Mikkel Østensson

public profile

Is your surname Østensson?

Research the Østensson family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Mikkel Østensson (Sagstad)

Also Known As: "Østensen"
Birthdate:
Death: 1843 (49-50)
Immediate Family:

Son of Østen Anderson Sagstad and Gjertrud Andersdotter
Husband of Ingebor Sjursdotter
Father of Sjur Mikkelson Holme; Oline Mikkelsdotter Holme; Gjertrud Mikkelsdotter Holme; Inga Mikkelsdotter Holme; Østen Mikkelson Holme and 3 others
Brother of Marta Østensdatter and Anders Østensen
Half brother of Anders Østensson; Kari Østensdotter; Anna Østensdotter and Inga Østensdatter Grevle

Occupation: Gjestgiver Holmeknappen
Managed by: Private User
Last Updated:

About Mikkel Østensson

I en kronologisk oversikt over Gjest Baardsens levnedsløb, står det: "1823, 09.23. (ca.): GB og Ivar Børknes overnattet på gjestgiveriet hos Michel Østensen Holmeknappen."

"Det skulle likevel bli forbryter-spiren Ivar fra Byrknes som kom til å bli Gjest sin første hjelpesmann denne gangen. Allerede 22. september var de på farten. De hadde nok begge hørt om den rike gjestgiveren på Rossnes nord på Radøy. Denne plassen hadde bare Fedjefjorden og Fensfjorden mellom seg og Byrknesøy - og det var ikke lange biten for et rykte. Per båt dro Gjest dit sammen med Ivar. I nattens mulm og mørke la de til lands. Mens Ivar passet båten, gikk Gjest opp til husene. Og der var det enkelt å gjøre et brekk. Det var nemlig sprekk i glassruten, så han hadde ingen problemer med å ta den ut. Og inne i huset fant han som ventet var, ei kiste. Denne bar han med seg ut hoved-døra og åpnet den utenfor. Og i kista manglet det ingen ting; den hadde et rikelig nok innhold av både sølv og annet til å sikre vinter-forsyningen av dalere. Men så oppstod det forviklinger. Inn mot båtstøen stevnet nemlig en båt. Ivar mistet fatningen og løp av gårde, med Gjest etter. I farten mistet de tjuvgodset, men klarte likevel å få det med seg videre. Båten, derimot, ble liggende igjen. Og i båten fantes det en smørtine som hadde inngravert initialene "I.B.". Det kom til å bli et spor for sakens etterforskere. Slikt var likevel langt fra i tankene til de to innbrudd-tjuvene der de langet av gårde sørover myrene på Radøy. Etter at de hadde gått et stykke, fant de en båt på Villanger som de stjal. Kursen ble nå lagt mot Herdlafjorden. På Skjelanger våget de seg i land for å spørre om mat; der fikk de også kjøpt seg en fisk. Etter at de hadde spist, dro de av gårde med både tjuvgodset og fisken. Ut på kvelden nådde de fram til gjestgiver Michael Østensen på Holmeknappen, helt inne i Herdlafjorden. Og frekke som de var, gikk de like godt i land og spurte om overnatting - og om fruen i huset kunne tilberede fisken for dem. På begge stedene de var oppom, utgav de seg for å være i "ekspresse" for kjøpmenn i Bergen, mellom deres handels-steder ute på strilelandet og kramboden i byen. Slik sett var det få, om noen, som fattet mistanke om at dette var uærlige karer på flukt. Nest dag satte de to kjeltringene kursen mot byen. Trolig tok de en sving utover Byfjorden, for å gjemme tjuvgodset i nærheten av "Stenen" ved Kongshavn (nord for Alvøen). Deretter bar det til Nordnes, hvor Gjest fikk gjemt båten. Noen dager seinere var Gjest ute og hentet tjuvgodset. Det fikk han solgt til sine "venner" inne i byen; trolig til Abraham Sørensen via broder Henrik. For selv om Abraham satt inne, fungerte hans heleri-virksomhet like godt som før."