Luiza Pesjakova

Is your surname Pesjak?

Research the Pesjak family

Luiza Pesjakova's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Alojzija Jožefina Viljemina Pesjak (Crobath)

Birthdate:
Birthplace: Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Death: Died in Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Immediate Family:

Daughter of Blaž Crobath and Josipina Crobath
Wife of Simon Luka Pesjak
Mother of Helena Hugenin; Alojzija Beddig; Marija Pesjak; Ida Lukesch and Ema Pesjak
Sister of Ignac Crobath; Ludvik Crobath and Marija Schimandl

Occupation: pesnica, pisateljica, pesnica in pisateljica
Managed by: Mateja Čečelič
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Luiza Pesjakova

Luiza Pesjak (tudi Lujiza ~ Pesjakova), slovenska pesnica, pisateljica in prevajalka, * 12. junij 1828, Ljubljana, † 1. marec 1898, Ljubljana. (Wikipedia)

Šolala se je v zasebnem Fröhlichovem zavodu, v katerem je bila poleg dekliške vzgoje deležna tudi izobraževanja v romanskih jezikih in pravega pouka v pesništvu. Bila je izobražena, tako splošno kot tudi na področju literature. Kot najstarejši otrok odvetnika dr. Blaža Crobatha in matere Poljakinje je spoznala vse vidnejše može tedanje slovenske družbe, med njimi tudi Franceta Prešerena, ki je nekaj časa delal pri njenem očetu. Prav on je kot pesnik najbolj vplival nanjo, s klasičnim izobraževanjem in celo učenjem angleškega jezika. Leta 1842 ji je ob štirinajstem praznovanju godu posvetil v nemščini spisano pesem »Dem wohlgeborenen Fräulein Aloisia Crobath«. Leta 1844 pa je začetek njene poezije pospremil s sonetom »An eine junge Dichterin«. Sprva je pesnila le v nemščini, pisala je nemške pesmi pod vtisom Prešernove poezije. Velik vtis na Pesjakovo je od sodobnikov naredil Fran Levstik. V času dopisovanja (1876) sta se tudi osebno srečevala v Škofji Loki. Bil je strogi kritik, njene prevode Prešernovih pesmi je slabo ocenil. Kritike so letele na jezik, predvsem na slovenske ustreznice nemških besed. Josip Stritar je popravljal jezikovne pomanjkljivosti njenih spisov, na kar kažejo tudi njegova pisma, ki ji jih je pisal. Leta 1872 sta se osebno seznanila na Dunaju. Zelo je cenil njeno izobrazbo in jo pozival k sodelovanju v Zvonu. Največ si je Pesjakova dopisovala z Josipom Cimpermanom, ki je bil njen prijatelj in svetovalec. Iz dnevnika, ki sodi v leto 1844, izvemo, da je veliko brala; njeno čtivo so bili Cooper, James, Campe, Friederike Bremer idr.

Po očetovi smrti se je leta 1848 poročila z bogatim trgovcem in podjetnikom Simonom Pesjakom in se posvetila družini, vzgoji petih hčera. V družini so govorili nemško in francosko, šele po preporodu meščanstva v začetku šestdesetih let 19. stoletja so hčere dobile slovenskega učitelja Antona Lesarja, ob katerem se je tudi Luiza posvetila svojemu maternemu jeziku. Ob tem se je seznanila s čitalniškim gibanjem in se navdušila zanj.

http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi417228/

view all

Luiza Pesjakova's Timeline

1828
June 12, 1828
Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
1849
July 6, 1849
Age 21
Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
1851
November 20, 1851
Age 23
Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
1853
June 6, 1853
Age 24
____
1857
June 7, 1857
Age 28
Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
1858
August 18, 1858
Age 30
____
1898
March 31, 1898
Age 69
Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
????