Is your surname Christensen Bang?

Connect to 14 Christensen Bang profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ole Johan Christensen Bang

Birthdate:
Birthplace: Alstadhaug, Nord/Rana, Nordland, Norge (Norway)
Death: 1939 (68-69)
Place of Burial: Oslo, Norway
Immediate Family:

Son of Christen Eliasen and Ragnhild Iversdatter
Husband of Ella Bang
Brother of Iver Olaus Christensen; Kristine Elise Olsen Bang; Elias Kristenson; Anne E Christensdatter, Ytteren and Elen Christensdatter

Occupation: forfatter
Managed by: Hans Egil Hansen
Last Updated:

About Ole Christensen Bang

Ole Johan Christensen Bang Kildeinformasjon: Nordland fylke, Alstahaug, Ministerialbok nr. 830A13 (1866-1886), Fødte og døpte menn 1870, side 16. Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=6632&idx_id=6632&... Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070209610229.jpg

Ole Bang, født i Alstadhaug norsk forfatter. Utgav fortellingene Indfald (1894), Naturbøn (1895), En nordlandsjente (1903), to dramatiske arbeider: Det røde alter (1921) og Utestængt (1922), og et par romaner: Teppet gaar (1927, pseudonym Thalius) og Det hendte i Nordland – (1928).

Mo i Rana" melodi av Ole Olsen, tekst Ole Bang http://www.bodin.vgs.no/artikkel.aspx?AId=6786&Back=1

Denne originale håndskrevne noten med sangen om Mo i Rana dukket opp på en av Nordland musikkbiblioteks innsamlingsturer. Ole Bang (1870-1939) var en skjønnlitterær forfatter opprinnelig fra Ytteren, Mo i Rana. Men at han også skrev viser er nok ikke like kjent.

Dette skriver A/S Helge Erichsens forlag om Ole Bangs forfatterskap: Nitten år gammel skrev Ole Bang sin første bok, romanen Infald, som nogen år senere - 1894 - utkom hos Mons Littleré i Bergen. Året efter gikk romanen over til John Griegs forlag, hvor Bang samme år utgav sin annen debutbok, novellesamlingen Naturbørn. 90-årenes litteraturanmeldere - bl.a. Hans Aanrud, Edv. Brandes, Arne Garborg, Herman Bang og Kristofer Randers fant debuten så lovende at Bang vågde seg videre. På dansk forlag utkom nogen år senere romanen Dr. Brachs hustru, komedien Gamle Erik (oppført på Centralteatret), folkeskuespillet Violinspilleren (Centralteatret), romanen Det livlige Pensionat og komedien En Nordlandsjente. Hermed avsluttet Bang foreløbig sin forfatterbane. Han reiste til Amerika, hvor han i flere år virket som dramatisk opleser, særlig av Ibsenske verker. I denne periode besøkte Bang også de Europeiske storbyer, og her - som overalt i Amerika - vakte hans Ibsentolkning smigrende opmerksomhet. På A/S Helge Erichsens forlag har Bang tidligere utgitt Det røde Alter, dramatisk dikt, og dramaet Utestengt. Om det første skrev bl. andre prof. Gerhardt Schjelderup i en lengere anmeldelse i Aftenposten følgende: "En merkelig liten bok, en drøm om sort betagende kjærlighet, om berusende livsglød og skjønnhet, en symfoni av ord, toner og svulmende farver. Ole Bang er en dikter som er synsk, som ser hele handlingen, scenen for sig som et tydelig billede, og som ser inn i sjelens fineste spinn... Et inspirert dikt av en ekte dikter, som selv har bevart livsdrømmen i vår tids flengende skepsis.-- Og i et brev til forfatteren skriver Johanne Dybvad (med rett til offentliggjørelse) at Det røde alter fylte hennes stuer med kjærlighet, ungdom og vår. Det røde alter er et dikt om livet og om kjærligheten, skriver redaktør Anna Bøe i "Urd", om livets krav og om livets lov - den ubønnhørlige og strenge; en sang, født i et øieblikk i en dikters sjel - og tonene dirrer i sinnet, lenge efter at sangen er forstummet. Om dramaet Utestengt skriver Sven Lange i en litteraturoversikt i "Politiken", at dramaet ånder av scenisk liv. "I sit miljø", skriver han, "lever Arnhild - og hun lever fra optrin til optrin med den uvilkårlige sandhet, som forfatterens direkte iagttagelse har skapt, med den rigdom av smaatræk som alle illuderer, og som samler sig til et helt billede af et menneske."

Gabriel Scott skriver i en lengere omtale av dramaet: ..."Efter min mening og mitt skjønn er Bangs replikk utmerket - og hans evne til å tegne mennesker og sjele gjennem den beundringsverdig."

Flere av Bangs bøger er oversatt til fremmede sprog, og såvel i Tyskland som i Amerika har han med hell hatt skuespill opført.

A/S Helge Erichens Forlag (I etterordet til Det hendte i Nordland - utg. 1928 av Ole Bang)

http://tombola.blogg.no/1424171960_ibsenkalender__1905_d.html

«Peer Gynt» av 24.02.1876 oppført på Manhattan Theatre i New York som «A Recital and interpretation of Ibsen's Dramatic Poem 'Peer Gynt' by Ole Bang», opplest på norsk av Ole Bang (1870-1939, norsk forfatter), og akkompagnert av musikk av Edvard Grieg (se 24.12.1865). Fremført av Anna Jewell (ukjent), Leon Marx (ukjent), Max Oberndorfer (ukjent - den instrumentale delen) og Olivia Dahl (ukjent - den vokale delen). Del av turné med ukjent antall forest., men 29.03.1905 spilt i Music Hall Chicago, Illinois. Sven Lange (se 06.04.1894) publiserer artikkelen «Gengangere» i Politiken, ukjent om oppføring eller utgivelse av 13.12.1881. Ibsen.net, NBI.

view all

Ole Christensen Bang's Timeline

1870
October 22, 1870
Alstadhaug, Nord/Rana, Nordland, Norge (Norway)
1914
1914
Age 43
1914
Age 43
Asker, Akershus
1939
September 1, 1939
Age 69
Vestre Gravlund, Oslo, Norway
1939
Age 68