Tannlege Louis Emil Jahn

Is your surname Jahn?

Research the Jahn family

Tannlege Louis Emil Jahn's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Tannlege Louis Emil Jahn

Also Known As: "Louis von der Jahn", "Louis Jahn", "Lucas Jahn", "Lucas Emil Jahn", "Emil Lucas Jahn"
Birthdate:
Birthplace: Thisted , Jylland, Denmark
Death: January 27, 1871 (61)
Trondheim, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway (Nyresygdom)
Place of Burial: Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
Immediate Family:

Son of Frederik Andreas Jahn and Anna Cathrine Jahn
Husband of Thora Nikoline Birgitte Jahn and Marie Emilie Jahn
Ex-husband of Laura Emilie Jahn
Father of Thorvald Frederik Andreas Jahn; Louis Emil Jahn; Harald Waldemar Jahn; Anna Catharina Fanny Jahn; Frederik Andreas Jahn and 7 others
Brother of Wilhelmine Augusta Cappelen

Occupation: Tannlege / Farmasøyt / Underlege / Skuespiller / Sufflør
Managed by: Kirsti Gulowsen
Last Updated:

About Tannlege Louis Emil Jahn

"Cand. Pharm (sin første utdannelse ved Hjørring apothek - candidateksamen i Kj.havn) og tannlege. Såvidt vites er han den første som fikk tannlegebevilgning i Norge. Nedsatte sig i Trondhjem som tannlege." Håndskrevet opptegnelse av onkel Gunnar (Jahn)Louis Emil Jahn gikk under flere navnevarianter. Han var født Lucas Emil Jahn i Danmark, i kirkebøkene i Trondheim er han kjent som Louis Emil Jahn eller Louis Emil von der Jahn. Han er også oppgitt å være født både 1799 og 1808. Louis Jahn var egentlig utdannet som farmasøyt i Danmark og kom ca. 1830 til Trondhjem som skuespiller med Huushers selskap. Teaterselskapet ble oppløst våren 1832. En destillatør Louis Emil Jahn fra Bergen meldes ankommet til Trondhjem høsten 1833. Louis Jahn ble senere tannlege, først i Tromsø og senere i Trondhjem. I 1844 ble stadsfysikus Finch i Trondhjem bedt om en uttalelse i anledning av at Louis Jahn hadde søkt om tillatelse til å trekke ut og sette inn tenner. Finch så ikke noe skadelig i dette så fremt det skjedde etter en eksaminert leges attest. Men han ville ikke unnlate å gjøre oppmerksom på at Jahn hadde vært tiltalt og dømt for kvakksalveri, og at han muligens kunne finne på noe slikt igjen under dekke av å være tannlege. I januar 1848 sendte Louis Jahn en anmodning til Trondhjems lægeforening om de kunne anbefale hans søknad om å få praktisere som dentist. Han fikk nå fast praksis, men under streng og spesiell oppsikt av Stadsfysikus. Fotograf Carl Christian Wischmann (1819 - 1894) utførte daguerreotypi og hadde fotoatelier i Louis Jahns lokaler i Sandgata.

I Norges tannleger står følgende:

Lucas Jahn, sønn av kjøbmann Fredrik Andreas Jahn og Anna Kathrine Grønlund, f. i Thisted, Danmark, 6. mai 1809, død 21. jan. 1871. Farmasøitisk medhjelpereks. i Hjørring; studerte senere anatomi og kirurgi hos prof. Withusen, Kjøbenhavn. Kom som medl. av et dansk skuespillerselskap til Trondhjem, hvor han siden i lang tid efter også, mens han virket som tannlæge, var sufflør ved teatret. Begynte allerede i 1830 å virke som tannlæge. Reiste i 1843 til Berlin, hvor han tok undervisning i metallarbeide hos tannlæge Lindener. Han er den første her i landet som har innsatt tenner på kautschukbasis. Gift i Trondhjem med Laura Emilie Westlund, f. 1815, død 1888.

I Thaulows Personalhistorie for Trondhjems by og omegn står følgende:

Emil Louis Jahn, (døbt Lucas Jahn), fød af norske Forældre, fød 1799, "Kandidat i Pharmacopæen", dansk af Fødsel, ankom hertil som Skuespiller med Huushers Trop omkring 1830, men gjorde som saadan ingen Lykke. I dansk Tjeneste var han ansat som Chirurg, formentlig blot i Krigens Tid, og viste sig som Dannebrogsridder. Senere nedsatte han sig som en Slags Læge i Tromsø, hvor han forblev i længere Tid, kom derpaa tilbage til Trondhjem, hvor han i en lang Aarrække har praktiseret som saadan og med Rette vundet manges Anerkjendelse. Døde 1871. Denne Mand efterfulgtes af sin Søn, Byens fast eneste Tandlæge, men ogsaa en duelig Mand i sit Fag. Gift med Præst Wexelsens Datter, Elisabeth.

I Frederik Georg Lerches 'Yderligere Bidrage til Juristeriets Karakteristik [...]' står følgende:

Selmers Skuespillere skulle ofte have betjent sig af slige Ord til ham som: Pøbelknegt, Kjeltring, Æsel o.s.v. og Selmers egen Kone og Svigerind skulle have betitlet ham med Dagdriver, der løb om paa Gaden med Narrestreger. Louis Jahn skal have erklæret Selmer for en Kjeltring og nederdrægtig Slyngel i Anledning af, at Selmer skulde have bagtalt ham i Kjøbenhavn. Jeg har hørt en Mand erklære, at det alene var for at undgaa Selmers Bagtalelse eller hans Kjæft, at han ikke havde negtet Selmer Endossement. [...]

Kilder:

view all 19

Tannlege Louis Emil Jahn's Timeline

1809
May 6, 1809
Thisted , Jylland, Denmark
1834
October 23, 1834
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
1837
March 15, 1837
Trondheim, Trøndelag, Norge (Norway)
1841
January 27, 1841
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
1847
April 16, 1847
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
1849
December 8, 1849
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
1851
December 20, 1851
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
1855
April 25, 1855
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway