etnisyysarviossa mesoamerikkalainen ja andilainen

Started by Private User on Monday, August 16, 2021
Problem with this page?

Participants:

Related Projects:

Showing all 20 posts

Miten selittyy etnisyysarviossa mesoamerikkalainen ja andilainen 3 %? Onko joku esi-isistä ollut mahdollisesti Keski-tai Etelä-Amerikasta ja kuinka kauas historiassa täytyy mennä taaksepäin?
Onko täällä asiaa tuntevia, mistä tuo voisi tulla?
Isäni puolen suvussa on tummuus hyvin hallitsevana ,-iho, silmät ja hiukset mukaanlukien. Voisiko tummuus selittyä ko.etnisyysarviolla?

Hi, i wish i could read the Finnish language, is there a place on Geni where we can click for an English version to read these posts? Im not a paying member, but i have a tree on the site.

I found out how to translat4e to English on my computer...thx

3% is a small percentage and might be "noise." Another possibility is a Siberian link through a proto-Finn or proto-Sami ancestor that was read by the algorithms as Amerindian. One thing for sure, finding the paper on that one is probably not going to happen.

Hei, yhteiset esi-isät tulevat 15 000 - 20 000 vuoden takaa kun esi-isät siirtyivät beringin salmen (silloin se oli yhtenäinen maakannas) yli amerikoihin.

Hi,

I agree with both John and Kari. The connection, if there is any, lies very very far in the past.

Elikkäs yhdyn sekä Johnin että Karin kirjoittamaan, että yhteys, jos sellaista edes onkaan, on niin kaukana menneisyydessä että siitä ei tule löytymään kirjallista tai mitään muutakaan dokumenttia.

Eikä tuo tummuuskaan selity noilla etnisyysarvioilla. Aika moni muukin suomalainen on kohtuullisen tumma, eikä pelkästään pohjalaiset tai sinun sukusi. Se on normaali suomalainen ominaisuus. Siihenkin pitää etsiä syitä niistä uudisasukkaista, jotka saapuivat Suomen maaperälle niihin aikoihin kun mannerjäätikkö alkoi sulaa ja jääkausi Pohjolassa päättyi. Ehkä joku esivanhempasi oli joku niistä mammutinmetsästäjistä, joka ajautui tänne saaliin perässä Jakutian suunnasta. Hän saattoi olla enempi tummaa sorttia.

Terveisin
Maria

Nuo etnisyysarviot ovat tosiaan aika mielenkiintoinen juttu, olen itse tehnyt 23andMe:n ja FTDNA:n testit, ja 23andMe jossain vaiheessa tarjosi minullekin mesoamerikkalaisia geenejä, mutta nyt tuo on muuttunut eikä niitä enää näy. FTDNA:ssa ei ole Amerikan suunnasta ollut mitään. Ilmeisesti algoritmit tarkentuvat ja siksi nuo muuttuvat välillä. "Viihdearvo taitaa olla suurempi kuin tieteellinen", voisi joku sanoa.

I've Googled this a bit, and there is some discussion on whether it could actually be Sámi DNA.

Kuten Pekka kirjoittaa, jokaisella firmalla on oma tapansa määritellä etnisyys ja tulos riippuu siitä, millainen vertailumateriaali ja algoritmi on kulloinkin firmalla käytettävissä. Melko varmasti tuo etnisyys-arviosi muuttuu, jos se määriteltäisiin toisessa firmassa tai kyseinen firmasi ottaa käyttööön uuden parannetun algoritminsa. Siksi ei kannata pohtia pieniä prosentteja enempää. - Toki meillä suomalaisilla on yhteisiä esi-isiä kymmenien tuhansien vuosien takana melkein kaikkien kanssa.....

Voi olla myös, että jotkut sukulaiset ovat olleet siellä jo 100 vuotta sitten. Voisitko olla sukua joillekin 1900-luvun alun muuttoliikkeissä Amerikkaan siirtyneille?

Perinnöllisyys sinänsä on aika suoraviivainen juttu, joka sukupolvi saa vanhemmiltaan 50 % kummaltakin.
Isovanhemmalta saatu siis 25 %, sitä vanhemmalta 12,5 %, sitten 6,25 % ja jo 5. sukupolvi on syynä 3,125 %:iin DNA:sta.
Kuinka mikäkin piirre, kuten ihonväri tms. periytyy, on riippuvainen monesta tekijästä. Jotkin ominaisuudet ovat dominoivampia kuin toiset ja periytyvät siksi helpommin.

My Heritage antoi minullekin tulokseksi 2,7% mesoamerikkalainen/andilainen ja loput suomalainen/skandinaavi. Kun siirsin raakadatan Family Treen puolelle, mesoamer./andil. hävisvät ja tilalle tuli baltti ja etelä-/länsieurooppalainen. Family Treen tulosta tukee myös perinteisen sukututkimuksen kautta saamani sukulinjat. Lähinnä tuo mesoamer./andil. on hetken huvitus ja uskon, että se ajan myötä häviää myös My Heritagen etnisyysarviostani, kun ihmiset tekevät lisää testejä.

Tuo 5 sukupolvea taaksepäin omasta syntymävuodesta laskien vienee tuonne 1700-1800 luvun vaihteeseen.

Kiitos mielenkiintoisista kommenteistanne!
Isän puolen sukua on selvitetty aikaisemmin ja olen kuullut, että Lapissa olisi ollut esivanhempia ja mitä tuossa katselin, esivanhempien tapahtumia sille alueelle tuleekin. Valitettavasti isäni ei enää elä eikä minulla ole dokumenttia sukuselvityksestä.
Sanoisin , että tummuus on niin silmiinpistävää isäni suvussa ja nimenomaan isäni äidin puolella, että se on herättänyt huomiota ja alkuperäämme on usein kyseltykin.
Äitini on Karjalan evakko ja myös hänen suvussaan on tummuus hallitsevana, mutta ei niin silmiinpistävänä , kuin isäni suvussa.
Ainakin Ruotsissa ja Norjassa on sukulaisia ja mieleen tulee, olisiko sieltä päin tullut jotakin esi-isien mukana.

Oma myheritagen tulos: 90.8 suomi,6.5 baltti,1.5 keski-aasia,1.2 mesoamerikka. Ftdna suomi 100 % . Ftdna antoi ensin muitakin mutta muuttui. Mielenkiintoista on että Mytrueancestry selittää muut mutta ei mesoamerikan osuutta. Luin yhden keskustelun tästä samasta aiheesta. Siellä oli että myös euroopasta siirtolaisina menneet ovat jättäneet geeninsä mesoamerikan alueelle. Toiset sanoivat että kaikuja siperian alkukodista.

Kahdensuuntaista keskustelua olen minäkin havainnut.

Minulla on 1,4 % mesoamerikkalaista/andilaista. Minä en usko, että tuo suomalaisille tyypillinen 1 - 3 % mesoamerikkalaisia tulisi 15 000 - 20 000 vuoden takaa. Jos näin olisi, miksi niin monilla suomalaisilla olisi juuri tuo etninen tausta, mutta ei esim. paljon lähempänä olevia samassa määrin? Sen sijaan uskon, että tuo prosentti tulee joko MyHeritagen algoritmivirheestä tai 1800- ja 1900-lukujen muuttoliikkeistä nimenomaan Suomesta ja Euroopasta sinne päin. Pieni mahdollisuus on, että joku merenkulkija olisi tuonut geenejä sieltä Suomeen. Suurempi mahdollisuus on, että joku suomalainen on vienyt geenejä sinne, jotka sitten näyttävät "alkuperäisiltä" siellä. DNA-tutkimushan perustuu pääasiassa elossa olevien ihmisten DNA-vertailuihin. Ei se suoraan kerro, mitä kautta ihmiset ovat sukua (paitsi isä- ja äitilinjat).
Toinen mielenkiintoinen aihe on ihmisten ihon, silmien ja hiusten väri. Äidilläni oli mustat hiukset, samoin hänen isällään ja isoisän äidillä. Juuri tämä isoisäni äidin sukuhaara menee esivanhemmistani lähimpänä ulkomaille (Itä-Eurooppaan). Veikkaisiin, että lähteitä tummahiuksisuudelle voi olla useita, esim. saamelaiset, Itä-Eurooppa, Etelä-Eurooppa jne. Ruotsin suunnalla on omien havaintojeni mukaan enemmän vaaleahiuksisuutta.

Kannattaa katsoa tämä webinaari. Suomenkielinen ja selkeä. Siitä löytyy vastaus näihinkin kysymyksiin :)

https://familytreewebinars.com/download.php?webinar_id=1148

Mielenkiintoisia kannanottoja, kiitos . Aion katsoa tuon webinaarin myös.

Joka tapauksessa Amerikkaan tulee minulla paljon dna.osumia ja ajansaatossa on selvinnyt, että sinne on muuttanut 1900-luvun alussa useampiakin sukulaisiani. Joten voisiko kohdallani selittyä sillä.

Showing all 20 posts

Create a free account or login to participate in this discussion