Is your surname Tuvesson?

Research the Tuvesson family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Mogens Tuvesson

Swedish: Måns Mogens Tuvesson
Birthdate:
Birthplace: Hasslaröd, Osby, Skåne, Danmark
Death: November 20, 1713 (92-93)
Hasslaröd, Osby, Skåne, Sverige
Place of Burial: Osby (L)
Immediate Family:

Son of Tufve Pedersön and Elna Mogensdotter
Husband of Lisabet Hansdotter
Father of Truen Månsdotter; Tuve Månsson; Johanna "Hanna" Månsdotter; Truen Månsdotter; Elna Månsdotter and 7 others
Brother of Per Thuesson; Sten Tuvesson; Truen Tuvesdotter; Karin Tufvesdotter and Sven Tufvesson

Managed by: Yvonne Dihné
Last Updated:

About Mogens Tuvesson

Måns var handelsman, bonde och bössmed. Den mest bekanta och mest berömda bössmidet inom Osby-Loshult var hos Måns. Måns efterträdde Joen Thuesson som bössmakare på Hasslaröds mellangård. Troligen ärvde han smedjan efter sin fader. Måns uppfann och tillverkade sin egen bösstyp, den yngre göingebössan (snapphanegeväret) som var en förbättring av den tidens vapen. När sättugnsplattorna kom till i slutet av 1600-talet var det Måns som drev denna omfattande rörelse. Det fanns också vid denna tid stora humleodlingar i Osbytrakten och en av de stora uppköparna var Måns. Humlet lastades i stora säckar så kallade drommar och såldes till bl.a. Lund och Malmö. Måns var också en av de sista bondeköpmän som sökte sig till Danmark efter kriget 1670. Handelsresorna upphörde dock för Måns tyckte inte om Köpenhamnarna för dom prutade för mycket. Måns var en aktiv man, han deltog bl.a. i bonderesningen 1676 och var med egen häst och bössa med vid den så kallade Loshultskuppen vid Loshult 1676 då bönder och snapphanar från trakten stal Karl XI:s krigskassa som bestod av 50 vagnar kopparmynt. Han blev själv också plundrad flera gånger av snapphanar.

Efter att Måns Tuvesson slutat tog sönerna Hans (1668-1738) och Tuve (1671-1747) hand om smideshanteringen och återförsäljningen av fram för allt Huseby bruks produkter, främst sättugnsplattorna som de och deras folk avyttrade i Skåne och Blekinge.

Tuve råkade också bli budbärare åt dåvarande kungen. Sent på hösten 1709, samtidigt som danskarna börjat landsätta en hel armé vid Råå, befann sig Tuve på en försäljningsresa på den skånska slätten. Han hade vagnen lastad med öl och s.k.humledrommar. I närheten av Åkarp omringades han plötsligt av danska ryttare som tog honom till fånga och noga genomsökte lasset. Han mutade sig fri med öl och fick fortsätta färden mot löfte om att icke bege sig till det inringade Malmö. En soldat, som skulle se till att han lydde order, placerades baktill på vagnen. Men då Tuve nått Malmövägen vid Sallerup tyckte han det var dags att göra sig kvitt "det onödiga påhänget där bak". Han skar med sin fällkniv raskt av ett rep varmed en humlesäck var fastbunden. På säcken satt soldaten, som hamnade på bygatan medan Tuve med våldsam fart satte i väg till Malmö. Där berättade han för fästningens kommendant Carl Gustaf Skytte vad han upplevt. General Skytte begärde i sin tur att med Tuve få sända en depesch till fältmarskalken och generalguvernören Magnus Stenbock, som befann sig vid Växjö. Tuve åtog sig uppdraget. Järnet på hans ena vagnsskakel revs av, ett hål borrades och däri gömdes depeschen. Söder om Lund stoppades han åter, nu av en dansk strövkår som grundligt granskade vagnen utan att hitta något misstänkt. Än värre blev det nära Getinge bro vid Gårdstånga. Där råkade han ut för den danska huvudhären, blev tagen till fånga och insatt i högvakten. Men han lyckades fly, fick tag i sin skjuts och kom fram till Växjö och Stenbock som underrättades om att Malmö fästning fortfarande hölls av svenskarna och att danskarna planerade anfalla vid Helsingborg. Magnus omdirigerade därmed sina trupper.( År 1710 stod slaget vid Helsingborg, där danskarna slutgiltigt besegrades.) Som tack blev Tuve lovad skattefrihet på sitt hemman så länge han levde, ett löfte som aldrig infriades. Till minne av hans bravader har en sten rests i Åkarp, som ligger mellan Malmö och Lund. Stenen står på norra sidan av genomfartsgatan och har följande inskription: " Åt minnet af fosterländsk budbärarbragd som enligt sägnen utfördes vid denna plats av göingebonden Tuve Månsson fr Hasslaröd ofredsåret 1710. Stenen restes 1915."



Dnic. Palm. DesP. Mogens Thues* i Haslerup. Lizebeth Hans datter. CoPulati Dominica. Cantate.

GEDCOM Note

Måns Tufvesson, son till Tufve Pedersön och Elne Mogensdaatter, föddes i Hasslaröd 1620. Han dog i Hasslaröd den 20/11 och begrovs därstädes den 29/11 1713.

GEDCOM Note

Han var hemmansåbo på fadernegården, där han till 1687 ägde 1/2 mantal, och sedan till 1693 3/8 mantal. Han var storbonde och tobaksarrendator för Göinge. Dessutom var han smed, framför allt bössesmed. Han anses som snapphanegevärets uppfinnare.

GEDCOM Note

Han var en av ledarna för svenskpartiet i nordgöinge från 1657. Känd sägenfigur.

GEDCOM Note

Han gifte sig den 27/4 1651 i Osby med Lisbeth Hansdotter av Osby gamla klockaresläkt. Hon föddes i Osby klockaregård 1632 och dog i Hasslaröd den 4/7 1710.

view all 17

Mogens Tuvesson's Timeline

1620
1620
Hasslaröd, Osby, Skåne, Danmark
1653
February 13, 1653
Osby (L), Hasslaröd
1656
January 14, 1656
Osby (L), Hasslaröd
1657
January 18, 1657
Hasslaröd, Osby, (L), Sverige
1659
September 18, 1659
Hasslaröd, Osby, Skåne, Sverige
1661
October 27, 1661
Hasslaröd, Osby, (L), Sverige
1664
January 6, 1664
Osby (L), Hasslaröd
1665
April 30, 1665
Hasslaröd, Osby, (L), Sverige
1668
1668
Osby, Skåne, Sverige (Sweden)