Kirsten Pedersdatter Falch

How are you related to Kirsten Pedersdatter Falch?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Kirsten Pedersdatter Falch

Norwegian: Kirsten Petersdatter Falch
Birthdate:
Birthplace: Tjøtta Gård, Tjøtta, Alstahaug, Nordland, Norway
Death: October 1718 (74-75)
Skar, Dønna, Herøy, Nordland, Norway
Place of Burial: Alstahaug, Alstahaug, Nordland, Norway
Immediate Family:

Daughter of Petter Jacobsen Falch and Anne Jonsdatter
Wife of Jens Albrigtsen Aavig
Mother of Maren Jensdatter Falch; Anne Jensdatter Falch; Jonas Jenssøn Falch; Jens Jenssøn Falch; Albert (Albrigt?) Jenssøn Falch and 3 others
Sister of Anna Pedersdatter Falch; Margrethe Pedersdatter Falch, Rickert; Maren Pedersdatter Falch; Jacob Pettersen Falck; Peder Pedersen Falch and 7 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Kirsten Pedersdatter Falch

Kåre Hansen skriver følgende om Kirsten i fortellinga: En grenseoppgang i Lunderøya til ettertanke. https://web.archive.org/web/20120627042009/www.luroy.folkebibl.no/a...

Kiersten Petersdatter Falch og hennes bakgrunn
Kiersten Petersdatter Falch var den yngste tanta til Petter Dass. Hun og mannen Jens Albertsen bodde i Åkvik på Dønna. Ett av de første kjente diktene fra Petter Dass hånd er skrevet til Jens Albertsen og Kiersten Falch i anledning en dåpsfest som fant sted i Åkvik.

Jens Albertsen levde av å være forvalter over det enorme godset etter Jochum Irgens – kanskje den største godssamlingen som noensinne har eksistert på Helgeland. Den årlige forpaktningssummen han skulle betale til Cornelia Bichers, enka etter Jochum Irgens, var på 2000 riksdaler. Selv om han nok hadde en del utgifter med forvaltningen av den enorme godssamlingen, kunne han regne med en betydelig inntekt, dersom han forvaltet den rett. Ifølge kontrakten hadde han rett til alle visse og uvisse inntekter av godset. Bare på Helgeland utgjorde Irgens-godset 30 % av all matrikkelskyld. I 1691 var godset nesten tre ganger så stort som Dønnesgodset.(4) Utover dette drev Jens Albertsen egen spekulasjon i svært stor målestokk. Han bygde også opp et eget gods og drev pengeutlån.

Men så døde Jens Albertsen. Det skjedde i februar 1683. Boets aktiva ble registrert året etter. Da fantes det verdier for 9586 riksdaler – en uhørt høy sum i samtiden. Jens Albertsen hadde likevel rotet godt med forvaltningen av det enorme godset. Ikke hadde han betalt forpaktningssummen som han burde heller. Han blandet også egne forretninger inn i bestyrelsen av godsamlingen slik det passet ham.

Kravene i boet kom opp i hele 9454 riksdaler. Ettersom mye av det som ble ansett som aktivaene i boet var utestående fordringer som vanskelig lot seg drive inn, var Jens Albertsen i realiteten konkurs da han døde. Alt dette fikk følger for kona, Kiersten Petersdatter Falch.

Hun og barna havnet i Solvær i Lurøy. Der kom hun til å forpakte både Nord-Solvær med en matrikkelskyld på 1 våg og Sør-Solvær som sammen med Sandvær hadde en matrikkelskyld på 3 ½ våg 1 pund.

Nord-Solvær var i sin helhet eid av Nesna kirke. Den største parten (3 våg) av Sør-Solvær var eid av etterkommerne etter Jochum Irgens. Resten hørte til Dønnes-godset som da var eid av Peder Christophersen Tønder.

I 1684 da boet etter Jens Albertsen ble registrert, eide han 15 kyr, 3 kviger, 2 okser, 1 hest, og 1 hoppe på gården i Solvær.(5) Det var en relativt stor besetning etter datidens forhold.

Den direkte årsaken til at Kiersten havnet i Solvær, vet vi ikke. Det kan likevel ha sammenheng med dikterpresten Petter Dass, hennes nevø, som da forpaktet disse eiendommene.

Kiersten kom aldri til å gifte seg på nytt. Hun var om lag 40 år da hun ble enke og satt igjen med åtte levende og umyndige barn.

Selv om enka Kiersten Petersdatter Falch etter samtidens målestokk må ha levd i enorm rikdom og luksus i Åkvik, måtte hun nok finne seg i å redusere både på pengeforbruk og velstand da hun havnet i Lurøy.

Det er likevel en kjensgjerning at hun kom til å drive det tredje største bruket i Lurøy fjerding. Hennes gårdsbruk ble bare overgått av prestegården på Indre Onøy, der sognepresten Hr. Peder Strømmer disponerte 5 våg jord, og storgården i området, Sørnesøy, der Hans Fyndbo satt som leilending på hele 8 våg jord.

Som enke satt hun likevel ikke rådløs. Hun må ha vært en myndig dame, og kanskje ikke så lite fryktet. Mange folk må hun også ha hatt i sin tjeneste.

Dette er ikke Kirsten Pedersdatter datter av Fogd Peder Jacobsønn, Fogd i Romsdal.

Gravfestet 1718, 75 år: [https://www.digitalarkivet.no/kb20071015620141]

view all 12

Kirsten Pedersdatter Falch's Timeline

1643
1643
Tjøtta Gård, Tjøtta, Alstahaug, Nordland, Norway
1668
1668
1670
1670
1671
1671
1673
1673
Åkvik, Dønnes, Herøy, Nordland, Nordland, Norway
1674
1674
åkvik, Donnes, Dønna, Nordland, Norway
1676
1676
1678
1678
Åkvik, Herøy, Nordland, Norway
1718
October 30, 1718
Age 75
Alstahaug kirkegård, Alstahaug, Alstahaug, Nordland, Norway