Nils Persson Sevã

public profile

Is your surname Persson Sevã?

Research the Persson Sevã family

Nils Persson Sevã's Geni Profile

Records for Nils Persson Sevã

223 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Nils Persson Sevã

Birthdate:
Birthplace: Pajala, Pajala, Norrbotten County, Sweden
Death: (Date and location unknown)
Immediate Family:

Son of Per Persson Sevä and Sigrid Andersdotter
Husband of Karin Guttormsdatter
Father of Nils Nilsson Sevä; Sara Nilsdotter Sevä; Kerstin Nilsdotter Sevä; Anders Nilsson Sevä; Per Nilsson Sevä and 1 other
Brother of Henrik Persson Sevä and Henrik Persson Sevä

Occupation: skogssame i Pajala, Skogssame
Managed by: Private User
Last Updated:

About Nils Persson Sevã

Sägner om skogssamesläkten Sevä Et arbeid av slektsforskeren Erik Kuoksu (Kanske var Heikki ättling till Stalo):

Den samiska släkten Sevä är känd sedan 1700-talets första hälft. En gren av släkten blev på 1800-talet skogssamer i Tuolpukka i Jukkasjärvi socken, en annan gren flyttade redan på 1700-talet till Pajala socken, och förefaller enligt kyrkböckerna mestadels ha vistats i trakterna kring Kaunisvaara. Medlemmarna av de skogssamiska släktgrenarna ansågs allmänt vara mycket rika, och många bofasta som kommit i kontakt med släkten Sevä hade märkliga saker att berätta om släkten och dess medlemmar. En man i Övre Soppero, Jukkasjärvi socken, som Paulaharju kallade ”Ison-Pojan Juhani”, och som rimligtvis är identisk med hemmansägaren, handlanden och lapptillsyningsmannen Johan Henrik Nilsson (född 1878) berättade följande om släkten Seväs ursprung:

”Sevän Heikki bodde här. Han körde med nöttjur ved från bergen. Granar styckade han, högg bort kvistarna och stack med dom, så att tjuren drog. Heikki bodde i ett pörte. Kor hade han sju, och renar hundra. – Heikki var lapp från början; sjölapp. Vid Tuolpukkajärvi bodde han, och han byggde sin gård på stranden. Nu finns bara en gräsbevuxen strandbod på den platsen. Kanske var Heikki ättling till Stalo. Han var av stor ras, inte som de små fjällapparna. Seväfolket är av annan ansiktstyp också, en helt annan ras. Stora är de.”

Den Sevän Heikki som omtalas bör vara Henrik Persson Sevä (1830-1900), vars far, Per Henriksson Sevä (1802-1878), som var fjällsame från Talma sameby, hade slagit sig ned som skogssame i Sopperotrakten under 1800-talets första hälft. ”Ison-Pojan Juhani” för, synbarligen med viss tvekan, fram teorin att Seväfolket inte alls var samer från början, utan ättlingar till en Stalo, vilket skulle förklara att de var storvuxna, och, enligt Juhanis åsikt, inte alls såg ut som samer. Märkligt nog var husbonden Karl Lehto (född 1871) i Parkalompolo i nuvarande Muonionalusta socken, av samma åsikt. Han berättade följande om Petter Anders Sevä (född 1822), som tillhörde Pajalagrenen av släkten Sevä:

”Gubben Sevän Antti har dödat tre björnar på våren. Sjölappar har varit såna som gör odygder. De har varit av Stalo-ursprung. Bara ont har de gjort och dödat renar. De var samma sorts rövare. Från Sudjavaara kommer de ursprungligen. Marakatti är av samma släkt. Samme Sevä sköt och dödade fyrtiotre björnar. Och var tionde björn har han nedlagt med hjälp av brottning.”

Man kan notera att dessa två sägner inte säger något om vad släkten Sevä själv ansåg om sitt ursprung. Därför kan man inte med säkerhet säga huruvida åsikten att släkten Sevä var av Staloursprung kom från släkten själv, eller om det var deras kroppsstorlek och utseende, samt det beteende Karl Lehto tillskrev dem, som fått sagesmännen att komma till denna, något överraskande slutsats.

view all

Nils Persson Sevã's Timeline

1781
1781
Rautasvuoma, Jukkasjärvi fs, Sverige
1783
1783
Rautasvuoma, Jukkasjärvi fs, Sverige
1788
1788
Rautasvuoma, Jukkasjärvi fs, Sverige
1792
October 9, 1792
Rautasvuoma, Jukkasjärvi fs, Sverige
1796
February 19, 1796
Rautasvuoma, Jukkasjärvi fs, Sverige
1799
September 19, 1799
Sieppijärvi, Pajala fs, Sverige
????
Pajala, Pajala, Norrbotten County, Sweden
????