Margrethe Aabel "Maggen" Munthe

Is your surname Munthe?

Research the Munthe family

Margrethe Aabel "Maggen" Munthe's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Margrethe Aabel "Maggen" Munthe

Birthdate: (70)
Birthplace: Alfheim, Elverum, Hedmark, Norway
Death: January 20, 1931 (70)
Oslo, Norway
Immediate Family:

Daughter of Christopher Pavels Munthe and Christine Margrethe Pavels Munthe
Sister of Gerhard Peter Frantz Wilhelm Munthe; Peter Pavels Munthe; Olaf Andreas Munthe; Christopher Pavels Munthe; Carl Oscar Munthe and 4 others

Occupation: Forfatter og lærer
Managed by: Private User
Last Updated:

About Margrethe Aabel "Maggen" Munthe

Margrethe Aabel Munthe (født 27. mai 1860 på Elverum, død 20. januar 1931) var en norsk forfatter og lærer.

Munthe utga eventyrkomedier for barn og flere samlinger barnesanger, blant annet Kom, skal vi synge (1905–1907) og Saa leker vi litt! (1911). I dag huskes hun best som forfatter av moralistiske viser som Da klokka klang eller Lua av, men hun stod også bak andre klassiske barnesanger som for eksempel Å jeg vet en seter, Vi har ei tulle, Hurra for deg som fyller ditt år! og På låven sitter nissen. Å jeg vet en seter skrev hun på Anestølen i Sogndal.

Margrethe Munthe var søster av maleren og tegneren Gerhard Munthe. Faren, legen Christopher Pavels Munthe, hadde ialt 13 barn.

Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Margrethe_Munthe


Jeg ble født på Alfheim den 27. mai i 1860. Jeg vokste opp i en embedsmandfamilie som nr. 9 av 14 søsken, så hjemme hos oss var det alltid liv og røre. Min far var distriktslege, og han var ofte borte i sykebesøk. Da spente han for hesten, og vi så ham ikke på lenge. Mor var av Aabelslekt og hadde et svært godt humør. Hun trallet og sang nesten bestandig, og det smittet jo over på oss barna.

Allerede fra jeg var ganske liten diktet jeg. Den første barnekomedien skrev jeg i 13 års alderen og oppførte den i spisestuen hjemme. Den gjorde stor lykke, men forble innen familien.

Jeg vokste opp i en tid hvor det var vanlig at mange barn fikk smake både ørefik og spanskrør. Etter at jeg selv ble lærerinne syntes jeg at sang og lek nok ville gjøre barneoppdragelsen mer lystbetont for både barn og foreldre, og den ene sangen etter den andre tok form i mitt hode.

Selv var jeg barnløs, men jeg elsket mine elever. Hver gang en elev hadde bursdag, diktet jeg en sang til ære for bursdagsbarnet. Jeg underviste i dikt og sang, og noen av mine elever sa at «frøken Munthe» synger med hele kroppen. Ja, jeg var gladlynt av natur, noen vil si både høyrøstet og freidig, men det gjaldt også flere av mine søsken. Etter hvert underviste jeg også i tegning og maling, inspirert som jeg var av familien, ikke minst av min bror Gerhard.

Jeg utga min første sangbok i 1905, og jeg var den første som skrev barnesanger på norsk. Det var unionsoppløsing i Norge, og sangene ble meget godt mottatt. De ble mye brukt i hjem og skole gjennom mange år.

På 60 og 70 tallet ble sangene mine dømt som mer eller mindre moralistiske av enkelte pedagoger, og de ble fjernet fra lesebøkene. Allikevel levde sangene videre fra foreldre til barn, og nå over 100 år etter utgivelsen synges de fortsatt.

Kilde: http://www.munthegaarden.no/HISTORIE/MargreteMunthe/tabid/494/language/nb-NO/Default.aspx

view all

Margrethe Aabel "Maggen" Munthe's Timeline

1860
May 27, 1860
Alfheim, Elverum, Hedmark, Norway
1931
January 20, 1931
Age 70
Oslo, Norway