Rosamund of the Gepids

Is your surname der Gepiden?

Research the der Gepiden family

Rosamund of the Gepids's Geni Profile

Records for Rosamund der Gepiden

946 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Rosamund der Gepiden

Also Known As: "Rosamund", "Rosamunde", "Rosamund of the Gepidae"
Birthdate:
Death: Died
Immediate Family:

Daughter of Cunimund, King of the Gepids
Wife of Alboin, King of the Lombards

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Rosamund of the Gepids

https://en.wikipedia.org/wiki/Rosamund_(wife_of_Alboin)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rosamunde

Rosamunde was de dochter van de Gepidische koning Cunimond, ze was tevens de gemalin van de Langobardische koning Longinus en later van Helmiges.

De voornaamste informatie die we over deze vrouw kennen, komt uit het historisch werk van Paulus Diaconus over de geschiedenis van de Langobarden: Historia Longobardorum. Rosamunde was de vrouw van koning Alboin. Alboin vermoordde de vader van Rosamunde; uit wraak deed Rosamunde later hetzelfde met haar echtgenoot. Nadat ze Alboin had vermoord, trouwde ze met Helmiges en vlucht naar Ravenna, waar het koninkrijk van Longinus gevestigd was. Rosamunde liet er haar oog vallen op Longinus en vergiftigde Helmiges, opdat ze met Longinus zou kunnen trouwen. Helmiges had Rosamundes plannetje tijdens het drinken door, en dwong zijn vrouw de rest van het gif op te drinken. Beiden stierven.

Er zijn later verschillende toneelstukken over deze verhaalstof geschreven. Vooral in de Renaissance was deze geschiedenis zeer populair bij toneelauteurs. In 1621 kwam het in het Latijn geschreven drama Rosimunda tragoedia van Jacob Van Zevecote uit. In 1629 verscheen het Engelse stuk The Tragedy of Albouin, king of the Lombards van William Davenant.

In 1961 verscheen er een film van Campogalliani over de geschiedenis van Rosamunde en Alboin: Rosamunda e Alboino.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Alboin

Alboin (vóór 526 – 28 juni 572 of 573) was de eerste Langobardische koning in Italië. Nadat hij in samenwerking met de Avaren de Germaanse stam de Gepiden had verslagen, viel hij (volgens sommige bronnen aangespoord door Narses, de Griekse stadhouder van Italië), Italië binnen. Italië had net een langdurige bezetting van de Goten succesvol beëindigd, en het land was uitgeput. Ook vanuit Constantinopel viel geen hulp te verwachten en Alboin kon oprukken tot Venetië (569) en Milaan (569) en nam Pavia in (in 571).

Volgens Paulus Diaconus werd Alboin het slachtoffer van de wraak van zijn echtgenote Rosamunde. Zij was de dochter van de door Alboin verslagen en vermoorde Gepidische koning Cunimond (of Cunimund). Op haar instigatie doodden Alboin's kamerheer Peredeus en Helmigis – beiden waren geliefden van haar – de Langobardische koning.

Op dat moment hadden de Langobarden de macht over de Apennijnen, Ligurië en Toscane. Spoleto en Benevento waren Langobardische hertogdommen.

De naam Langobarden leeft voort in het huidige Lombardije.

De bronnen voor de geschiedenis van de Langobarden zijn:

Historia Langobardorum van Paulus Diaconus

Arcana historia van Procopius van Caesarea

Liber pontificalis ecclesiae Ravennatis van Agnellus

view all

Rosamund of the Gepids's Timeline