Siirtokarjalaisten haastattelut 1980-90 -lukujen taitteessa

Начала Kirsi T. сегодня
Возникла проблема на этой странице?

Участники:

Проекты:

Показаны все сообщения (13)
Сегодня в 3:57 до полудня

Olisiko teillä muilla geniläisillä tietoa tai henkilökohtaista muistikuvaa ainakin Lahden alueella tehdyistä siirtokarjalaisten haastatteluista?

Viipurin maalaiskunnasta lähtöisin ollutta isoäitiäni haastateltiin vuosien -87 ja -92 välillä hänen elämästään synnyinseudullaan. Käsitykseni on, että haastattelu olisi liittynyt johonkin laajempaan projektiin tai muuhun kokonaisuuteen. Olin itse tuolloin vasta koululainen, joten en sen enempää haastattelun tarkoituksesta tai sen tallennuskohteesta osannut tuolloin kysellä. Isoäitini elämänvaiheet ja -kokemukset menivät suurelta osin hänen mukanaan hautaan, joten perinteisten tutkimuslähteiden rinnalla tämä haastattelumateriaali toisi varmasti paljon lisää sukuhistorian hahmottamiseen.

Olen koettanut hakea Kansallisarkiston materiaaleista sekä isoäitini nimellä että ylipäätään siirtokarjalaisten haastatteluja, mutta tuloksetta.

Olen kiitollinen vähäisistäkin vihjeistä materiaalin löytämiseksi!

Сегодня в 4:19 до полудня

Ootko kokeillut Pro Gradu -töistä? Ainakin löytyy "Siirtokarjalaiset Hollolassa" 1991.

Private User
Сегодня в 4:21 до полудня

Kirjasarja siirtokarjalaisten tie 1-4. Isäni suoritti haastatteluja Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti alueella. En tiedä miten sarjan osat on jakaantuneet eri alueille.

Сегодня в 4:21 до полудня

Hei minäkin olen miettinyt olisiko jossain vastaavanlaista materiaalia omilta alueiltani ja aloitan tutkimaan syyskuun lopussa, kun Karjalatalon kirjastoon taas pääsee. Josko sieltä löytyy ja/tai ainakin ihmisiä, jotka osaavat neuvoa.Tätä aion itse tutkia tarkemmin, luulisi että joku näistä yhteisöistä tietäisi enemmän. Viipurin pitäjäseuralaiset voisivat ehkä tietää jotain? https://www.karjalanliitto.fi/karjalan-liitto/jasenyhteisot/pitajas... Jäsenyhteisöt https://www.karjalanliitto.fi/karjalan-liitto/jasenyhteisot.html

Сегодня в 4:22 до полудня

Viipuri on osassa 4, isovanhemmat löysin siitä.

Сегодня в 4:27 до полудня

Tulee mieleeni radiohaastattelut. Olisikohan YLE:n arkistossa?

Private User
Сегодня в 4:34 до полудня

Joensuun yliopistossa on Karjalan tutkimuslaitos. Löytyneekö heiltä materiaalia.

Сегодня в 4:35 до полудня

Hei!
SKS (Suomen kirjallisuuden seura) on kerännyt paljon muistitietoa. Kyselepä sieltä.

https://www.finlit.fi/fi/suomalaisen-kirjallisuuden-seura/sks-pahki...

Сегодня в 4:39 до полудня

Hei!
Mieleeni tulee mahdollisena tietolähteenä Karjalan liitto, josta voisit kysyä esim. tietokantoja tai opinnäyteluetteloita. Tämä olikin jo mainittu aiemmin. Sorry!

Toiseksi tulevat mieleeni eri yliopistojen kansatieteen tai muiden perinneaineiden opinnäytteet. Yleensä yliopistoilla on olemassa luettelot tehdyistä opinnäytteistä (pro gradut, lisensiaatintyöt, tohtorin väitöstyöt).

Kolmantena voisi tulla kyseeseen em. opinnäytteiden lisäksi muu tutkimusaineisto, joka on kerätty johonkin tiettyyn tutkimukseen. Professori Pertti Virtarannan arkisto? Professori Heikki Koukkusen arkisto? Professori Anneli Sarhimaa?

Jos haastattelut on tehty nimenomaan viipurilaisille evakoille, se rajaa aika hyvin aineiston. Toivottavasti löydät aineiston!
Yt Anne

Сегодня в 4:51 до полудня

Nykyinen Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Terhi Pietiläinen (e. Willman) ja Marja Huovila ovat tehneet Karjala Lahdessa-julkaisun https://www.booky.fi/kirjailija/Terhi%22+Willman Se on toki nuorempi kuin muistamasi haastatteluaika. Mutta Terhiltä kannattaisi kysyä lisää, hän (kuten myös Marjakin) tuntee Lahden karjalaiset erinomaisesti.

T. Erkki Kiuru

Сегодня в 5:07 до полудня

Kannattaisi ehkä kysyä Karjalan Liittoon kuuluvasta Lahden Karjalaseurasta, tässä linkki: https://www.karjalanliitto.fi/karjalan-liitto/jasenyhteisot/karjala..... Ehkä seura on ollut mukana ko. haastattelututkimuksessa Lahden alueella. Lisäksi netistä löytyy Luovutettu Karjala -sivustolta laaja bibliografia Viipurin lääniä koskevista julkaisuista. Tässä linkki: https://www.luovutettukarjala.fi/HISTORIALLINEN%20BIBLIOGRAFIA.pdf.

Yst. terv. Kaija Salminen, Viipurin evakkojen jälkeläinen

Сегодня в 5:16 до полудня

Entä SKS eli Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Senkin arkistoissa voi olla siirtokarjalaisten haastattelija.

Сегодня в 6:07 до полудня

Toisaalta voi olettaa, että viipurilaisten keskittyminen juuri Lahteen näkyisi esimerkiksi kaupunkia käsittelevissä kahvipöytähistoriakirjoissa, kuvitetuissa. Niihinkin on voitu kerätä keskittyneesti evakkokokemuksia liittyen Lahteen. Oletko varma, haastattelivatko Lahteen siirtymisestä ja elämän aloittamisesta Lahden seudulla vaiko pelkästään lapsuuden Viipurista?

Minnekäs lahtelaiset menevät yliopistoon historia-aikeissa? Helsinkiin, Jyväskylään. Kysy yliopistojen laitoksilta sekä siltä paikalliselta lahtelaiselta viipurilaiskillalta. Torkkelin Kilta.

Показаны все сообщения (13)

Зарегистрируйтесь или войдите в систему чтобы участвовать в этом обсуждении