Anna Sofia Riska

Is your surname Roos?

Connect to 23,152 Roos profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About Anna Sofia Riska

Keisarin käynti
Kun keisari Aleksanteri I läpikulkumatkallaan Suomessa v. 1819 poikkesi myös Kokkolassa, oli itsestään selvä asia, että hänet vietiin Roosin taloon. Keisarillinen seurue saapui Kokkolaan perjantaina syyskuun 3 pnä 1819 Virallinen vastaanotto tapahtui klo 3 iltapäivällä itäisellä tullilla, nykyisellä Pitkänsillankadulla jokseenkin Suntin uoman paikkeilla, ja sieltä korkeat vieraat saatettiin Roosin taloon. Sen pihalle olivat kokoontuneet papisto, virkamiehet, maistraatti ja porvaristo sekä talon isäntä ja emäntä korkeaa vierasta vastaan. Ulkoportailla seisoi kuusi nuorta kaunotarta, joukossa talon 10-vuotias vanhin tytär Sophia, he olivat kaikki hienoissa iltapuvuissa ja sirottelivat kukkia keisarin jalkoihin ja keisari kumarteli heille kohteliaasti.
Kun aikalaiset ja historioitsijat kertovat tästä vierailusta, tulee aina esiin se rikkaus ja loisto, joka talossa vallitsi. Tähän tapaan Saara Wacklin: "Kokkolassa piti keisarin tulla asumaan rikkaan kauppiaan Anders Roosin taloon, joka ei ollut säästänyt mitään kustannuksia saadakseen aina loistavasti ja kalliisti sisustetut huoneensa suorastaan ruhtinaalliseen kuntoon. Huonekalut kaikissa huoneissa oli päällystetty paksulla silkkidamastilla, verhot olivat samaa kangasta ja niiden reunoissa riippui fransut. Kynttiläkruunut, taulut ja kallisarvoiset matot todistivat omistajiensa mausta ja rikkaudesta.

Makuuhuoneessa oli mahonkisänky, joka oli tehty laivan muotoon. Sinne noustiin siroja rappusia, jotka oli topattu ja päällystetty turkkilaisilla kudonnaisilla. Sängyn yläpuolella oli drapeeratut silkkiverhot, jotka olivat kuin purjeet".

Roosilla oli varauduttu siihen, että keisari yöpyisi laivanvarustajakaupungissa tässä symbolisessa sängyssä, ja että hän seurueineen aterioisi talossa. Päivällisvalmistelut - ja epäilemättä hyvin perusteelliset olivat parhaillaan käynnissä, mutta kuinkas kävikään? Niin ihmeellisesti, ettei varmaan kukaan ollut osannut ottaa sellaista lukuun: keisari kieltäytyi jäämästä päivälliselle ja tahtoi jatkaa matkaa miltei heti. Hevosia valjastettaessa hän kuitenkin salli itselleen tarjota kupin kahvia.

Nervander kertoo tähän tapaan: "Sinä iltapäivänä katettiin Roosin talossa jo pöytiä suurta ja odotettua vierasta varten, jolle piti tarjottaman parhaita ruokia ja jaloimpia viinejä. Ainoastaan kahvi oli vielä keittämättä, se piti luonnollisesti keittää viimeiseksi, jotta se voitaisiin tarjota lopuksi ja mahdollisimman tuoreena. Voi käsittää talon emännän tyrmistyksen, kun keisari kohteliaan päättäväisesti kieltäytyi jäämästä päivälliselle, mutta pyysi sen sijaan - kupillisen kahvia! Koska hänen kaupungissa viipymisensä oli laskettavissa enää minuutein, säntäsi rouva Roos hädissään naapuriin, kauppias Krögerille, jossa onneksi oli sattumalta valmiiksi keitettyä kahvia pannullinen. Tilanne oli pelastettu."

Keisarivierailu Kokkolassa oli kestänyt 45 minuuttia. Lähtiessään hän ojensi talon emännälle,e briljanteilla koristetun kaulakorun ja lausui lämpimät kiitoksensa ja tyytyväisyytensä.

Aikalaiset arvelivat, ettei Hettei Hänen Keisarillinen Korkeutensa oikein osannut mielessään sulattaa yhteen sitä loistoa ja ylellisyyttä, joka kohtasi häntä Rooseilla, ja niitä vaatimattomia seutuja sekä loppumattomia köyhien anojien pyyntöjä, joita hän matkansa varrella oli tottunut kuuntelemaan. Keisari oli nimittäin lähtenyt matkaan nimenomaisella tarkoituksella nähdä Suomenmaa sellaisena kuin se on ja hän oli kieltänyt tekemästä mitään erikoisvalmisteluja itseään varten. Tietenkin niitä siitä huolimatta kaikkialla tehtiin.
Roosien aika Kokkolassa 1700-1800 lukujen vaihteessa
Keskipohjanmaa 6.9.1969

view all

Anna Sofia Riska's Timeline

1784
March 24, 1784
Gamlakarleby, Finland
1802
August 11, 1802
Kokkola, Finland
1804
July 23, 1804
Gamlakarleby, Finland
1806
February 12, 1806
Gamlakarleby, Finland
1807
October 6, 1807
Gamlakarleby, Finland
1810
January 21, 1810
1812
August 22, 1812
Gamlakarleby, Finland
August 22, 1812
Gamlakarleby, Finland
1850
May 28, 1850
Age 66
Gamlakarleby, Finland