Realf Christian Wright (født i England)

Is your surname Wright?

Research the Wright family

Realf Christian Wright (født i England)'s Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Realf Christian Wright

Also Known As: "Realph", "Rialph"
Birthdate:
Birthplace: Aberdeen, Aberdeen City, UK
Death: October 20, 1706 (72-81)
Larvik, Fritzø Verk, Norway (Innvandret fra England (Skottland?) 1680)
Immediate Family:

Husband of Kirsten Lauritsdatter Schjerven and Hanne Mogensdatter Lind
Ex-husband of Maren Jacobsdatter Schriver
Father of Ulrik Realfsen Wright; Gaven Realfsen Wright; Else Realfsdatter Wright; Lars Petter Realfsen Wright; Isabella Realfsdatter Wright and 3 others

Occupation: Sagforvalter, Forvalter for Fritzøe jernverk eller sagbruk
Managed by: Private User
Last Updated:

About Realf Christian Wright (født i England)

Skiftet etter han ble holdt: 18 November 1706.

I listen over Saugbruksbetjenter er han nevnt som forvalter: 1681-1700

Ifølge skipsliste Larvik 25.02.1696:

Eide han: Den Forgylte Falk, en fløyt. Rialf Wright og hans børn 1/4 part, hans kone og stivbørn 1/4 part. Ole Larsøn 1/4 part Magnus Bugge 1/4 part. Bygd i Laurvigen 1691; 5 ar gammel. Drægtig 176 1/2 læster. Føres uden støkker av Magnus Bugge, burger i Laurvigen.St. Laurentia, en fløyt. Rialf Wright og hans børn 1/8 part, Hans kone og stivbørn 3/8 part. Ole Larssøn 3/8 part Jajob larsøn 1/8 part. Bygd på Haaøen 1.1/2 mil fra Laurvig 1693. Drægtig 209 læster. Føres uden støkker av Jacob Larsøn Burger i Laurvigen Concordia, en fløyt. Rialf Wright og hans børn 1/4, hans kone og børn 1/4 part. Ole Larsøn 1/4 part, Anders Christensen Langøe 1/4 part. Bygd på Haaøen 1694; Drægtig 177 1/2 læster. Føres uden støkker av Anders C. Langøen, burger i Laurvigen. St. Lorents en pinas. Hans Nielsøn 1/2 part. Jocum Jonsøen 1/4 part. Rialps kone og barn 1/4 part. Bygd i Flensburg for 18 år siden. Drægtig 89 læster. Føres uden støkker av Hercules Sørensen burger i Laurvigen.

Ifølge E. Rygh:

Denne familie er oprindelig af skotsk adelig æt, idet stamfaderen Ralph Wright kom til Norge 1673, bosatte sig i Larvik og blev forvalter ved Fritzøe verk.

Rialf Wright (har muligens hat et opphold i Danmark) ble indkalt av Grev Gyldenløve for og sette igang sager og smelteovner på Fritsø verk.

Kom i 1673 el. 1671 til Laurvig (nåværende Larvik) i Norge fra Danmark sammen med grev Ulrik Gyldenløve som var utnevnt til greve i Laurvig. Det finnes et glassmaleri av ham ved hans ankomst til Larvik. På dette bildet står han støttet til en stokk mens man i bakgrunnen ser skipet og mannskapet som er i ferd med å bringe på land forskjellige kolli. Denne stokken skal være i eie hos en av de inngiftede i slekten. Den var utstyrt med et gullhåndtak. Ralph ble forvalter ved Fritzøe Verk, og han bodde der til sin død.

Ifølge Niels F. Wright:

Han forteller i brev til medlemmer av familien Wright i 1965/66 at Wright-familiens våpen finnes i Printz seglsamling i Riksarkivet. Alle etterkommere av innvandreren har rett til å bære våpenet og benytte det i segl, smykker e.l. Det var dengang, i 1965/66, mulig å skaffe våpenet i heraldisk utførelse bl.a. fra England og i forskjellige størrelser.

Fra Grace Synnøve Torsøe har jeg fått en papirkopi av et våpenskjold. Det er nå registrert som familievåpen. Dette vet man med sikkerhet tilhører bare Wright-slekten. Våpenet har vært studert av den norske heraldiker Hans Krag, og av den internasjonalt kjente heraldiker fra Stockholm, Adam Heymowski. Våpnet er avtegnet og beskrevet av Trine Ottersen, og i hennes privatarkiv er det funnet avtegnelser som følger: Hun skriver bl.a. at Wright i Lardal har en stamtavle og våpentegning for sin slekt. Dette våpenet skal ha vært vist en engelskmann på besøk eller på forretningsreise i Norge. Også hans navn var Wright og han mente at våpenet var det sammen som hans egen slekts våpenskjold. Våpenet er deretter beskrevet som rødt med en bjelke av sølv og bløtt (grønt) gråverk. Skjoldet finnes igjen i seglet til en fransk honorærkonsul i Langesund, Just Wright, i 1882.

Våpnet kan stamme fra en heraldisk kyndig person i det 16. århundre, men kan trolig dateres tilbake til det 14. eller 15. århundre, som var heraldikkens glanstid. Det er ikke mulig å si hvor i England våpnet kan stamme fra. Etter sakkyndiges uttalelse virker det sterkt engelsk i innhold og stil.

I et skriv som hun legger ved står det at eiendommer som nå tilhører hertugen av Northumberland for lenge siden tilhørte samme gren som den norske Wright-slekten. Da det ved arveoppgjør ikke meldte seg norske arvinger da den engelske var utdødd, gikk eiendommene over til spinnesiden eller en fjernere gren, nemlig slekten Percy, som nå er hertuger av Northumberland.

I Niels F. Wrights opptegnelser er dødsåret angitt til 1694. Han kaller Realf "den engelske innvandrer". (Onkel til Cecilie Wright).

Ifølge Cecilie Wright:

Døde Realf 20.10.1706. Kirsten Larsdatter Scherven døde 1694, 29.5., født 1665. Wrightene var katolikker og jesuitter.

Ifølge T. Wright:

Fra min morfars søsters krønike, nedskrevet 1943 (jeg husker henne meget godt) - stamfaderen til fam Wright kom fra Aberdeen, Scotland - til Laurvig i 1673, han het Ralph Christian Wright (enkelt utdrag fra krøniken).. hvis du nå tar en titt på linken: [www.novareinna.com] da finner du aner bakenfor.. og det blir sagt vår forfar Thomas Wright rømte til Denmark ca 1604 (sammen med en bror) etter denne Gunpowder.. samtidige Wrighter i Northumberland utvandret.. de var mange søsken, og nå altså spredd fra norhtscandinavien, over us,barbados etc etc.. følg linker og les.

Ifølge Hans Cappelen:

Våpenet er det samme som en engelsk slekt Wright, Hartwood, Surrey førte. Det kan være at Just Wright bare tilfeldigvis fikk dette våpenet opplyst under besøk hos gravør i England som graverte signetet. Men det skal ha vært tradisjon i familien at dette våpenet ble brukt allerede av Ralph Wright. Jeg har selv ikke undersøkt videre.

Ifølge David W. Howden:

Når det gjelder familien Wright, så tror jeg nok familien kom til Norge fra Skottland via Danmark(Realph er antakelig født i Danmark). En opprinnelse fra Skottland behøver ikke utelukke at det var en britisk familie..

Ifølge Tove Bodin Bratlie:

Realf Christian Wright kom fra Aberdeen i Skottland (kilde Just Folkman Wrights farfar, Just S. Wright, f. 1841). På første blad i oversikten over Wrigth-familien, Lassens genealogiske samlinger, bind 47, står det at oversikten er gjort "efter en højst barnligt affattet Stamtavle, tilhørende Frk.... Ottesen. (Juni 1883)

Familien Wright Familien pretenderes (= gjør krav på) at nedstamme fra en, i Krudt Sammensvergelsen i 1605 mod Kong Jakob den 1 ste, indvikklet, fornem Englænder (Skottlænder) ved navn Wright, der skal være flygtet over til Norge og der vore bleven Stamfader for den endnu i Sluttningen af 19 de Aarhundrede blomstrende norske slægt Wright, hvis første Led imidlertid nok ikke kjendes, idet Slækten regner sin første bekjendte Stamfader her i Landet at have været en Realf W."

Realf Wright, gift 1) med Kristine Larsdatter Skjerven (Peter Henrikssøn Wrights (f. 1731) barn, Maren, har mellomnavnet Skjerven). Gift 2) med Johanne Mogensdatter. Realf Wright fra Laurvigen var 5/5-1712 i Skien sist, fadder til Elias Hansens (Winters ?), barn, Hans. Kilde: Lassens samlinger, bind 47.

Familien Wright "Blandt de mere fremragende Slægter paa Vestsiden i gamle Dage maa først nævnes de rige og agtede Forretningsmænd Brødrene Lars og Petter Henriksen Wright. Familien var oprindelig af skotsk Æt, idet Stamfaderen Realph Christian W. var indvandret til Norge omkring 1673. Traditionen om denne Udvandring til Norge fra Skotland Iyder i Familien saadan, at Stamfaderen kom herop fra Danmark antagelig med Ulrik Fredrik Gyldenløve (der i 1671 blev ophøiet til Greve af Laurvik.) Wright blev Forvalter ved Fritzø Værk og bosatte sig i Laurvik. Han blev meget gammel og efterlod sig flere Børn og blev Stamfader til Familierne Wright i Porsgrund, Langesund og Lardal. En af hans Sønner Henrik Realphsen W. var født i Laurvik 1692 død 1755. Han var første Gang gift med Maren Jacobsdatter Schriver og senere med Else Justdatter Schavenius. Efter sidste Ægteskab var Lars og Petter W. Lars var født 1727 i Laurvik. Lars Wrights Broder Petter var f. i Laurvik 1731 og var bosat i vestre Porsgrund. Han var en rig Mand og drev en større Forretning som Skibsreder og Kjøbmand. Han var gift med Kirstine Brun, der døde 1808; Petter W. døde 1785. Kilde:Inga Friis opptegnelser fra gamle Porsgrunn, del 2 (fortsatt fra forrige årsskrift) Byens kirker.

Ifølge Anders Jynge:

Det ser ikke ut tilat noen har klart å finne sporene til Wright-familien bakenfor Realph/Rialph Christian. Jeg ser av den korte historie-framstillingen på [www.llcc.cc.il.us] at faamilien var innblandet istridighetene rundt Jacob I/IV av England/Scotland. Søk på Ralph Wright gir ingen direkte treff, men mange mulige tråder å følge. Jeg lurer på om det kan ha skjedd en generasjonsforkortning i den muntlige tradisjonen, slik at det kan ha vært Realphs far som dro til Danmark som ung. Det kan muligens gå opp med årsangivelsene rundt Jacob I og fordrivelsen av grenseklanene.

Muligens dette kan forklare en viss nordisk dreis på navnene? I så fall må man søke på innvandrere til Danmark - lurt uansett kanskje. Noen steder sies det at han kom ung til Norge, 1670-årene. Han skulle også være meget gammel da han døde i 17o6. Hvis han kom i tjeneste hos greven allerede i danmark må man søke her etter informasjoner.

Det står lite utover det allerede kjente i Larviks historie. Hvis kirkebok for Larvik fortsatt eksisterer må man se i "døde" hva det står. Ellers må man gå til skiftebøkene. Noe kan vel stå i tingbøker og i Norske Riksregistranter(NRG) m.v.

Ifølge Thomas Vedesbøl: Det finnes ifølge denne debatten: http://genforum.genealogy.com/denmark/messages/11586.html Flere med navn Wright i Danmark på 15 og 1600-tallet.

Ifølge Ottar Wright:

http://www.wright-heritage.com/ presenterer materiale fra forskning på familien Wright gjennom flere år.

Pga. feilaktig informasjon her på Geni, så ber vi vennligst om at nye følgere heller sender inn informasjon de måtte ha inn til oss på tips.wright@gmail.com og lar oss verifisere opplysningene.

Korrigerer R. C. Wright døde i 1706 og ikke i 1694. Det finnes gode kilder på hans tid som sagbruksforvalter på Fritzøe verk i en periode som går forbi året 1694 og inntil han ble avskjediget i ca 1699/1700.

Korrigerer R. C. Wright sin opprinnelse forut for sin ankomst til Norge er ikke beviselig dokumentert. Hypotesen med Gunpowderplot-forbindelsen stemmer lite overrens med årstall og det faktum at nære etterkommere av familien Wright drev innen skipsfart med stadig forbindelse mot nettopp England (og Skottland), altså de land forfedre av familien i så måte skulle ha rømt fra. I tillegg bør det bemerkes at våpenskjoldet har en interessant link til en annen familie Wright (fremdeles under utredning), og som intet hadde å gjøre med Gundpowderplottet. Sammenfallende av dette er at sporet med Wright i forbindelse med Gunpowderplottet ikke mer er prioritert pr. dags dato 31.07.19.

KILDER:

[http://www.wright-heritage.com]

[http://www.grenlandslekt.no/phorum-5.1.23//read.php?1,3212,3212#msg...]

[http://www.nermo.org/slekt/d0046/g0000006.html#I34930]

[http://www.grenlandslekt.no/phorum-5.1.23//read.php?1,9527]

[http://www.novareinna.com]

[http://www.llcc.cc.il.us]

[http://genforum.genealogy.com/denmark/messages/11586.html]

view all 15

Realf Christian Wright (født i England)'s Timeline

1629
1629
Aberdeen, Aberdeen City, UK
1685
1685
1686
1686
1688
March 1688
Larvik, Vestfold, Norway
1689
1689
Larvik
1690
1690
1692
November 28, 1692
Larvik, Norway
1698
1698
Larvik, Vestfold, Norge (Norway)
1706
October 20, 1706
Age 77
Larvik, Fritzø Verk, Norway