Professor Avraham Kogan

How are you related to Professor Avraham Kogan?

Connect to the World Family Tree to find out

Professor Avraham Kogan's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Professor Avraham Kogan

Hebrew: פרופ' אברהם כוגן
Birthdate:
Birthplace: Chisinau, Chisinau, Moldova (Moldova, Republic of)
Death: September 07, 2009 (87-88)
Jerusalem, Jerusalem District, Israel
Immediate Family:

Son of Meir Kogan and Regina (Rywka) Kogan
Husband of Private and Shulamit Kogan
Father of Meir Shimon Kogan and Private
Brother of Esther Horowitz; Elia Kogan; David Kogan; Yitzhak Kogan; Polia Kogan and 1 other

Managed by: Eilat Gordin Levitan
Last Updated:
view all

Immediate Family

About פרופ' אברהם כוגן (עברית)

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%91%D7%A8%D7%94%D7%9D_%D7%9B...

בטכניון, 1921-2009

מאת אורי דרומי

אברהם כוגן נולד בקישינב ולמד מתמטיקה ופיסיקה בצ'רנוביץ'. כשפלשו הנאצים ב-1941 נרצחו הוריו ואחיו ואילו הוא נשלח ממחנה עבודת כפייה אחד למשנהו, שומר על גופו את תעודות הסיום של השנה הראשונה ללימודיו. הוא הצליח לברוח לבוקרשט, שם פגש את הצנחנים מא"י, שייקה דן ומנו בן אפרים, שבאמצעות ארגון "הבריחה" העלוהו על אניית המעפילים "צלאח א-דין".

אף שבקיבוץ דליה יועד להיות מסגר, הובילה אותו תשוקתו ללימודים לטכניון, אלא שלא היה מסוגל לשלם את שכר הלימוד. הוא עלה לירושלים, ובאמצעות שטיפת רצפות האוניברסיטה מימן את לימודיו. בכ"ט בנובמבר 1947 גויס לחיל המדע ("חמ"ד") יחד עם שלומית לבית וליקובסקי, שתהיה לאשתו ואם ילדיו מאיר ורבקה. פרופ' יגאל תלמי, חברו ל"חמ"ד", מספר כי כוגן פיתח מוקש נגד רכב, שכונה "בעבלך" ופעל בהצלחה נגד המצרים בדרום.

עם תום המלחמה נשלח על ידי פרופ' סידני גולדסטין, המשנה לנשיא הטכניון, ללמוד אווירונאוטיקה בפרינסטון, ובחזרו היה לאחד ממקימי הפקולטה לאווירונאוטיקה. דיקאן הפקולטה כיום, פרופ' עמרי רנד, אומר כי הניח את היסוד למקצועות האווירודינמיקה, הזרימה והתרמודינמיקה. תלמידו אשר סיגל נזכר כיצד התנדב כוגן לפשט בעבור התלמידים חומר מסובך, ותלמיד אחר, אסא ניצן, שלימים יוביל את פרויקט "גבריאל II", מצביע על כך, ש"העמיד דורות של מנהיגים בתחום הטכנולוגי והיצירתי". "היינו פטריוטים", אומר עמיתו להקמת הפקולטה, פרופ' משה ארנס. "ראינו בכך תרומה חשובה להתעצמות ישראל".

כשזכה בפרס רוטשילד לשנת תשכ"ה, פרס את האני מאמין שלו: "במצבנו המיוחד של עם הנאבק לשקם הריסותיו... אין די בפיתוח המדע לשמו... (אלא יש לרתום) את המחקר המדעי לפתרון בעיות המעשה". אכן, ב-35 שנותיו בטכניון בנה את נקבות הרוח, היה יועץ בכיר למשרד הביטחון ולרפא"ל, פיתח שיטה לניצול אנרגיית רוח והמציא שיטה להתפלת מי ים. בראיון ליהושע סובול ב"על המשמר" באמצע שנות ה-70, דיבר על הצורך "להשתחרר מהסגידה לחוקר הרחוק מהוויות העולם, ולהחדיר את ההכרה בחשיבות החוקר המועיל, הקשור עם החברה בה הוא חי". או כפי שאמר נכדו: "זהו סבא שהמציא מכונה להתפלת מי ים, אבל שותה מים מהברז".

כשהכריז יעקב מרידור על ההמצאה "המהפכנית" ("הנורה שתאיר את כל רמת גן") נקשר בכך שמו של כוגן, אך פרופ' תלמי אומר, כי "כאדם הגון נתן את התשובות הנכונות, שמרידור בחר להתעלם מהן". אחרי שפרש מהטכניון עשה הצעיר הנצחי עוד שני עשורים במכון ויצמן, שם הוביל מחקר להפקת דלק נקי ממימן באמצעות אנרגיה סולארית. הוא היה חבר האקדמיה למדעים, המועצה הלאומית למחקר ופיתוח, הוועדה לאנרגיה אטומית ועוד. ושוב, כדברי הנכד: "סבא שידע להפיק מימן ממים, אך גם לימד את נכדיו לקלף קלמנטינה".

view all

Professor Avraham Kogan's Timeline

1921
1921
Chisinau, Chisinau, Moldova (Moldova, Republic of)
1951
1951
2009
September 7, 2009
Age 88
Jerusalem, Jerusalem District, Israel
????