Is your surname Donner?

Research the Donner family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Vilhelmina Sofia Charlotta Donner (Munck)

Swedish: Donner
Birthdate:
Birthplace: Hämeenlinna, Finland
Death: April 10, 1922 (73)
Helsinki, Finland
Immediate Family:

Daughter of H.Exc friherre Johan Reinhold Munck and Vilhelmina Margareta Johanna von Kraemer
Wife of Professor Otto Donner
Mother of Kai Donner; Harry Otto Donner and Eva Louise Wilhelmina Tigerstedt
Sister of Lilly Munck; Carl Otto Alexander Munck and Otto Anders Johan Munck
Half sister of Nikolai Adolf Reinhold Munck

Managed by: Private User
Last Updated:

About Minette Donner

Minette Donner

Wilhelmina Sofia Charlotta Munck (af Fulkila - nuorempi haara) syntyi heinäkuun 25. päivänä vuonna 1848. Hänen isänsä oli Hausjärven Erkylän kartanon isäntä, jalkaväenkenraali, vapaaherra Johan Reinhold Munck ja äitinsä Wilhelmina Margareta von Kraemer.

Keisarin uskollisesta ystävästä Johan Reinhold Munckista tuli vuonna 1855 Keisarillisen Aleksanterin yliopiston sijaiskansleri. Perhe muutti Helsinkiin Haminasta, missä isä oli toiminut kadettikoulun johtajana. Minetten vanhempien koti oli pääkaupungin seurapiirien ja akateemisten nuorten taiteellisten harrastusten keskus, jossa vierailivat niin Elias Lönnrot, Johan Vilhelm Snellman kuin Fredrik Cygneauskin.

Minetten rakkaus

Klassisten ja itämaisten kielten opiskelija, orientalisti Karl Fredrik Eneberg ja Minette kihlautuivat joulukuussa 1868. Avioliiton tiellä oli monia esteitä, jotka johtuivat pariskunnan erilaisista taloudellisista asemista ja yhteiskunnallisista taustoista. He purkivat kihlauksensa välillä, mutta kihlautuivat uudelleen. Ajan tapojen mukaisesti he saivat tuskin koskaan viettää edes aikaa kahdestaan samassa huoneessa.

Ennen kuin Minette ja Eneberg ehtivät solmia avioliiton, Eneberg menehtyi kauan haaveilemallaan matkalla itäisille maille hämärissä olosuhteissa Mosulissa 24.5.1876. Hän oli vain 35-vuotias. Rakkaus ei siis koskaan saanut täyttymystään. Kirjassaan Minetten rakkaus Jörn Donner kertoo isoäitinsä ja Enebergin rakkaustarinan.

Professorinrouva, senaattorinrouva

Minette toimi käsityönopettajana Augusta Pippingin koulussa 1880-luvulla, kunnes hän tammikuussa vuonna 1887 avioitui professori Otto Donnerin (1835-1909) kanssa. Avioliitto oli Otto Donnerin toinen. Hän oli avioitunut vanhemman veljensä Andersin lesken Louisa Malmin kanssa vuonna 1862. Sairaana ollessaan Louisa oli esittänyt toiveen, että jos Otto avioituisi uudelleen, hän ottaisi puolisokseen Minette Munckin.

  • Avioliitto oli onnellinen ja Minette ja Otto saivat kolme lasta: Kain, Harryn ja Evan. Kaikkiaan Otto Donnerilla oli yksitoista lasta ja perheeseen kuuluivat myös hänen Louise-vaimonsa ja Anders-veljensä yhteiset lapset.

Otto Donner oli Suomen ensimmäinen sanskritin ja vertailevan kielentutkimuksen ylimääräinen professori. Hän toimi valtiopäivämiehenä 1887-1905 ja nousi senaattoriksi vuonna 1905. Hänen poliittinen uransa huipentui 1905-1908 kirkollisasiain toimituskunnan päällikkyyteen, mikä vastaa opetusministerin tehtävää.

Ahdenkallion kartano

Otto Donner toimi sovittelijana Minetten ja hänen veljensä Carl Munckin välillä Erkylän kartanon perinnönjakokiistoissa. Minette Munck kävi vanhempana sisaruksena, mutta naisena(!) taistelun perintönsä puolesta. Minette Donner peri Erkylän kartanon Hyrtti ja Jurvanparikka -nimiset ulkotilat. Maat ulottuivat nykyisen Hyvinkään keskustaan saakka ja Hyrtti sai takaisin alkuperäisen nimensä Ahdenkallio. Vuonna 1905 valmistui arkkitehti Waldemar Aspelinin suunnittelema Ahdenkallion kartano.

Wilhelminakoti

Minette Donner lahjoitti Hyvinkäällä omistamansa huvilan lepokodiksi "palvelijattarille ja syvien rivien äideille". Wilhelminakoti sai nimensä Minetten Wilhelmina-äidin mukaan. "Kodissa on talvisin paikkaa kymmenelle, kesäsin voi ottaa vastaan vähän usiampiakin, koska silloin on pari ullakkohuonetta käytettävänä", kirjoitti Naisten ääni -lehti vuonna 1908.

Niin – Minette Donner on lahjoituksellaan tehnyt kauniin alun, on antanut hyvän esimerkin, jota toivottavasti moni muukin, jolla siihen on tilaisuutta ottaa seuratakseen. Sillä ainoa puhdas ilo maailmassa on luoda muille onnea, odottamatta siitä mitään kiitosta tai palkintoa. (Naisten ääni 1908.)

Minette Donner oli myös Unioni Naisasialiiton perustajajäsen ja hän luovutti vuonna 1904 Wilhelminakodin Unionin hoidettavaksi. Hän lahjoitti sen kokonaan tontteineen Unionille 1912. Hän lahjoitti myös sen tulevaa ylläpitoa varten 100 000 markkaa vuonna 1922.

Vuosina 1918-1920 rakennuksessa toimi Hyvinkään yhteiskoulu, jonka jälkeen se otettiin uudelleen Wilhelminakodin käyttöön 1925. Jo vuonna 1926 Unioni kuitenkin myi sen takaisin Minette Donnerin perillisille. Wilhelminakodin toiminnasta vastasivat tämän jälkeen ensin Husmodernasförbundet ja 1930-luvulla Wilhelminakoti Säätiö, joka perustettiin 1933.

Wilhelminakoti Säätiön ja Pirkko Jäärailon testamenttilehjoituksen turvin perustettiin Pirkonkoti Säätiö, jonka varoilla rakennettiin vuokratalo eläkeläisiä ja vanhuksia varten Hyvinkäälle. Wilhelminakoti Säätiö on tukenut varattomia Pirkonkodin asukkaita sekä hyvinkääläisiä vähävaraisia naisia.

Ompeluseura

Minette Donner perusti ensin Helsinkiin ja myöhemmin Ahdenkallioon ompeluseuran, jossa naisia opetettiin mm. ompelemaan vaatteita ja he saivat kuulla luentaa, esitelmiä ja musiikkia.

Lahjoituksia Hyvinkäällä

Minette Donnerin lahjoituksilla perustettiin Hämeenkadun ja Ahdenkallion koulut. Minette Donner lahjoitti varoja Ahdenkallion koulun keittolatoimintaan ja oppilaat saivat Minetten lahjoituksina oppikirjoja ja koulutarvikkeita. Kouluun perustettiin Martin Olinin muistorahasto, jonka korkotuotoilla ostettiin kirjoja kouluun.

Minette Donner lahjoitti kartanon maista urheilukentän, jota hoitamaan perustettiin Oy Ahdenkallio-Hyvinkää Ab (1933-1955). Ahdenkallion kartanon myöhemmät omistajat ovat jatkaneet Minette Donnerin aloittamaa työtä Oy Ahdenkallio-Hyvinkää Ab:n nimissä tehdyin lahjoituksin ja Wilhelminakoti Säätiön avustuksin.

Oy Ahdenkallio-Hyvinkää Ab lahjoitti vuonna 1955 Hyvinkään seurakunnalle tontin uutta kirkkorakennusta varten. Uusi kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1961. _____________________________________________________________________________________

http://westerlund-suku.blogspot.fi/2012/03/ruth-margareta-munck-188... _Munck af Fulkila -Erkylän kartano, etc.

Kunta	Hyvinkää. Tilan nimi	Ahdenkallio. Tilannevuosi	1931. Omistaja	Minette Donner perikunta

http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/8546/

f: http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t1083407

http://www.hyvinkaa.fi/Kulttuuri-ja-vapaa-aika/Kirjasto/Kokoelma/Hy...

http://2.bp.blogspot.com/-i_rsqIdHbl0/T1xjH9Yy1UI/AAAAAAAABvs/v97B9...

Om Vilhelmina Sofia Charlotta Donner (svenska)

Vilhelmina Sofia Charlotta Munck, född 1848-07-25 i Tavastehus, död. Gift 1847-01-11 med senatorn, professorn, fil. doktor Otto Donner i hans 2:a gifte, (gift 1:o 1862 med Hilda Rosina Louise Malm i hennes 2:a gifte, född 1834, död 1884), född 1835-12-15, död 1909-09-17 i Helsingfors.

f: http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t1083407

view all

Minette Donner's Timeline

1848
July 25, 1848
Hämeenlinna, Finland
1888
April 1, 1888
Helsinki, Uusimaa, Finland
1889
May 4, 1889
1890
April 19, 1890
Helsingfors, Finland
1922
April 10, 1922
Age 73
Helsinki, Finland