Carl Sigfridsson Yxe 1595 - 1640

Started by Esko Laes on Thursday, June 27, 2019
Problem with this page?

Participants:

Showing all 2 posts
6/27/2019 at 9:11 AM

Hei. Carl Sigfridsson Yxe oli Gustaf Cabrielsson Yxen isoisä. Hänen isoäitinsä oli Carlin 1. vaimo Göranin tytä. Hän sai miehen sotaretkien aikaan lapsen kulkumiehen kanssa ja tuomittiin mestattavaksi. Pantiinko tuomio täytäntöön, ei selviä asiakirjoista. Lapsen kohtalo on myös avoin. Tämä 1. vaimon isä oli kuuluisa kirkkoherra Gregorius Henrici Isoherra.
Carl Sigfridssonin esivanhemmista en ole löytänyt mitään tietoja. Kuuluiko hän Uxekyllin sukuun sen aatelittomaan haaraan?
Onko kenelläkään tietoja hänestä tai 1.vaimosta?

7/14/2019 at 11:49 PM

Hei!
Antti Hietala on kirjoittanut Carl Sigfridsson Yxestä, paitsi Genin Yleistiedoissa mainittuun Vuosikirjaan 1/X11 1991, myös korjauksen ja täsmennyksiä siihen Orpana-lehden no 2:ssa vuonna 1994:

http://www.tamsuku.fi/Orpana-1994-2.pdf

Kirjoituksessaan 1994 hän perustellusti katsoo, ettei Karl Sigfridsson ole sotilaslähteissä aluksikaan Yxkull vaan koko ajan joko Yxe tai ilman sukunimeä. (Käsittääseni juuri sotilasrullat olivat se lähde, johon aiemmmin perustui liittäminen Yxekull-sukuun)

Lisäsin tämän Orpana-lähteen Carl Sigfridsson Yxen profiilin Yleistietoihin jokunen päivä sitten, koska sitä ei aiemmin ollut.

Yhteyttä Yxkull-sukuun ei ole nähtävästi osoitettu - ei ainakaan niissä lähteissä, mitä A. Hietalalla on ollut ja mitkä ilmenevät hänen kirjoituksissaan 1991Vuosikirjassa ja 1994 Orpanassa.

Olen myös itse käynyt läpi Riksarkivetin sotilasrullia enkä löytänyt muuta merkintää Carl Sigfridssonin sukunimestä kuin Yxe.
TH

Showing all 2 posts

Create a free account or login to participate in this discussion