Brita Mikontytär Sælen - From Fana in Norway to Haapavesi in Finland

Started by Marja-Terttu Kalland on Sunday, April 14, 2019
Problem with this page?

Participants:

Showing all 23 posts
4/14/2019 at 7:16 AM

Hvorfor havnet Brita Sælen til Haapavesi Finland der hennes etterkommere t.om min mor er födt? Miten joutui Brita Sælen Suomeen Haapavedelle?
How and why did Brita from Bergen come to Finland ?

Private User
4/18/2019 at 7:41 AM

Vai tuliko sittenkään Brita laisinkaan Norjasta, onko kyseessä sekaannus saman nimisten ja suunnilleen samanikäisten Britojen kesken?
Perhaps these are two totally different Britas, same name and born around same time?

4/19/2019 at 2:11 AM

Kiitos osallistumisesta. Tarina onkin ihmeellinen, mutta nimi, syntymäpaikka ja vuosi sekä kuolinvuosi on sama sekä Fanan kylän kirjoissa että Haapaveden kirkonkirjoissa. Samat isovanhemmat on myös mainuttu kummankin paikan henkilöluetteloissa/kirkonkirjoissa. Sælen sukunimi liittyy vahvasti Sælenin kartanoon/tilaan Fanan pitäjään eikä samannimistä paikkaa ole muualla. Haapaveden kirkon kirjoista tulee esiin että Brita sai kuusi lasta joista viimeisen kun hän oli 54 vuotias! Kaikki nämä on tietoja Geni linkkien kautta.

Private User
4/19/2019 at 3:23 AM

Hei,

kiitos! Hyvä tietää, että on tarkistettu Brita Michelsdotterilla olevan tosiaan oikeat vanhemmat kirkonkirjojen perusteella. Brita on minulle 6th great grandmother.

Hieman vastaava tapaus on toinen esiäiti Inkeri Sipintytär
josta ei tiedä tarkkaan, millä perusteella linkitetty vanhempiinsa.

Tälle yhdistämiselle vanhempiinsa ei liene perusteita Simon Jakobsson Puttoinen, i Sången

Joten hyvä, että tämä asia selvisi.

Private User
4/20/2019 at 6:07 AM

Marja-Terttu Kalland jos tosiaan haapavedelläkin kirkonkirjoissa mainitaan että Brita on alunperin Bergenin alueelta Norjasta kotoisin niin kyllä se varmasti näin sitten on, omien DNA-testien(ja läheisteni) ns. näennäisarviot ilmoittavatkin että on skandinaavisia esivanhempia suunnilleen tuolta ajalta, oletin lähinnä moninkertaisen Sursill yhteyden vaikuttavan asiaan mutta tuo yhteys varmasti lisää sitä skandinaavista perimää.
Ja jostainhan sitä on kaikki esivanhemmat nykyisen Suomen alueellekin saapuneet, ei se niin mahdoton matka ole tuokaan ollut kulkea.

Toki mielenkiintoinen olisi tarina miksi Brita päätyi "kauas" Pohjois-Pohjanmaalle kotiseudultaan.

Ehkäpä vielä jostain löytyy selitys tähänkin kysymykseen! :)

4/20/2019 at 8:34 AM

Brita on Fanan kylähistoria kirjojen mukaan ollut siellä naimisissa Olen Seimin kanssa. Joissakin kohdissa sukunimeksi mainitaan Hammarsland, mutta se on tilan nimi. Kyläkirjassa on hänen suvusta pitkät jutut. Mutta erikoista on se että Brita sai Norjassa seitsemän lasta jotka viimeiset kolme oli kolmoset ja joista kaksi kuoli nuorena. Kaksi vuotta viimeisen synnytyksen jälkeen hän olikin jo Haapavedellä ja saanut ensimmäisen lapsen ja mennyt Påhl Myllylän kanssa naimisiin. Olisiko Påhl Myllylä yksi niistä sadoista metsäsuomalaisista jotka houkuteltiin Ruotsiin kuninkaan pyydöstä jotta he miehittäisivät rajametsät ja saivat siten 10 v verovapautta? Suomalaiset olivat kasken polttajia joka myös oli viljelytapa Haapavedellä äitini muistelmien mukaan. Mutta Fana on kaukana niistä metsistä joten olikohan Påhl saanut rengin paikan Sælenin tilalta ja vietellyt emännän? Rangaistukseksi hänen piti lähteä talosta ja jättää lapsetkin. Tämä on vain minun teoria.

Private User
8/3/2019 at 12:28 AM

@Marja-Terttu Kalland

Hei, olen tuon Britan jälkeläisiä itsekin mutta en mistään kirkonkirjoista tms. Haapavedeltä ole vielä törmännyt kohtaan jossa lukisi että Brita olisi Norjasta. Tuossa edellä annetaan ymmärtää että jossakin näin lukisi tai että Britan vanhemmat olisivat Norjasta. Jos pelkkien nimien päivämäärien ja vuosien perusteella kattelee mennään helposti metsään saman nimisiä juuri samoilla päivä kuukausi ja vuosiluvuilla vaan löytyy aina silloin tällöin. Pitäisi olla ns. kirjallista dokumenttia tuomiokirjat tms. josta käy selville mistä Brita oli. Vai onko jossakin jokin lause että Brita tuli Norjasta rippikirja tms.

Private User
8/5/2019 at 1:53 AM

Hei, tästä Britasta on esitetty näillä sivuilla että olisi Norjasta mutta yksinkertaisuudessaan kyllä Brita on mitä 99,99%
Haapaveden tyttöjä.

Perusteluni: tuossa genissä liitteenä mainitaan että Britalla v.1724 rippikirjassa olisi kaksi aiemmasta avioliitosta olevaa lasta Michael ja Margetta ja että Brita on ollut aiemmin aviossa. Laitan tutkittavaksi seuraavan Haapavedellä on vihitty 7.11.1709 Brita Michaelsdotter Mylly pso. Lars Larsson Humaloja heille syntyneet lapset ainakin Michael v.1711 ja Margeta v.1713. Ja Lars kuolee luultavasti tuolla välillä? mistä ei löydy kuolin tietoja. Samoin Brita mennyt uusiin naimisiin tuolla välillä. Siis Brita Michaelstr. Mylly täsmää lapset Michael ja Margeta täsmää. Brita ollut aiemmin jo naimisissa ja siitä nuo lapset. Mylly talossa rno. 28 I on ollut isäntänä mm. Michael Mylly 1687-97 pso. Brita siinäköhän Britan todelliset vanhemmat? T.Jarmo Pitkälä ps. itellä ei nyt aika riitä tarkemmin katella. Olen myös Britan jälkeläisiä. Voin tietty olla väärässäkin mutta tutkitaan, Terveiset sukulaisille Britan kautta tuleville, Kokkolasta.

8/5/2019 at 5:53 AM

Hauskaa että muutkin osallistuvat tähän Britan arvoitukseen. Alkuperäiset tiedot on näille sivuille tästä laittanut Mika Petri Ainasoja v 2010. Mutta joku Amerikoissakin MyHeritagen kautta on päivittänyt Britan tiedot samoin. Olin nähneeni jossakin Haapaveden kirjoissa , rippi tms , että Brita olisi haudattu Haapavedellä, mutta syntynyt Hordalandin läänissä Norjassa. ( Fana, Bergens amt).

Private User
8/5/2019 at 6:40 AM

Hei toi lähde ois tärkeä missä lukenut tuosta Hordalanin läänistä jos noin jostain lähde kertoo niin se sitten on mutta lähde ois oltava. Sitähän ei usko ennen kuin itse näkee. Ei ole montaa vaihtoehtoa missä olisi lukenut rippikirjoja ei ole montaa jne. Muistelkaa jos näin on ollut että missä olisi lukenut. Itelläni tulee kyllä norjaan paljonkin serkkutestissä osumia mutta niitä voi tulla muitakin teitä. T. Jarmo P

Private User
8/5/2019 at 6:52 AM

Bitan kohdalle on tullut pieni virhe tuohon geniin kuolinvuodessa, se on 1758 ei 59 Katoin v.1724 rippikirjan sekä 1754- ja kuolleet niissä ei ole mainintaa Hordalanin läänistä. Tosite ym. kirjoista pitäs kaivaa sitten.

8/5/2019 at 9:26 AM

Miten liimaan tähän kyseenalaisia dokumentteja?

Private User
8/5/2019 at 1:10 PM

Hyvä kysymys riippuu mistä siirrät niitä.

Private User
2/3/2020 at 6:55 PM

Onko muut jälkeläiset teettäneet 23andMe kautta testiä?
Isälleni siellä näkyy Hordalandin maakunta voimakkaana alueena osumien esivanhempien alueena.

7/5/2021 at 1:49 AM

Vertasin hiukan Britojen päivämääriä.

Yhden norjalaisen myheritage-profiilin mukaan Brita Michelsdatter meni naimisiin vuonna 1715. https://www.myheritage.fi/research/collection-1/myheritage-sukupuut....

Geni-profiilin tietojen mukaan saanut lapsia Fanassa 26.12.1718, 1.5.1722 ja 14.12.1725. Britha Michelsdtr Hammersland Lasten syntymille on lähteet.

Haapavetinen Riitta Mikontytär on saanut lapsia Haapavedellä ainakin päivämäärillä 1.11.1721, 21.7.1724 ja 16.1.1726.

1.11.1721 ja 1.5.1722 välillä on kuusi kuukautta. Tuntuu epätodennäköiseltä, että Riitta Mikontytär olisi saanut lapsen (joka jäi eloon) marraskuussa 1721 Paavo Antinpojan kanssa ja puoli vuotta myöhemmin Norjassa Anders Olsenin kanssa. Ja sitten olisi tullut Suomeen synnyttämään lapsen 1724 ja jälleen Norjaan kolmoset sitä seuraavana vuonna. Hän olisi ollut naimisissa kahden miehen kanssa samaan aikaan.

Britojen hautauspäivämäärät eivät täsmää. Riitta Mikontytär on merkitty Haapaveden haudattujen luetteloon haudatuksi 25.6.1758. Kuoleman ja hautauksen välillä on ollut viikko. Geniprofiiliin on tällä hetkellä merkitty hautauspaikaksi Fana. Olisiko ruumis siirretty viikossa Haapavedeltä Bergeniin ja haapavetinen pappi tehnyt merkinnät haapaveden luetteloon? Tuon ajan kulkuyhteydet huomioon ottaen tuntuu epätodennäköiseltä. Kesäkuumalla ruumis mätänee nopeasti. Em. Geni-profiilin mukaan Brita Michelsdatter on haudattu Fanassa 12.8.1759.

Ehdotan, että Riitta Mikontytär irrotetaan norjaisyhteyksistään. Ellei muuta tietoa ilmaannu, joka kumoaa nämä.

Private User
7/6/2021 at 3:50 AM

Voisiko tässä olla sama Brita?
Riitta Mikontytär Pirnes

Private User
7/6/2021 at 4:18 AM

Periaatteessa voi olla, pitäisi vaan löytää Pirneksen syntymätiedot...

Private User
7/6/2021 at 7:38 AM

Nyt kun saisitte vielä poistettua Norjan Britan pois Paavon vaimoista. Geni ei Anna minun poista.
Siirsin lapset eri vaimolle.

7/7/2021 at 8:35 AM

Haapavetisten syntymätietoja ei taida löytyä ennen vuotta 1691. Ainut realistinen vaihtoehto lienee koota kaikki mahdollinen tieto ja arvioida sen jälkeen.

En olisi taipuvainen pitämään heitä samana henkilönä. Riitta Mikontytär on merkitty piiaksi avioituessaan Lauri Laurinpojan kanssa vuonna 1709. Tittelinä pitäisi olla enka, koska on ollut jo aikaisemmin naimisissa Mauno Olavinpojan kanssa.

Private User
7/7/2021 at 11:36 AM

Pekka Salin onko Riitta Mikontytär kuitenkin ollut kyseisenä aikana piikana?
Se ei liene pois suljettua vaikka olisikin jo aiemmin mennyt naimisiin?
Näissä näkyy kyitenkin aina pieniä "virheitä" merkinnoissä, ehkä jäänyt vain laittamatta 'enka'

7/7/2021 at 3:52 PM

Jarno Siivola virheet ovat aina mahdollisia ja tieto on aina viitteellistä. Silti vuoden 1709 henkikirjassa on aika vahva todiste tuota vastaan. Tuolloin Måns Pirnis on edelleen elossa ja hänellä on vaimo. Henkikirjat koottiin käsittääkseni keväällä maalis-huhtikuussa ja Riitta Mikontytär meni naimisiin saman vuoden heinäkuussa. Vaikka aviomies olisikin kuollut heti henkirahan maksamisen jälkeen, lesken olisi pitänyt pitää vuoden suruaika ennen seuraavaa avioliittoa.

Private User
7/8/2021 at 5:59 AM

Pekka Salin Hyvä huomio, kokonaiskuva kertoo aina enemmän kuin yhden lähteen tiedot.

Private User
1/21/2022 at 5:04 PM

Hetken hiljaisuuden hjälkeen, toki päätiedoissa on "keskustelun" tapaista menossa, ehdottaisin seuraavana askeleena Britan MtDNA:n selvittämistä, Genin mukaan hänellä on tänne merkittynä 41 elossa olevaa jälkeläistä jotka ovat perineet häneltä MtDNA:n, se voisi antaa mahdollisesti hyvinkin suuntaa onko tullut Norjasta vai mistä.

Jos joku teistä omaa kontaktit johonkin näistä elossa olevista, kysykää jos voisitte tehdä heille FamilytreeDNA:n Mt Full testin.

Tässä lista heistä.
https://www.geni.com/list/dna_from?dna_test_type=mt&focus_id=60...

Showing all 23 posts

Create a free account or login to participate in this discussion