Michiel Laurens Michiels van den Berselaer

Is your surname van den Berselaer?

Research the van den Berselaer family

Michiel Laurens Michiels van den Berselaer's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Michiel Laurens Michiels van den Berselaer

Also Known As: "Michiel Lauwrens", "Michiel Laureijns Michielss", "Michiel Lauwrens Michiels", "Michiel Laurentii Michiel van den Berselaer", "Michiel van den Bersselaer"
Birthdate:
Death: between 1583 and November 12, 1593 (27-47)
Immediate Family:

Son of Lauwrens Michiel Jan Hermans van den Berselaer and Yda Henrick Wouters van de Dooleggen
Husband of Aleijt Jan Aerts van den Gasthuijs
Father of Maria (Marijken) Michiel Laureijssen van den Berselaer and Arnoldus (Aert) Michiel Laureijssen van den Berselaer
Brother of Marcelis Laurens Michiels; Anna Laurens Michiels and Henrick Laurens Michiels

Managed by: Private User
Last Updated:

Over Michiel Laurens Michiels van den Berselaer (Nederlands)

Bron: Michiel Laurentius Michiel van den Berselaer op Genealogy Dortmans-Steverink

11 augustus 1562: Wij Peter Schuermans en Goijaert Willems van de Merendonck, schepenen verklaren dat voor ons is verschenen Corstiaen, Hilleken en zijn minderjarige zuster Margriet, kinderen van wijlen Jan Aerts van den Gasthuijs verwekt bij wijlen Marijken dochter wijlen Christiaens Gerits van de Ven, voor henzelf handelend en ook voor Anna, Elisabeth en Mechteld hun afwezige zusters, sommigen van hen mank zijnde, die ons hebben verklaard dat wijlen Jan Aerts en Marijken zijnde hun ouders, zijn overleden en vele schulden hebben nagelaten, pachten en rentes, zodat niemand graag voogden wilde zijn en toezicht op de minderjarige kinderen wilden houden waardoor veel van het bezit van wijlen genoemde Jan Aerts en diens vrouw Marijke door de rentmeesters en crediteuren in beslag was genomen. Ze verzoeken daarom met hun oom Henrick Spierincks die hierbij aanwezig is, om 2 voogden toegewezen te krijgen, een van de vaderskant en een van de moederskant die hun bezit kunnen beheren. Wij als schepenen op grond van het gewoonterecht hierin en ook vanwege het keizerlijk octrooi als hertog van Brabant afgegeven, benoemen hierbij in aanwezigheid en met instemming van Daniel van der Ameijden onze schout, Michiel Lauwrens van de vaderskant als inwoner van Schijndel die daarvoor is gearresteerd en Peter Ruelens als inwoner van Den Dungen in de vrijdom van Den Bosch eveneens gearresteerd door onze schout bij afwezigheid van de vorster, en wij geven hen opdracht om het bezit van die minderjarige kinderen te gaan beheren en daarin alles te doen dat voogden dienen te doen, hetgeen ze hierbij ook onder ede hebben beloofd. Akte is voorzien van het schependomszegel. Datum 11 augustus 1562 (bron: BHIC, Schepenprotocol Sint-Michielsgestel, teogangsnr. 5121, inv. nr. 43, akte nr. 683, fol. 281v)

21 mei 1565: Wij Jan Michiels en Goijaert Willems, schepenen verklaren dat voor ons is verschenen Alit dochter wijlen Christiaen Gerits van de Venne als tante van Corstiaen, Hillegond, Anna, Elisabeth, Margriet en Mechteld allen kinderen van wijlen Jan Aerts van den Gasthuijs door wijlen deze Jan verwekt bij diens vrouw Marijke dochter wijlen genoemde Christiaen, die ons schepenen hebben meegedeeld dat wijlen Jan Aerts en Marijke als ouders van deze 6 kinderen zijn komen te overlijden welke kinderen allen nog minderjarig zijn en diverse bezittingen hebben geerfd, zowel te Gestel als onder Boxtel, Liempde, Schijndel en Rode. Enkele percelen zijn daarvan uitgewonnen en verkocht en te boek gesteld om opgewonnen te worden omdat er vele schulden op drukken. Het gevaar is daarom dat deze minderjarige kinderen al hun bezit zullen verliezen en het is daarom nodig om voogden benoemd te krijgen. Daarom hebben wij als schepenen nadat we daarover voldoende zijn geinformeerd, en we kennis dragen van het uitgewonnen bezit te Gestel, volgens oud gebruik hierin ook volgens het keizerlijk octrooi als hertog van Brabant daarin toegestaan, als voogden met instemming van onze schout Daniel van der Ameijden, Michiel Lauwrens Michiels benoemd als inwoner van Schijndel en Henrick zoon wijlen Henrick Spierincks als inwoner van Den Dungen, die daarvoor zijn gearresteerd, verder Henrick Willem Rutgers van Griensven en Gerard Joosten van de Venne als inwoners van Gestel, die daarvoor zijn opgeroepen door onze vorster Cornelis Jan Alaerts. Wij geven hen volmacht om het beheer te gaan voeren over het bezit van de minderjarige kinderen, dat te verpachten, het geld te ontvangen en daarmee de schulden te betalen etc. en alls te doen dat zij als voogden ook voor hun eigen kinderen zouden doen, hetgeen deze voogden onder ede hebben beloofd. De akte is voorzien van het schependomszegel. Datum 21 mei 1565 (bron: BHIC, Schepenprotocol Sint-Michielsgestel, teogangsnr. 5121, inv. nr. 43, akte nr. 874, fol. 371r)

4 juni 1569: Wij Henrick Willems van Beeck en Henrick Willems van Griensven schepenen verklaren dat voor ons is verschenen Michiel zoon Laurens Michiels als man van Aleijt dochter wijlen Jan Aernts van den Gasthuijs door deze Jan verwekt bij diens vrouw Hillegondt dochter wijlen Lambrecht Janssen van Liempde, verder Jan zoon wijlen Aert Voochts als man van Anne dochter wijlen genoemde Jan Aerts (van den Gasthuijs), door wijlen deze Jan verwekt bij diens vrouw Merijken dochter wijlen Christiaen Gerits, verder Elisabeth dochter van wijlen genoemde Jan Aernts en Marijke met haar voogd, voor henzelf handelend en genoemde Michiel, Jan Aert Voochts en Elisabeth nog samen handelend voor Christiaen, Margriet en Mechteld hun zusters alle drie ook kinderen van genoemde wijlen Jan Aerts van den Gasthuijs en wijlen Marijken, hebben samen machtiging gegeven aan Jan zoon wijlen Peter Eijkmans om namens hen alle processen te voeren en hun geschillen te behartigen zowel als eisende partij als verdedigende partij, voor welk gerechtshof dan ook, geestelijk of wereldlijk. De gemachtigde moet daarin alles doen wat in de zaak nodig is en hetgeen zij zelf als opdrachtgevers ook voor ogen gehad zouden hebben. Verder moet de gemachtigde namens hen ook alle rentes, chijnsen en vorderingen etc. ontvangen waarvoor de gemachtigde kwijting moet geven en als het nodig is die met rechtsmiddelen invorderen. De gemachtigde mag ook weer andere gemachtigden benoemen. De opdrachtgevers zullen alles nakomen wat daarin door hun gemachtigde zalworden gedaan en zullen hem daarvoor vrijwaren. Maar de gemachtigde moet later wel rekenschap van zijn handelen afleggen. De machtiging geld alleen voor deze opdracht en niet langer. Datum 4 juni 1569 (bron: BHIC, Schepenprocotol Sint-Michielsgestel, toegangsnr. 5121, inv. nr. 44, akte nr. 203, fol. 103r)

12 november 1593: Al degenen die deze brief zullen zien etc. Wij, Jan Adriaens van Rode en Jan Jan Hermans, schepenen verklaren dat voor ons is verschenen Adriaen zoon wijlen Henrick Janssen, oud ca. 56 jaar inwoner alhier die daarvoor is opgeroepen door Henrick Spierincks als onze stadhouder van de schout meester Henrick van der Cluijsen, verder Willem zoon wijlen Jan van de Oetelaer, oud ca. 50 jaar en Henrick zoon wijlen Aert Peters oud ca. 53 jaar, beide inwoners van Schijndel, daarvoor gearresteerd zijnde door deze stadhouder en hebben onder ede op verzoek van Aleijt weduwe van Michiel Lauwrens, nadat ze daarover zijn ondervraagd het volgende verklaard. Ze verklaren dat in het jaar 1583 te hebben onthouden dat wijlen genoemde Michiel door de soldaten van de stad Grave voor de achterstalligheid van de dorpsbijdrage van St. Oedenrode, die uit zijn huis was weggevoerd en dat ze met deze weduwe naar St. Oedenrode zijn gebracht op een genechtdag en zij deponenten te kennen gaven aan Willem van de Oetelaer als stadhouder van St. Oedenrode volgens hun beste herinnering aan Gerard Claessen en aan Roelof Daniels destijd schepenen aldaar wat er verschuldigd was en dat genoemde van de Oetelaer als stadhouder hen deponenten en de vrouw van Michiel had geantwoord dat zij toendertijd zeer *quade troost om geld wisten* (konden niet aan geld komen) maar indien genoemde Michiel een goed wettelijk en schriftelijk bewijs wilde waaruit blijkt dat hij vanwege de heerlijkheid St. Oedenrode dat geld in de stad Grave zou geven om daar te betalen, dat ze beloofden Michiel daarvoor goed te doen (terug te betalen) of dat Michiel vanwege St. Oedenrode zou bewijzen dat geld daarna te mogen ontvangen. Datum 12 november 1593 (bron: BHIC, Schepenprocotol Sint-Michielsgestel, toegangsnr. 5121, inv. nr. 45, akte nr. 239, fol. 119v)

ca. 1598: Delis ende Willem gebruederen, Beatrix de sustere, wittige kynderen wijlen Henrick soone Laureijns Michielss. ende Cataryne syne huysvrou ter eenre ende Aelken nagelaten wedue wijlen Michiel Laureijns Michielss. ter andere, scheiding en deling van goederen nae doode van Laureijns Michielss. ende Mechtelt syne huysvrou, Henrick Laureijnss. is te deel gevallen huijs hoff esthuijs ende tuellant met eenen campken 10 lop. onder den Borne opt Oetelaer, erfgenamen van wijlen Ruth Vrancken, de wedue Peeters van den Acker cum prolibus, Ariaen Henricx van der Aa, streckende metten eenen eijnde van eenen acker gemeynlick genoemt den Breeden Acker, , de gemeyn straet, dit loth sal hebben den geheelen grave, noch een stuck lants geheyten het Braecxken 1 lop. met een hoijvelt ter plaetsen voorgenoemt, erfgenamen wijlen Ruth Vrancken, de wedue Henrick Evers, tGroot Gasthuijs van den Bossche, de gemeyn straet, die kynder Tonis de mulder 35 st., aen tClooster van Heusden 8 lb. paijments, aen Henrick Janss. Schoemeker binnen den Bossche 6 ont paijments, 6 st. grontchyns tot Sinte Michielsgestel, aen de nabueren van Schijndel 3 st. 3 oort grontchyns, , de wedue Michiel Laurenss. is te deel gevallen eenen acker lants geheyten den Nieuwen Acker, noch seeckere hoijlant met twee stucken tuellants genoemde het Brede Eynde 2 mergen lants, de wedue Peeetrs van Acker met hare kynderen, erfgenamen Ruth Vrancken, erfgenamen Henrick Liberts, noch is haer te deel gevallen de timmeragie van der schueren binnen siaers vanden gront te ruijmen, 60 gl. te ontfangen van Jan Jan Adriaens (bron: BHIC, Schepenprotocol Schijndel, toegangsnr. 5122, inv. nr. 59, akte nr. 132)

3 oktober 1617: Willem, Jan, Lambert, Handrick en Aert, zoons wijlen Michiel Laureijs; Willem zoon Daendel Handricks man Mechteld dochter genoemde Michiel; Hilleken dochter genoemde Michiel; Corstiaen wijlen Jan van Hees man Mariken dochter genoemde Michiel verwekt bij Aelken dochter wijlen Jan Aerts van den Gasthuis; maken een deling van het nagelaten bezit van hun ouders, deels onder St. Michielsgestel, deels elders.
- Willem zoon Michiel Laureijs krijgt een woonhuis etc. in Gemonde onder Schijndel, ter plaatse de Vogelsanck, b.p. de gemeijnte, Corstiaen Janssen van Hees, Aert Michiels, Willem Daendels.
- Jan Michiel Laureijs krijgt hopland genoemd de Nieuwen Akker en teulland genoemd het Bre Eijnde, in Schijndel op het Oetelaer, b.p. Handrick Laureijs e.a., Jan Hendrick Lijpers. Veld genoemd het Bordelen in St. Oedenrode ter plaatse de Schutstraat, b.p. Peter Rutten e.a., Roelof Andries e.a., Jenneken weduwe Hendrick Aerts, Mathijs Bartholomeus, de gemeijnte. Hooiland genoemd de Karsmaecker aan de Pettelaer in de vrijdom van Den Bosch, b.p. de heer van Herlaer, klooster van Orthen e.a., Gijsbert Janssen, de gemeijnte. Kampje naast de gemeijnte.
- Lambert en Aert krijgen elk de helft een woonhuis etc. in St. Oedenrode in Gemonde op het Berselaer, b.p. Katelijn weduwe Goijaert Ruelens c.s., Corstiaen Jans van Hees, Jorien Damen e.a., Cornelis Dircks, de gemeijnte. Land in Gemonde onder Schijndel ter plaatse de Vogelsanck, b.p. de gemeijnte, Aert Michiels, Gerit Aert Gerits.- Lambert Michiels alleen krijgt hooiland genoemd de Kersmaecker aan de Pettelaer in de vrijdom van Den Bosch, b.p. de heer van Herlaer, klooster zusters van Orthen e.a., Gijsbert Janssen, de gemijnte. Weiland in Schijndel op de Beeck, b.p. tafel H. Geest Den Bosch, Koerst Goijaerts, Jan Dielis, de gemeijnte.
- Aert alleen krijgt een nieuwe schuur etc. in Gemonde onder Schijndel in de Vogelsanck, b.p. Lambert Michiels, Willem Michiels, Corstiaen Janssen van Heesch, de gemeijnte.
- Handrick Michiel Laureijs Vervolg: krijgt een hooiveld genoemd de Rieststock in Gemonde onder St. Michielsgestel, rondom in de gemeijnte daar. Akkerland genoemd de Kijnderacker aldaar, b.p. een gem. rijweg, Mechteld dochter meester Adriaen Luenis e.a., Margriet weduwe Gielis Hendrick Laukens, Lambert Michiels. Land genoemd het Bordelen in St. Oedenrode ter plaatse de Schutstraat, b.p. Peter Rutten e.a., Roelof Andriessen, erfgenamen Hendrick Aerts, Mathijs Bartholomeus.
- Willem Daendel Handricks krijgt akkerland in de baronie van Boxtel in Gemonde, b.p. Peter Peters, de gemeenschappelijke straat, Peter Janssen. Akkerland te St. Michielsgestel in Gemonde op Dochel, b.p. erfgenamen Peter Gijsberts, Willem Michiels, het erf van de kapelaan van de parochiekerk van Gemonde, de vrouwe van Campen. Land in Gemonde in Schijndel, ter plaatse de Vogelsanck, b.p. Korst Janssen van Heesch, de gem. straat, erfgenamen Adriaen Zeeghers, Willem Michiels. Hooiland genoemd de Kersmaecker aan de Pettelaer in de vrijdom van Den Bosch, b.p. klooster zusters van Orthen e.a., Gijsbert Janssen, de gemeijnte.
- Hilleken krijgt een woonhuis etc. in St. Michielsgestel in Gemonde ter plaatse de Kaert, b.p. Adriaen Diercks, Adriaen Jan Rijckerts, de kerk van Gemonde, Bartholomeus Janssen, Corstiaen Goijaerts, Pauwels Pauwels. 250 gulden die Hilleken zolang ze leeft onder zich mag houden voor het vruchtgebruik zoals haar door haar moeder in haar testament was vermaakt; dit moet na haar dood binnen een jaar uit haar bezit worden betaald samen met een rente van 15 gulden aan haar broers en zusters.
- Genoemde Corstiaen zw Jan van Heesch krijgt land etc. in Gemonde in St. Oedenrode, b.p. de gemeijnte, Lambert Aert Michiels, Joris Damen, Handrick Handricks, Cornelis Dielis. Land in Gemonde in Schijndel, in de Vogelsanck, b.p. Willem Daendels, Aert Michiels, de gemeijnte genoemd de Luesige heijde , jonker Johan de Coenen e.a., Henrick Roelofs.
Getuigen als schepenen Jan Gerits van de Loo en Jan Handrick Spierincks (bron: BHIC, Schepenprocotol Sint-Michielsgestel, toegangsnr. 5121, inv. nr. 46, akte nr. 25, fol. 26r)