Antonije Simeonović

public profile

Is your surname Simeonović?

Connect to 23 Simeonović profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Antonije Simeonović

Russian: Чолак Анта Симеоновић
Also Known As: "Čolak Anta"
Birthdate:
Birthplace: Sredska, Prizren, Kosovo
Death: August 23, 1853 (75-76)
Kragujevac, Sumadija, Serbia
Immediate Family:

Husband of Stoja Simeonović and Jelena Simeonović
Father of Pavle Čolak-Antić; Konstantin Kosta Čolak-Antić; Jovanka Trpezić; Anđa Ana Đorđević; Stevana Kostić and 3 others

Managed by: Nikola Popmihajlov
Last Updated:

About Antonije Simeonović (Serbian)

Чолак Анта Симеоновић

Антоније Симеоновић - Чолак Анта је један од најважнијих војвода Првог српског устанака 1804. године, пореклом из села Средска код Призрена. Прозван је чолак зато што је у бици са Турцима код Остружнице изгубио део руке, остао чолакаст (Колак је рука на турском, 'çolak' значи сакат у руку).

На почетку устанка снабдевао је Карађорђа пушкама. Налазио се уз вожда као момак. У мају 1809. Чолак је заједо са војводом Вујицом Вулићевићем предводио Карађорђеву офанзиву од Никшића према Црној Гори. Прешли су Лим са 2.000 људи и напали непријатеља у Пријепољском гарнизону. Након тога је Чолак Анта са једним батаљоном прешао Тару, и преко Дробњака стигао под Никшић и на Превоју заузео положаје и тако се спојиио са Црногорцима. Чолак Анта и Рака Левајац, предводинк офанзиве из другог правца, пошто им је пут за повратак био пресечен, продужили су до Цетиња ка Владици и потом се тајно вратили коз турске редове у Србију. Године 1811. постао је војвода крушевачки. После пропасти устанка 1813. отишао у Русију. У Србију се вратио 1830. године и постао члан Окружног суда. Умро је у Крагујевцу.



401 Biblioteka "Hronike sela" - Tobolac - Str. 359