Lenart Henrick Verbeeck

Is your surname Verbeeck?

Research the Verbeeck family

Lenart Henrick Verbeeck's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Lenart Henrick Verbeeck

Also Known As: "Lenardt van Beeck", "Lenaert Henricks Verbeeck"
Birthdate:
Death: before June 18, 1545
Immediate Family:

Son of Henrick Petersz Verbeeck and Aleijt Daniels van Hersel
Husband of Margriet Rutgers van der Hoeven
Father of Aleijt Lenart Verbeeck
Brother of Peter Henrick Verbeeck; Daniel Henrick Verbeeck; Jan Henrick Verbeeck; Anna Henrick Verbeeck; Aleijt Henrick Verbeeck and 1 other

Managed by: Private User
Last Updated:

Over Lenart Henrick Verbeeck (Nederlands)

18 juni 1545: Heer Joost priester natuurlijke zoon van meester Daniels van Hersel kanunnik te Oirschot toen hij nog leefde, doet afstand van zijn rechten waarop deze Joost aanspraken kan maken vanwege het testament van genoemde meester Daniels van Hersel, inzake een hoeve met land die eerder aan deze meester Daniel toebehoorde, gelegen te Lierop ter plaatse genoemd Hersel, zoals dat eerder door deze Daniel gebruikt is geweest en daarna door deze Joost, waarbij Willem van Eijck als pachter nu tot a.s. Pinksteren diens rechten behoudt. Heer Joost verkoopt deze aanspraken nu aan Daniel en diens broers en zusters, kinderen van Daniel Jans van Hersel, aan Dirck van den Eijnde als man van Aleijt, aan Henrick van Hunsel als man van Johanna, aan Henrick van der Hoeven als man van Annen, aan Jan Gijsbrechts van der Asdonck als man van Luitgaerden, zijnde allen wettige kinderen van wijlen Jan van Hersel, verder aan Peter zoon Henrick Verbeeck voor hemzelf en ook ten behoeve als voogd van de wettige kinderen van diens broers Jan en Lenaert, aan heer Pauwels Verbeeck, aan Willem Gobbels als man van Annen, aan Thomas Rutgers van Kerkoerle als man van Aleijten en nog als voogd over de minderjarige wettige kinderen van wijlen Willem de Metser die hij had verkregen bij zijn vrouw Barbara, zijnde allen wettige kinderen van Henrick Verbeeck verwekt bij diens vrouw Aleijt dochter van Daniels van Hersel. Heer Joost als verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 18 juni 1545, getuigen als schepenen Jasper van Esch en Goessen Scepens (bron: RHC Eindhoven, Schepenprotocollen Oirschot inv. nr. 135B, akte nr. 343, fol. 70-70v; bewerking J. Toirkens)

13 augustus 1561: Dirck Ambrosius van den Eijnden als man van Aleijt wettige dochter van Jan van Hersel, verder Henrick Henrick Schoutenzoon van Hunsel als man van Jenneken, dochter van genoemde Jan van Hersel, verder Michiel Henriks van den Schoot als zijnde gemachtigde daarvoor zoals hij zei vanwege Anna dochter van genoemde Jan van Hersel, verder Jan Dirck Mathijssen als man van Ijken dochter van Jan van Moorsel, Henrick Ghijsbrechts als man van Katharijn dochter van Jan van Moorsel, genoemde Jan en Henrick van hiervoor nog optredend voor Jan Joest Nauwenzoon en voor Jenneken en Henrieksken wettige kinderen van genoemde Jan van Moorsel, nog verder Willem Daniels van Hersel voor hemzelf optredend en ook vanwege Jan en Dionijssen, zijn broers, nog Aelbrecht van Aelst als man van Ariaentken dochter van wijlen Peeters Verbeeck en nog als voogd van Anneken en Josijnken, dochter van genoemde Peeters Verbeeck, verder heer Pauwels Verbeeck voor hemzelf optredend en ook vanwege genoemde Anneken en Josijnken, verder Philips Jaspars van Esch als man van Aleijt wettige dochter van wijlen Lenaert Henricks Verbeeck, nog Willem Lenaerts als man van Anna dochter van genoemde Henrick Verbeeck, Jan zoon wijlen Willem die Metser voor hemzelf optredend en ook voor diens broer Daniel, verder nog Daniel, Lenaert en Jacop, broers en wettige kinderen van wijlen Thomas Rutgers van Kerkoerle voor henzelf en genoemde Daniel nog zoals hij zei vanwege Victor Cornelissen en zijn zuster Marieken, zijnde allen wettige erfgenamen van meester Daniel van Hersel, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd bij de dood van genoemde meester Daniel van Hersel.
Bij deze verdeling krijgt Dirck een jaarlijkse pacht van twee mudden rogge, te ontvangen van Alaert Dircks te Lierop, nog 10 stuivers per jaar te ontvangen van Henrick Lambrechts te Oirschot, nog 100 gulden eens te ontvangen van Michiel Henricks van den Schoot.
Henrick Henrick Schoutenzoon krijgt een bedrag van 200 gulden te ontvangen van Dirk van Son.
Genoemde Michiel in zijn hoedanigheid krijgt een bedrag van 200 gulden te ontvangen van diverse personen, te weten 12 gulden per jaar van zichzelf, en 22 gulden vanwege gekochte huisraad en nog 78 gulden ook van zichzelf te vorderen.
Jan van Moorsel en Henrik Gijsbrechts in hun hoedanigheid als echtgenoten en nog optredend voor Jan, Jenneken en Henrieksken, krijgen samen een bedrag van 200 gulden eens te ontvangen van Dirck van Sonne.
Willem van Hersel mede optredend voor zijn broers Jan en Dionijs krijgen 100 gulden eens te ontvangen van Cornelis van Berge, nog 40 gulden vanwege door hen gekochte huisraad, nog 30 stuivers per jaar te ontvangen van de weduwe en kinderen van Henrick Scellekens, nog 36 gulden eens te ontvangen van Michielen Verhaegen.
Genoemde Aelbrecht krijgt mede als voogd van Anneken en Josijnken een bedrag van 200 gulden eens te ontvangen van Cornelissen van den Berge.
Heer Pauwels Verbeek krijgt een bedrag van 200 gulden eens te ontvangen uit de verkoop van het huis van Daniels van Hersel.
Philips Jaspers van Esch krijgt een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van de gemeente Oirschot, nog een gulden per jaar te ontvangen van Rutger van der Hoeven, nog 25 gulden per jaar ( is fout moet zijn 25 gulden eens ) te ontvangen van Jan Henricks en van Jan van den Schoot, nog 100 gulden eens te ontvangen van Cornelis van den Berge en nog 13 gulden en twee en een halve stuiver eens vanwege gekochte huisraad.
Genoemde Willem Lenaerts krijgt een bedrag van 200 gulden eens te ontvangen van Cornelis van den Berge.
Jan die Metser voor hemzelf en ook optredend voor zijn broer Daniel krijgt een jaarlijkse rente van 21 ponden te ontvangen in St. Oedenrode en nog een jaarlijkse rente van 16 ponden te ontvangen in Oirschot.
Daniel Thomassen met zijn broers en zusters krijgen samen een bedrag van 200 gulden eens te ontvangen van Cornelissen van den Berge.
Genoemde personen en nog Roeland van der Ameijden en Rutger Janssen die optreden namens genoemde heer Pauwels Verbeeck, beloven deze verdeling altijd gestand te zullen doen en als er in de toekomst meer lasten op hun erfdeel zou blijken te drukken dan zullen ze die gezamenlijk betalen (bron: RHC Eindhoven, Schepenprotocollen Oirschot inv. nr. 139A, akte nr. 294, fol. 89v-91v; bewerking J. Toirkens)

4 februari 1563: Philips Jacops soen van Hessch als voogd zijner vrouw Aleyt, dochter van wijlen Lenardt van Beeck, heeft vercocht aan Derick Bruystens soen van den Eyndt 61 Rinsgl. (van 46 gl.) jaarl. rente die heer Joost, natuurlijke zoon van wijlen meester Daniel Van Hersel, priester, verkregen heeft van Cornelis Willems van den Brugge, ten behoeve van zijn 'tochte' en ten behoeve van de erfgenamen wijlen meester Daniels voors. Onderpand: een hoeve te Lierop ts geh. Herssel. (Bosche schepenbrief d.d. 4 juli 1547) (bron: RHC Eindhoven, Schepenprotocollen Helmond, toegangsnr. 15240, inv. nr. 3809 (oud: 236), Schepenprotocollen Helmond, akte nr. 1157)

view all

Lenart Henrick Verbeeck's Timeline