen mellan de två rivaliserande makterna som ständigt stred på armenisk mark.

Armenien har under nästan 3 000 års existens bidragit med många faktorer, alltför många för att kunna nämnas här. En kort lista över några av dessa bidrag inkluderar generaler, administratörer och kejsare i det bysantinska imperiet som t.o.m. grundlade sina egna dynastier; introduceringen av den kupolförsedda arkitekturen från Öst i den västerländska byggnadskonsten och en strak influens över den gotiska stilen; utgörandet av en viktig del i stommen för handelsmännen i Mellanöstern och Mindre Asien och handeln från det europeiska fastlandet till Fjärran Öster; skapare av övertaliga mängder av arkitektoniska mästerverk (bl.a. de unika armeniska korsstenarna, "khatchkars") som finns upptagna bland listan över skyddade världsarv; ett unikt och högt flexibelt språk och alfabet, kapabel till skapandet av en rik litteratur så väl som dynamisk anpassning till utvecklingen i världen; och slutligen en stor mängd musiker, kompositörer, uppfinnare och entreprenörer. Ändå är denna lista långt ifrån helheten. Omnämningen av liknande prestationer kan uppfattas som att skryta om sin egen nation, men om man beaktar storleken på den armeniska nationen, dess ålder, dess geopolitiska läge och dess äventyrliga existens, en kan inte låta bli att häpnas över överlevnadsskickligheten hos detta folk och kvantiteten och kvaliteten hos deras bedrifter.

Så, även om det armeniska folkmordet, helt rättsmättigt, upptar nästan varje större område inom dagens armeniska studier av historien, dess studenter så väl som allmänheten borde kanske börja ägna mer tid åt de återstående 99 procenten av armeniska historien och dess kulturella, arkitektoniska, musikala, litterära, tekniska och flera andra aspekter. Trots denna mörka en procent så innehåller de resterande 99 procenten så pass många lysande stunder att deras ljus inte bör överskuggas av detta spensliga en procent, oavsett hur tungt dess börda må än vara.

Religion

Urarterna dyrkade Guden Khaldi som deras största Gud, han var statsguden. Konungen anågs vara

Khaldis förebild eller en inkarnation av Khaldi. Förutom Khaldi fanns det två Gudar till med

stor betydelse, Tesheba var åsk och regn Guden och Shivini var solguden.

Urarterna hade lejon och tjurar som religiösa symboler. Lejonet representerade Khaldi och tjuren

representerade Tesheba, Shivini representerades av solhjulet. Urarternas tempel byggdes oftast

på höga höjder på en kulle eller ett berg.

Armeniernas förkristna religion bestod av flera gudar, andar och element. Den störste Guden hette

Aramazd och beskrevs som den store och ädle, Tir hette kunskapens Gud. Anahit som dyrkades mest

över hela Armenien var alla människors moder och frälserska. Vishap var mystiska okroppsliga

varelser som både var onda och goda. Det fanns också varelser som kallades Aralez, dessa varelser

brukade slicka de skadade soldaternas sår och läka de. Vahagn var krigarnas Gud och skänkte tapperhet

till de som dyrkade honnom. De forna Armenierna dyrkade också vattnet, elden, luften och jorden.The family of Chrosov ou Chosroes Ier (tg) d'ARMÉNIE and ..

[128923] ARMÉNIE (d'), Chrosov ou Chosroes Ier (tg) (Valagash V ou Vologèse IV (tg) .. & .. [128922]), roi d'Arménie, born about 171, died 217

  • married about 190

.., .. (..)

     1) Trdat ou Tiridates (tg) II, roi d'Arménie, born about 195, died 252 or 253, married about 225 ..

Bibliographie : Traité de généalogie (René Jetté)

http://www.francogene.com/quebec--genealogy/128/128923.php