Is your surname Brajnović?

Research the Brajnović family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Luka Brajnović

Croatian: Brajnović Davinović
Also Known As: "Nehaj Trifunović", "Ante Borak", "Tugomir Lab", "Bić"
Birthdate:
Birthplace: Kotor, Kotor Municipality, Montenegro
Death: February 08, 2001 (82)
Pamplona, Navarra, Spain
Immediate Family:

Husband of Private
Father of Private; Private; Private; Private and Private

Occupation: hrvatski pjesnik, književnik i novinar
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

    • Private
      spouse
    • Private
      child
    • Private
      child
    • Private
      child
    • Private
      child
    • Private
      child

About Luka Brajnović

Prof. dr. Luka Brajnović (Kotor, 1919 – Pamplona, 2001), književnik, novinar, publicist i teoretičar medija. U Hrvatskoj je bio suradnik časopisa Luč i Hrvatska straža. Objavio je romane Zaboravljene suze i Tripo Kokoljić. U Madridu je s dominikancem Hijacintom Eterovićem uređivao katoličku reviju Osoba i duh. Osnovao je nakladu »Osvit«, u kojoj je izdao djela Vinka Kriškovića, Augustina Juretića i Lucijana Kordića kao i Sveto pismo u prepravljenom prijevodu nadbiskupa Šarića. Studirao filozofiju i književnost u Zagrebu i Madridu te pravo u Pamploni, gdje je doktorirao. Od 1960. do 1992. radio kao sveučilišni profesor u Pamploni na Fakultetu informacijskih znanosti, obnašajući važne dužnosti na njemu. »Don Lucas«, kako su ga svi zvali, bio je omiljen među svojim studentima i kolegama pa je za vrijeme agresije na Hrvatsku uspješno predsjedavao društvom »Amigos de Croacia« (Prijatelji Hrvatske).

Gotovo trideset godina pisao je kolumnu za vanjsku politiku u dnevniku Diario de Navarra. Usput je bio urednik u časopisu Nuestro Tiempo, surađujući i u nekoliko drugih revija u Španjolskoj, Portugalu i Meksiku. Objavio je niz stručnih knjiga o novinarstvu, kao Tecnologia de la informacion, (1967), Deontologia periodistica, (1978), El ambito cientifico de la informacion, (1979), ali i knijiževnih djela, među ostalima Poema americano i Ex ponto, sve objavljeno u Pamploni. Sveučilište Navarra iz Pamplone dobilo je 2005. Nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu. Brajnović je objavio i tri knjige pjesama na hrvatskom. Neko je vrijeme uređivao glasilo HNO-a Branka Jelića Hrvatsku Državu u Madridu, ali je brzo odustao jer Jelić nije mogao podnijeti da ne bude slavljen u svakom broju.

Fakultet informacijskih znanosti u Pamploni ustanovio je međunarodnu nagradu za novinare »Premio Brajnovich de la Comunicación«, koju su dobili brojni istaknuti žurnalisti, a među njima postumno i hrvatski novinar Siniša Glavašević, ubijen u Vukovaru. Posmrtno izlazi Brajnovićeva autobiografija Despeididas y Encuentros (Rastanci i sastanci), u kojoj opisuje ne samo svoj životni put nego i stradanja i težnje hrvatskoga naroda. Nakon četvrtog izdanja u Španjolskoj trebalo bi ju izdati i u hrvatskom prijevodu.

view all

Luka Brajnović's Timeline

1919
January 13, 1919
Kotor, Kotor Municipality, Montenegro
2001
February 8, 2001
Age 82
Pamplona, Navarra, Spain