How are you related to Vegard Ulvang?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Vegard Ulvang

Current Location:: Oslo, Norge
Birthdate:
Birthplace: Kirkenes, Sør-Varanger, Finnmark, Norway
Immediate Family:

Son of Private and Private
Husband of Grete Ingeborg Nykkelmo
Father of Private and Private
Brother of Ketil Ulvang and Private

Occupation: Selvstendig nærimgsdrivende
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Vegard Ulvang

http://snl.no/.nbl_biografi/Vegard_Ulvang/utdypning

Vegard Ulvang, født 10. oktober 1963, fødested Kirkenes i Sør-Varanger, Finnmark. Skiløper. Foreldre: Adjunkt Arne Ulvang (1936–) og lærer Ingrid Skogsholm (1926–). Gift 30.4.1997 med sivilingeniør og skiløper Grete Ingeborg Nykkelmo (25.11.1961–), datter av trygdesjef Alf Nykkelmo (1931–) og butikkmedarbeider Kari Svendgård (1934–).

Vegard Ulvang tilhørte verdenseliten i langrenn i perioden 1986–95. Han fikk i alt 14 medaljer i OL og VM, og høydepunktet var tre olympiske gullmedaljer i Albertville 1992.

Ulvang vokste opp i Kirkenes som den nest eldste i en brødreflokk på tre. Foreldrene var begge utdannet fra Statens Gymnastikkskole, underviste på skolen og var aktive i idrettsadministrasjonen. De hadde en finger med i spillet når det gjaldt all organisert idrett i Kirkenes. Fra de aller første barneår ble det derfor lagt et grunnlag for den senere suksess gjennom et meget allsidig frilufts- og idrettsliv.

I barneårene var Ulvang mer kjent som turner enn som skiløper. Alle brødrene – Ketil, Vegard og Morten – ble tatt ut til å representere Finnmark i landsfinaler i turn, men også fotball og friidrett stod på programmet. Etter hvert var det interessen for ski som overtok, og 14 år gammel var Vegard med i hovedlandsrennet og tok en fjerdeplass. 1982 ble han nr. 5 i junior-VM, og han debuterte på seniorlandslaget og i verdenscupen 1984.

Ulvang flyttet samme år til Oslo og startet realfagstudier ved Universitetet. Men etter et par år tok han en viktig strategisk beslutning: Heretter var det “skiløper” som skulle stå oppført som yrke. Han skjønte at idretten stilte så store krav at den måtte bli heltidsbeskjeftigelse hvis de ønskede resultater skulle komme.

I sitt første VM i Oberstdorf 1987 nærmet han seg eliten med bronsemedalje i stafett, femteplass på 30 km og sjetteplass på 15 km. I sin olympiske debut i Calgary 1988 fikk han sin første individuelle medalje med bronse på 30 km. Under VM i Lahti 1989 ble Vegard nr. 2 på 30 km og 3 på 15 km. Samme år vant han 50 km i Holmenkollen. Suksessen fortsatte 1990, da han vant sammenlagtseieren i verdenscupen. Han vant i alt 9 verdenscupseirer, deriblant 50 km i Holmenkollen 1989, 1991 og 1992.

1991-sesongen markerte starten på en tiårsperiode med norsk dominans i langrenn for herrer, med Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie som forgrunnsfigurer. Under VM i Italia 1991 fikk Ulvang gull i stafett og bronse på 30 km, men det som kom 1992, under OL i Albertville, ble toppen av karrieren.

Hele Norge fulgte med da han først tok gull på 30 km, Norges første gullmedalje på distansen og med tre nordmenn på seierspallen. Deretter vant han 10 km klassisk og tok sølv på jaktstarten bak Bjørn Dæhlie. Den tredje gullmedaljen kom i stafetten. Ulvang gikk annen etappe, der han fullstendig parkerte sine svenske og finske motstandere (Christer Majbäck og Harri Kirvesniemi).

I VM i Falun året etter ble Ulvang nr. 2 på 30 km, nr. 3 på 10 km og tok en ny gullmedalje i stafett. OL på hjemmebane i Lillehammer 1994 ble nok en liten nedtur for Ulvang, som måtte nøye seg med sølvmedalje i stafett. Det ble Ulvangs siste internasjonale medalje; han var siden plaget av skader i rygg og hofte. Han deltok også i VM 1995.

Vegard Ulvang har 9 seirer i norgesmesterskap, seks annenplasser og to tredjeplasser, samt ett stafettmesterskap. Ulvang gikk sin siste sesong som aktiv 1997. Han giftet seg samme år med Grete Ingeborg Nykkelmo – verdensmester i både langrenn og skiskyting. Ulvang har etter sin aktive karriere bygd opp et firma i sportsbransjen, og han er også godt kjent fra fjernsynsserien “Gutta på tur”.

Ulvang er medlem av Kirkenes og omegn Skiklubb og Geilo IL (1985–86).

Kilder og litteratur S. P. Aasheim: Vegard Ulvang, 1993

Vegard Ulvang har to brødre : Kjetil Ulvang ( 1961 - 1993 ) og Morten Ulvang født i 1965.

Ektefelle: Grete Ingeborg Nykkelmo (g. 1997)

Barn: Nora Ulvang, Rune Ulvang

Foreldre: Arne Ulvang, Ingrid Skogsholm

view all

Vegard Ulvang's Timeline

1963
October 10, 1963
Kirkenes, Sør-Varanger, Finnmark, Norway