Juho Juhonpoika Rintala (Örn) - Juho Juhonpoika Rintalan syntyperä ja vanhemmat

Started by Juhani Heikkilä on today
Today at 1:03 AM

Tämä henkilö Juho Juhonpoika on näköjään merkitty Genissä Juho Örnin ja Liisa Ikolan pojaksi. Olisiko mahdollista saada tieto, miten tämä syntyperä on päätelty? Onko olemassa jokin asiakirja, jossa rippikirjoissa 1. toukokuuta 1736 syntyneeksi merkitty Juho Juhonpoika, myöhemmin Rintalan isäntä, on pystytty yhdistämään Juho Juhonpoikaan, joka on syntynyt 9.1.1734? Vai onko tosiasiassa kyseessä kaksi eri henkilöä?

Rintalan talon isäntä Juho Juhonpoika on siis rippikirjoissa merkitty aina syntyneeksi 1.5.1736. Kahden Juho Juhonpojan yhdistäminen eri syntymäajankohdilla samaksi henkilöksi ilman mitään asiakirjatodistetta on aika riskaabeli juttu. Ja ihan tarpeetonta, jos varmuutta ei ole? Tietona näyttää olevan, että Juho olisi morsiamensa kanssa vihitty Kurikassa 1755. Se on toki yksi vihje siihen, että saattoi olla syntyisin Kurikasta.

Tätä asiaa on selvitetty Seinäjoen sukututkijoiden voimin 1990-luvulla, mutta silloin mitään todistetta näiden kahden Juho Juhonpojan olemisesta sama henkilö ei ollut löytynyt. Tämä oli vahvin veikkaus syntyperästä. On täysin mahdollista, että tämä Juho Juhonpoika Rintala on tullut Seinäjoelle jostain kauempaa, jolloin jäljittäminen on hyvin vaikeaa.

Create a free account or login to participate in this discussion