Walraven I of Benthem, lord of Heeswijk

public profile

Is your surname of Bentheim?

Research the of Bentheim family

Walraven I of Benthem, lord of Heeswijk's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Walraven I of Bentheim, lord of Heeswijk

German: Walraven I von Bentheim, Herr von Heeswijk, Dutch: Walraven I van Bentheim, heer van Heeswijk
Also Known As: "Walraven I of Benthem"
Birthdate:
Death: after 1313
Immediate Family:

Son of Graf Otto Boudewijn II (V) von Bentheim and Jutta van der Lede
Husband of Agnes, heiress of Heeswijk
Father of NN van Bentheim; Walraven II of Benthem, lord of Heeswijk; Dirk van Bentheim and Jutte van Benthem
Brother of Jutta Otto Boudewijn 1232 van Bentheim, Gravin; Simon Willems von Bentheim; Maria von Bentheim and Jan Otto von Bentheim
Half brother of Graf/Count Ekbert I von Bentheim and Graaf Otto III von Tecklenburg

Managed by: Jeroen van Rijswijk
Last Updated:

Over Walraven I van Benthem, heer van Heeswijk (Nederlands)

Generation number: 20 since Charlemagne.

Regesten abdij van Berne, nr. 76: Walravens oom van moederlijke zijde was Herbaren van Haestrecht.

Het Utrechts archief: Kapittel van St. Jan, nr. 260-1 d.d. 1.7.1303: Walram de Benthem, famulus, en Bertoldus de Oye famulus frater meus.

Naast het feit dat bewezen is dat Otto van Benthem met Jutta van der Lede was gehuwd en Jutta met de heer van Oy was hertrouwt zijn er nog de volgende aanvullende bewijzen voor afstamming uit de graven van Bentheim:
- Overeenkomst in wapen: Walraven voerde 8 goudkleurige bollen (3-2-2-1) op een rood veld, Otto II voerde er 15 (5-4-3-2-1) en diens vader Boudewijn 6 (3-2-1).
- In 1267 vindt er een erfdeling tussen Otto II en zijn broer Egbert plaats, onder der goederen die Egbert verkrijgt is ook een hofstede te Westerholt; Uit een akte uit 1385 blijkt dat Johan van Benthem (de kleinzoon van Walraven 1284-1313) een “bouwynge int Westerhout” bezeten heeft.
- In diezelfde oorkonde uit 1267 verkrijgt Egbert ook alle goederen te Geldermalsen; uit een oorkonde uit 1321 blijkt dat Walraven land te Geldermalsen bezat (toen in leen gehouden van Jan van Arkel). Uit een oorkonde van 1327 blijkt dat ook Walravens broer Dirk land in de omgeving van Geldermalsen heeft bezeten.
- In 1253 draagt Otto II zijn allodia in Gelre in leen op aan de graaf van Gelre, hieronder was ook zijn allodium te Asperen. In 1306 belenen Walraven en zijn zoon Walraven, Otto van Heukelom met het halve gericht van Asperen.
- In de 14e eeuw komen Johan en diens zoon Walraven tijdelijk in het bezit van de voogdij van St. Marienvelde en St. Mauritz te Münster en de wildbaan van Steinfurt. De voorgaande bezitters en opvolgers zijn leden van het geslacht Von Steinfurth. Walraven’s tante Lisa (de zuster van Otto II) was gehuwd met Ludolf III van Steinfurth.
- Otto II had goederen te Rhenen aan het Duitse huis te Utrecht geschonken, uit een oorkonde van 7.9.1311 blijkt dat Walraven goederen in leen had van het Duitse huis (de borgstelling i.v.m. de transactie diende te Rhenen te geschieden).
- Graaf Willem III van Holland noemde Walraven in 1322 zijn neef. De gemeenschappelijke afstamming loopt via de hertogen van Limburg, aangezien Boudewijn van Benthem zeer waarschijnlijk met Jutta van Limburg gehuwd was. Het huwelijk met Jutta van Limburg zal een belangrijke verklaring zijn voor het gebruik van de voornaam “Walraven” bij de Van Benthems.
- Een vergelijk tussen het DNA van Willem II graaf van Holland en Zeeland † 1256 en Guido van Benthem (afstammeling in de 20ste generatie van Walraven van Bentheim) geeft op 12 markers slechts 1 stap verschil op een relatief snel muterende marker, dit is geen bewijs voor verwantschap, maar geeft wel aan dat verwantschap mogelijk is. De waarden van de betreffende markers geven voor Willem II een 100% kans op (Y-chromosoom) haplogroep R1b, welke gelijk is aan de haplogroep van Guido van Benthem. R1b is de meest voorkomende haplogroep in West Europa. Bij afwijkende haplogroepen kan er geen sprake van verwantschap in de mannelijke lijn zijn

(bron: Guido van Benthem. Afstammingsreeksen Karel de Grote. Reeks 72: Van Bentheim op www.kareldegrote.nl)