Is your surname Hofman?

Research the Hofman family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Tiemon Hofman

Birthdate:
Birthplace: Groningen, Groningen, Netherlands
Death: 1997 (71-72)
Immediate Family:

Son of Hendrikus Theodoor Jaspers and Lubertha Lenstra
Husband of Garner Franklin d'Mattos
Half brother of Jeannette Martha Lubertha Hofman

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Tiemon Hofman

Judith Schuyf schreef een biografie over Tiemon Hofman (1925-1997) die in 1941 als 16-jarige werd opgepakt wegens homoseksuele handelingen en zijn leven lang als homoseksueel met strafblad te boek bleef staan. Na een jarenlange strijd werd hij door de Nederlandse staat officieel erkend als oorlogsvervolgde op grond van homoseksualiteit en kreeg als enige een uitkering voor het gegeven dat hij in de Tweede Wereldoorlog vervolgd was vanwege zijn homoseksualiteit. Onder het pseudoniem Paul Monty schreef hij homo(pulp)romans. In haar boek schrijft ze dat Tiemon Hofman het onechte kind was van Bertha Lenstra en Henk Jaspers een relatie die uiteindelijk niet doorging. Toen ze opnieuw in verwachting was werd Tiemon tijdelijk bij haar ouders gedropt. Later kreeg hij de naam Hofman mee.

Bronnen

Recensie(s) De enige erkende in Nederland vervolgde homoseksueel Tiemon Hofman (1925-1997), onder pseudoniem Paul Montyn auteur van homo-pulpromans, had als jongen van 16 een avontuurtje in een Gronings hotel met grote gevolgen. Omdat de bezetters homoseksuele contacten tussen mannen verboden, waarschuwde de hotelhouder de Duitsers die Tiemon arresteerde. Hij werd veroordeeld, wat na de Tweede Wereldoorlog onterecht op zijn strafblad bleef staan. Daardoor kon hij geen vast werk vinden, al kon hij wel marinier in Indie worden, waaraan hij een slechte gezondheid overhield. Pas als bejaarde vond hij erkenning. De historica, verbonden aan de Schorerstichting, publiceert geregeld over de 20ste-eeuwse geschiedenis van Nederlandse homoseksualiteit en homoseksuelen. Haar levendige biografie, gebaseerd op materiaal van Tiemon zelf, geeft een goed beeld van zijn moeilijke leven en van de homoseksuele subcultuur 1940-1975, en geeft een goede indruk van de toen gevoerde discussie over het ontstaan van homoseksualiteit. Met zwartwitfoto's, noten, bibliografie en adressen.

Drs. Madelon de Swart

(Boekrecensie) Homoseksualiteit vervolgd

Tiemon Hofman (1925-1997) was een Groningse jongen die in de Tweede Wereldoorlog als 16-jarige werd opgepakt wegens homoseksuele contacten. Hij werd veroordeeld op grond van een Duitse verordening die alle homoseksuele contacten verbood, belandde in de gevangenis en daarna in een opvoedingsgesticht. In totaal werden een paar honderd mannen gearresteerd op grond van die verordening en tientallen daarvan werden veroordeeld. Het relaas van Hofman staat uitgebreid beschreven in het boek "Levenslang" van Judith Schuyf. Ze besteedt ook aandacht aan het verdere verloop van Hofmans leven en aan de moeilijkheden die homoseksuelen ondervonden. Hofman wist na de oorlog nooit een vaste baan te bemachtigen, omdat zijn veroordeling onterecht was opgenomen in de naoorlogse justitiële documentatie.

In Duitsland werden homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog op veel grotere schaal vervolgd. Homoseksualiteit zou volgens de nationaal-socialisten onnatuurlijk zijn en homoseksuelen werden als vijanden van de staat beschouwd. Ongeveer 100.000 homoseksuelen werden er gearresteerd. De meerderheid werd veroordeeld tot een gevangenisstraf. In sommige gevallen werd de doodstraf uitgesproken of werden homoseksuelen gecastreerd. Bij benadering belandden 7.000 homoseksuelen in concentratiekampen. De meesten overleefden dat niet.

De Nederlandse staat heeft lange tijd om diverse redenen niet willen erkennen dat ook homoseksuelen door het nationaal-socialisme in de ban werden gedaan. De meest voor de hand liggende reden daarvoor is homofobie. De invloed van het conservatieve verzet op de herinnering aan de oorlog was jarenlang erg groot. In het heldhaftige perspectief van God, koningin en vaderland pasten "mietjes" niet. Deze opvatting leefde ook bij veel ambtenaren die over eventuele uitkeringen aan oorlogsgetroffenen moesten oordelen. Zij wilden niets toekennen aan vervolgde homo's. Na een jarenlange strijd werd Hofman pas in 1990 door de staat erkend als vervolgde op grond van homoseksualiteit. Tot nu toe is hij de enige homo die erkend is. https://www.doorbraak.eu/gebladerte/10949f59.htm

view all

Tiemon Hofman's Timeline

1925
April 14, 1925
Groningen, Groningen, Netherlands
1997
1997
Age 71