Peder Steffensen Romel

public profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Related Projects

Peder Steffensen Romel

Also Known As: "Tjurhufvud"
Birthdate:
Birthplace: Halland
Death: July 29, 1515 (80-89)
Halland
Immediate Family:

Son of Steffen Pedersen Romel and Cecilia Abrahamsdotter, Bonde (Baad av Halland)
Husband of Kirsten Björnsdatter Krumme
Father of Anne Pedersdatter Romel and Abraham Pedersson Rommel

Occupation: Landsdomare i Södra Halland 1488-1509.
Managed by: Private User
Last Updated:

About Peder Steffensen Romel

Peder Steffensen Romel

Peder Staffensen (tjurhuvud) Landsdomare i Södra Halland. Belagd 1488-1509 (RDRD 6318 och 11206) Död mellan 1509 och 1515.

Peders vapen brukar i litteraturen anges som ett oxhuvud, men Nils Fredrik Beerståhl visade när han 2004 publicerade en avritning av Peders gravsten, att kreaturshuvudet på gravhällen har en tydlig nosring, och alltså är en tjur. Peder låg, tillsammans med sina föräldrar, begravd i dominikanernas sedan länge försvunna klosterkyrka i Halmstad. Möjligen kan gravhällen tyda på att han blev äldre än han trodde att han skulle bli, på det att århundradet för hans död korrigerats från 14 till 15. Men å andra sidan kan detta vara en rättelse av en felskrivning. Föräldrarnas namn anges ej, men de får antas komma från trakten. Peders föräldrar anges, enligt en avskrift i J A Nordströms privata anteckningar av Christina Gyllenhorns anor, att vara Steffan Pärson och Sigridh Bille. Dock saknar jag uppgifter om såväl antavlans ålder (den tycks vara skriven åtminstone 150 år senare) som eventuella samtida belägg för detta, så uppgiften duger inte som mer än ett forskningsuppslag. Kallas av en eller annan anledning Rommel i äldre antavlor.


Den 10/2 1494 säljer fru Birgitta Olofsdotter (Tott) Birgitta Abrahamsdotters (tjurhuvud) barnbarn, en gård, sannolikt Yttersöra i Bergs socken, Vadsbo härad, till sin ”kära frände” Peder Staffansson. Birgitta anser sig uppenbarligen vara släkt med Peder. Det intressanta är att hon har en anfader med Tjurhuvudvapen, nämligen Abraham Brodersson.

(Meddelat av Kaj Janzon på Anbytarforum.)

http://roskildehistorie.dk/stamtavler/adel/Baad/Tyrehoved.htm


HERALDIK

 • Tjurhuvud Sidan 380 visar också en välbevarad gravhäll. Både sköldbilden och hjälmprydnaden utgörs av ett framåtvänt ox-eller tjurhuvud. Huvudet i skölden har en antydd krans kring hornen.
 • Inskriften lyder: HIC · JACET · PETRUS | STEPHANI · ARMIGER · AC · LEGISLATO[R] | HALLANDIE · ET · CU[M] | P[AR]E[N]TIB[US] · SUIS · Q[UI] : OBIIT · MC[...] Översatt: Här ligger (begraven) Petrus Stefansson, väpnare och tingssakhörare i Halland, som avled 14... (ej ifyllt och ändrat till 15... genom att ett ?d? inhuggits över raden), och hans föräldrar.
 • Det torde inte vara något tvivel om att gravstenen är lagd över landsdomaren i Södra Halland Peder Staffansen (Rommel), som dog mellan 1509 och 1515 och var gift med Kristina Björnsdotter (Krumme).4
 • I Stora Malms kyrka i Södermanland finns ett målat epitafium från 1593 som bland annat visar makarnas sondotter Kristina Abrahamsdotters (Rommel) vapen: ett vitt tjurhuvud i rött fält och runt hornen en grön lövgirland, alltså samma lilla karaktäristiska detalj som återges i gravstenens vapen. Att huvudet tillhör en tjur och inte en oxe betonas också på epitafiet av en tydligt utmärkt nosring.
 • Var någonstans i Halland Peder Staffansen hörde hemma, får man en fingervisning om genom hustruns godsaffärer.Till sin systers man, häradshövdingen Anders Andersson i Hinsekind i Östbo härad i Småland, bytte Kristina Björnsdotter 1515 bort en frälsegård Nybbele i Värnamo socken mot en annan i byn Fyllinge i Snöstorps socken i Halland. Till Fyllinge skriver sig sedan hennes andre make, Jon Nilsson Svenske (? 1534), som också övertog landsdomareämbetet efter Peder Staffansen. I bytesbrevet 1515 nämns att bytet skett med samtycke bland annat från Kristinas styvmor. Den hustru till Kristinas far, häradshövdingen Björn Nilsson (Krumme) till Vi i Östergötland, som levde vid den tiden var IngridJakobsdotter (Tiby).5 Således bör Kristina Björnsdotter ha varit född i ett faderns tidigare äktenskap med en okänd kvinna.
 • (Mer troligt är, att då det rör ett byte av den avlidna makens gods i Halland, att det rör sig om makens styvmoder, då det är det enda logiska alternativet till varför hon skulle behöva dennes acceptans, för varför skulle hennes, om hon nu hade en styvmoder, ha någon talan angående makens besittningar?).

Källa: http://joomla.heraldik.se/joomla/images/stories/vapenbilden/nr58.pdf
Peder Steffensen Romel

 • Född: cirka 1430 Halland, Sverige
 • Död: 29 Juli 1515 (80-89) Halland, Sverige
 • Yrke: Landsdomare i Södra Halland 1488-1509.
 • Son till Steffen Pedersen Romel och N.N. Abrahamsdotter, Bonde (Baad av Halland)
 • Make till Kirsten Björnsdatter Krumme
 • Fader till Anne Pedersdotter Romel och Abraham Pedersson Rommel
view all

Peder Steffensen Romel's Timeline

1430
1430
Halland
1505
1505
Halland, Sweden
1506
1506
1515
July 29, 1515
Age 85
Halland