Jan Lodewijk Pierson

Is your surname Pierson?

Research the Pierson family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Jan Lodewijk Pierson

Birthdate:
Birthplace: Leuven, Flemish Brabant, Flanders, Belgium
Death: November 06, 1944 (89)
Baarn, Baarn, Utrecht, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Prof. Dr. Allard Pierson and Pauline Hermine Elisabeth Gildemeester
Husband of Henriette van Goudoever
Father of Pauline Hermine Elisabeth Pierson; Henriëtte Pierson; Allard Pierson; Loula Pierson; Anna Jiskoot and 2 others
Brother of Henri Daniel Pierson; Gerard Hendrik Pierson; Lina Eudia de Ridder; Johanna Maria (Mia) Pierson; Ida Pierson and 1 other

Occupation: grondlegger bankiershuis, bankier bij opr. Adolph A..H. Boissevain te Amsterdam (1875), auteur
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Jan Lodewijk Pierson

Over Villa Uytenbosch

Adres:Soestdijksestraatweg Stad:Baarn Land:Nederland Object type:landhuizenlandschapstuinen Opdrachtgever:J.L. Pierson Uitgevoerd:ja Nog bestaand:nee Gesloopt:01 Jan 1970 Start:1890 Architect : Constantijn Muysken ( Vader Ada Pierson-Muysken)

Het terrein is aan de voorzijde en in de omgeving van het woonhuis als tuin aangelegd; het bestaande sparrenbos werd met een aantal paden behouden en vormde hierdoor een mooie achtergrond voor het woonhuis. Behalve het woonhuis met terrein, kwam tussen de jaren 1890 en 1891 een stal met koetshuis en koetsierswoning, een organgerie, en een tuinmanswoning. Het woonhuis is opgetrokken in berg- en baksteen; de bergsteen is Udelfanger zandsteen, de baksteen, verblendsteen in twee kleuren (donkerrood en leerkleur). De friezen van de kroonlijst aan de voorgevel, en gedeeltelijk aan de zijgevel, zijn versierd met tegels uit de fabriek van Van Hulst te Harlingen, naar compositie van Muysken. De kleur van het ornament is mosgroen op een roomkleurige achtergrond. De houten gootlijst heeft een zeer groten voorsprong en is versierd met gesneden consoles en caissons, met sjablonenornament. In verband met het tegelfries is deze lijst in donker rode tint geschilderd, met verschillende nuancen voor de caissons. Volgens de wens van de eigenaar is de bel-etage als bewoonbare ruimte tot een geheel verenigd, niet door het zoveel mogelijk aanbrengen van dubbele deuren, maar ook door de hall of vestibule als bewoonbare ruimte in te richten. De hal met trappenhuis zijn betimmerd met blank bewerkt eikenhout en voorzien met een schouw met boezem, en houten plafond met doekramen en ornamentbeschildering. Verwerkt in het gebouw was een lift die op alle verdiepingen bereikbaar was. Villa Uytenbosch is begin 1970 afgebroken en is er door een projectontwikkelaar een flat neergezet.

Een geliefd gebouwtype van Muysken was de villa. Een aantal voorbeelden hiervan is het kasteel Oud Wassenaar, het landgoed Uytenbosch in Baarn, een villa voor de familie Mispelblom Beijer in Zutphen, de landgoederen Elswout en Duinlust in Overveen en een villa voor mr. Staring in Dordrecht. Muysken maakte ook ontwerpen voor twee sociëteitsgebouwen; de Grote Sociëteit in Arnhem en het sociëteitsgebouw van de Rotterdamse Diergaarde. Ook heeft hij een kantoor gebouwd voor de bankier Boussevain in Amsterdam en het kantoor annex winkelcomplex 'Plan C' in Rotterdam. Muysken heeft in samenwerking met de architect De Kruyff een ontwerp geleverd voor een nieuw beursgebouw in Amsterdam. Naast deze gebouwtypen hield Muysken zich ook bezig met religieuze gebouwen. Hij maakte een ontwerp voor de kerktoren in Aalsmeer en een ontwerp voor de Grote kerk van Hoorn. Muysken was ook actief als interieurarchitect. Hij maakte ontwerpen voor interieurbetimmeringen, schouwen, spiegels, tegeltableaus, behang en glas-in-lood. Mr. Simon van Gijn gaf hem de opdracht een deel van diens monumentale woonhuis in Dordrecht opnieuw in te richten. Ook maakte hij ontwerpen voor de interieurs van het kasteel Oud Wassenaar, landgoed Elswout en Duinlust, het landgoed Uytenbosch en de villa van mr. Staring in Dordrecht. Daarnaast was hij voorzitter van de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst. Deze functie bekleedde hij in de periode 1879 tot 1888 en van 1889 tot 1892. Binnen de Maatschappij was hij lid van de jury bij verschillende prijsvragen en gaf advies bij diverse restauraties. Van 1879 tot 1881 werkte Muysken en De Kruyff samen op hetzelfde adres in Amsterdam aan de Stadhouderskade. (2) In 1881 trad Muysken in het huwelijk met E.B. van Deurs; hij werd in 1883 vader van een dochter Ada. Het echtpaar verhuisde in 1887 naar een statig herenhuis aan de Sarphatikade in Amsterdam. Tijdens deze periode was Muysken naast zijn voorzitterschap van de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam. In 1890 bouwde Muysken een eigen huis aan de Bosstraat in Baarn en in 1891 trok de familie Muysken hierin. In Baarn zette Muysken zijn carrière als architect voort. Daarnaast werd hij voorzitter van de plaatselijke schoonheidscommissie. Op 11 februari 1922 stierf Muysken op 81-harige leeftijd in de villa 'Intimis' in Baarn, waar zijn dochter Ada woonde. Hij werd herdacht en begraven op de Algemene begraafplaats in Baarn.

zie ook Athanase-Adolphe-Henri-Boissevain

http://explore.rkd.nl/explore/images/140562

http://explore.rkd.nl/explore/images/183608

view all 14

Jan Lodewijk Pierson's Timeline

1854
December 12, 1854
Leuven, Flemish Brabant, Flanders, Belgium
1875
1875
- 1921
Age 20
Adolphe Boissevain & Co, Amsterdam, Netherlands
1880
1880
- 1
Age 25
Adolphe Boissevain & Co, Amsterdam, Netherlands
1881
1881
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
1882
November 4, 1882
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, The Netherlands
1884
1884
1887
January 12, 1887
1891
November 27, 1891
Baarn, Baarn, Utrecht, The Netherlands
1893
1893
Baarn, Baarn, Utrecht, The Netherlands