Is your surname Abrahamsen?

Research the Abrahamsen family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ole Mathias Abrahamsen

Also Known As: "Ola Abrahamsson"
Birthdate:
Birthplace: Stavanger, Rogaland, Norway
Death: July 15, 1980 (97)
Borre, Vestfold, Norway
Immediate Family:

Son of Jakob Abrahamsen Steinhovden and Jakobine Emilie Abrahamsen
Brother of Inga Johanna Birkeland; Marie Brigtina Abrahamsen; Andrea Charlotte Abrahamsen; Jacob Emilius Abrahamsen; Frithjof Abrahamsen and 3 others

Occupation: grafiker og maler
Managed by: John Anders Sørbøe
Last Updated:

About Ola Abrahamsson

https://nkl.snl.no/Ola_Abrahamsson

https://no.wikipedia.org/wiki/Ola_Abrahamsson

Liv og virksomhet A. var tre år gammel da familien flyttet fra Stavanger til Bodø, hvor A. vokste opp. Selv regnet han seg som nordlending, og hans kunst er for en stor del knyttet til denne nordlige landsdel. A. kom til Kristiania i 1908 og begynte sin kunstneriske utdannelse i 1909. Han debuterte på Høstutstillingen i 1912 med Gammel Stall og hadde sin første separatutstilling i 1913. I 1914 var han en av "De 11 frie unge kunstnerne" hos Blomqvists Kunsthandel, og samme år deltok han på Jubileumsutstillingen. I løpet av disse to årene hadde A. skaffet seg et navn som kunstner. Avisanmeldelsene var positive, selv om de fleste kritikerne påpekte at han ennå var for sterkt avhengig av andre kunstnere som Edvard Munch, Jean Heiberg og Bernhard Folkestad. Jappe Nilssen i Dagbladet var den av kritikerne som mente A. var den største maleren som hadde fremstått de siste år. Det gjaldt bare å frigjøre talentet, finne sin egen form. Først i 1927 i forbindelse med en utstilling hos Blomqvists Kunsthandel, kunne Jappe Nilssen skrive at disse forhåpninger langt på vei var blitt innfridd. Etter de mange eksperimenterende år var det særlig oppholdet i Paris som ledet A. inn på nye veier. Dette gav seg utslag i et sikrere motivvalg, en mer gjennomarbeidet form og større følsomhet for fargenes uttrykkskraft. Hans motivkrets var landskap, portretter og stilleben. I de følgende år holdt A. stadig utstillinger rundt om i landet. Kritikken var ofte velvillig, men stadig påpekes den store ujevnhet, særlig i forbindelse med de større maleriene. Best er A. som tegner og grafiker i det lille format. A. bodde en del i Nord-Norge, bl.a. i Lofoten i 9 md. i 1949. Fra begynnelsen av 1930-årene var han bosatt i Åsgårdstrand. Ved sin 95-års fødselsdag var han bosatt på Gannesta, Borre i Vestfold.

Han drev malerskole i Oslo 1922–26, dessuten i Horten og i Tønsberg. Han har også skrevet noveller og en roman, Julius den enfoldige, som han debuterte med i Oslo 1946.

Familierelasjoner Sønn av Jacob Abrahamsson, skipper (f. 1850) Jacobine Emilie Fredriksen (f. 1859) Utdannelse Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo (før 1911: Den kgl. Tegneskole) 1909–11; Statens Kunstakademi, Oslo (opprettet 1909) under Chr. Krohg og Halfdan Strøm 1911–13; korrektur hos Henrik Sørensen 1912; elev av Johan Nordhagen for å lære tegning og litografi; elev av André Lhote, Roger Bissiére og Moïse Kisling i Paris 1920–21.

Stipender, reiser og utenlandsopphold Hielmstierne-Rosencrones legat i 2 år; Benneches legat 1919; A. Houens og Ole Evenstads legat; Statens reisestipend 1925, -26; A. foretok studiereiser til København, Brussel og til Paris 1926.

Stillinger, medlemskap og verv Medlem av Unge Kunstneres Samfunn; Styre- og jurymedlem i Kunstforeningen i Oslo 1936; Stemmerett BKS.

Priser, premier og utmerkelser A. ble utnevnt til Bodø Kunstfor.s første æresmedlem 1949.

view all

Ola Abrahamsson's Timeline

1883
June 30, 1883
Stavanger, Rogaland, Norway
1980
July 15, 1980
Age 97
Borre, Vestfold, Norway