Ángeles Gulín

public profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

María de los Ángeles Gulín Domínguez

Birthdate:
Birthplace: Ribadavia, O Ribeiro, Ourense, Galicia, Spain
Death: October 10, 2002 (63)
Madrid, Spain
Immediate Family:

Daughter of Antonio Gulín Rodríguez and Juana Domínguez Rodríguez
Wife of Antonio Blancas
Mother of Ángeles Blancas

Occupation: Spanish operatic soprano
Managed by: Private User
Last Updated:

About Ángeles Gulín

Ángeles Gulín was a Spanish operatic soprano particularly associated with early Verdi works.

Born María de los Ángeles Gulín Domínguez in Ribadavia, Spain, she moved with her family at the age of eight to Montevideo, Uruguay, where she studied singing with her father, who became a local music director who organized concerts in parks. She made her operatic debut there in 1963, as the Queen of the Night in The Magic Flute, as last minute replacement. She then returned to Europe where she sang mostly in Spain and Italy in roles such as Lucia in Lucia di Lammermoor, Gilda in Rigoletto and Violetta in La traviata.

After winning the Busseto Verdian Voices Competition in 1968, she turned to more dramatic roles and specialized in early Verdi works. Gulín's repertoire included Oberto, Nabucco, I due Foscari, Giovanna d'Arco, Attila, Alzira, Il corsaro, Luisa Miller, Stiffelio, Aroldo, I vespri siciliani, Simon Boccanegra, Un ballo in maschera, La forza del destino and Aida. Her repertoire also included roles in Rossini's La donna del lago, Bellini's Beatrice di Tenda and Norma, Spontini's Fernand Cortez, Meyerbeer's Les Huguenots, Ponchielli's La Gioconda, Rachmaninoff's Francesca da Rimini, de Falla's La vida breve, Giordano's Andrea Chénier and Puccini's Turandot.

Gulín's voice was rich and large, but capable of agility. Her career was cut short in 1987 due to serious health problems. She died in Madrid.

She was married to the baritone Antonio Blancas. In 1980, the couple appeared together in the world premiere of Federico Moreno Torroba's opera, El poeta, with Plácido Domingo in the title role. Their daughter Ángeles Blancas Gulín is also a soprano.

She was rediscovered through the appearance of several recordings of her live performances.

Acerca de Ángeles Gulín (Català)

Ángeles Gulín fou una soprano espanyola.

El seu pare, director de la banda local, va encoratjar la vocació de la nena. Quan tenia vuit anys la família va emigrar a Montevideo, i en aquesta ciutat es va anar formant lentament amb el seu pare. El primer contacte amb el públic el va tenir als dinou anys al Teatre Solís quan la soprano encarregada de cantar la Reina de la Nit de La flauta màgica va emmalaltir. Llavors, Ángeles la va substituir i en cantar la difícil ària va obtenir aplaudiments a les quatre funcions anunciades. Després va fer Lucia di Lammermoor, tal com està escrita, per a soprano dramàtica, eliminant els sobreaguts. Van seguir Marina i Maruxa. L'ambaixador austríac, que l'havia escoltat admirat, va aconseguir que tant el seu país com l'ambaixada alemanya s'interessessin per ella. Per aquests dies va contreure matrimoni amb un altre cantant novell anomenat Antonio Blancas i junts van arribar a Alemanya on ell va guanyar el concurs de cant de Munic. Antonio havia aconseguit un contracte fix a Düsseldorf. Ángeles va donar una audiciói va causar tan excel·lent impressió que va fer el seu debut amb Simon Boccanegra i seguidament la seva primera Cavalleria rusticana.

El 1964, tant Ángeles com el seu marit es varen presentar al Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas.

Va ser a partir d'haver guanyat el 1968 el primer premi al concurs de Veus Verdianas de Busetto,[2] ciutat natal de Verdi, quan van entrar de forma decidida en el seu repertori les veus dramàtiques. Sol·licitada per diversos teatres li van arribar els primers triomfs amb algunes obres oblidades d'aquest autor. Il corsaro li va valer un d'ells. El reconeixement unànime el va aconseguir a La Fenice de Venècia amb Nabucco, Manon Lescaut i La Wally. El seu nom va arribar la resta dels teatres d'Itàlia i als d'Alemanya. Aviat va interpretar òperes belcantistes com Lucrezia Borgia, Maria Estuardo o La donna del lago, que exigeixen una veu de dramàtica amb coloratura.

El 1969 es va produir la seva presentació al Festival d'Edimburg amb el Stabat Mater de Rossini, i el Rèquiem de Verdi. Es va presentar al Teatro Real de Madrid en una versió de concert de La vida breve, de Falla.[3] Aquest mateix any es va presentar també al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, on va interpretar dos dels títols més exigents del repertori italià: Aida, al costat de Pedro Lavirgen, i La Gioconda, donant la rèplica a Carlo Bergonzi. El 1972 va tenir lloc el seu debut al Teatro Sant Carlo de Nàpols amb l'obra Stiffelio de Verdi, i el Teatre de l'Òpera de Roma la contractà per primera vegada en aquest mateix any per cantar La forza del destino. El Teatro de la Zarzuela de Madrid va tenir l'oportunitat d'escoltar-la per primera vegada a La Gioconda, en la presentació de Plácido Domingo a Madrid. L'èxit obtingut va constituir una de les grans fites del coliseu, així com del Gran Teatre del Liceu de Barcelona que, davant la insistència del públic, va haver de repetir al final. Poc després es va presentar a l'Arena de Verona amb el mateix paper. A Londres debutà al Covent Garden amb Un ballo in maschera. Nova York contemplà el seu debut al Metropolitan amb les Vespres Sicilianes.

El 1986, als 48 anys, va tenir un vessament cerebral quan assajava a Torre dei Lago (Itàlia) l'òpera Turandot de Puccini, amb la qual tornava als escenaris internacionals després de la recuperació d'un trasplantament de ronyó, practicat el 1982.

Amb el seu marit Antonio Blancas varen tenir la filla Ángeles Blancas, també soprano.

Acerca de Ángeles Gulín (Español)

Ángeles Gulín fue una cantante de ópera española, con tesitura de soprano y especialmente asociada con las primeras obras de Verdi.

Nacida María de los Ángeles Gulín Domínguez en Ribadavia, Orense, a la edad de 8 años se mudó con su familia a Montevideo, Uruguay, donde estudió canto de la mano de su padre, director de orquestas locales que organizaba conciertos en parques.1​ Debutó en 1963 interpretando a la Reina de la Noche en La Flauta Mágica, reemplazando en el último momento a la cantante titular.

En Uruguay contrajo matrimonio con el barítono español Antonio Blancas, y juntos volvieron a Europa, requeridos por directores de ópera principalmente en Alemania, Italia y España, donde Ángeles interpretó papeles protagonistas en Lucía de Lammermoor, Rigoletto, La Traviata, etc.

Tras ganar en 1968 el premio de voces verdianas2​3​ en Busseto (ciudad natal del compositor) evolucionó a papeles más dramáticos y se especializó en las primeras óperas de Verdi, incluyendo en su repertorio los papeles protagonistas de Oberto, Nabucco, Juana de Arco, Atila, Alzira, El corsario, Luisa Miller, Stiffelio, Aroldo, I Vespri Siciliani, Simon Bocanegra, Un Ballo in Maschera, La Fuerza del Destino, y Aida, así como otros papeles en La Donna del Lago, Beatrice di Tenda y Norma, de Bellini, Fernand Cortez, Los Hugonotes de Meyerbeer, La Gioconda de Ponchielli, Francesca da Rimini de Rajmáninov, La Vida Breve, de Falla, Andrea Chénier, de Giordano, y Turandot, de Puccini.

La voz de Gulín era rica y potente, no carente de agilidad. Su carrera se interrumpió bruscamente en 1987 por severos problemas de salud. Murió en Madrid en 2002.

Su hija Ángeles Blancas es también soprano de carrera internacional.

La voz de Ángeles Gulín ha sido redescubierta recientemente con la aparición de varias grabaciones de sus actuaciones en vivo.

About Ángeles Gulín (Français)

Ángeles Gulín est une cantatrice espagnole particulièrement associée aux œuvres de jeunesse de Giuseppe Verdi.

Née Maria de los Angeles Gulin, elle part à l'âge de huit ans avec sa famille s'établir à Montevideo en Uruguay. Elle étudie avec son père qui est directeur de la musique locale et qui organise des concerts dans les parcs locaux. Elle fait ses débuts à l'opéra en 1963 à Montevideo dans le rôle de la Reine de la Nuit de La flûte enchantée, en remplacement d'une cantatrice malade.

Elle revient alors en Europe où elle se produit surtout en Allemagne, Espagne et en Italie. Elle chante les rôles de colorature tels Lucia, Gilda et Violetta.

Après avoir gagné le concours pour voix verdiennes à Busseto en 1968, elle découvre le répertoire pour soprano dramatique colorature et oriente sa carrière vers les œuvres de jeunesse de Verdi, tels Oberto, Conte di San Bonifacio, Nabucco, I due Foscari, Giovanna d'Arco, Attila, Alzira, Il corsaro, Luisa Miller, Stiffelio, Aroldo, mais chante aussi Les vêpres siciliennes, Simon Boccanegra, Un ballo in maschera, La forza del destino et Aida.

Ses autres rôles notoires incluent La donna del lago, Norma, Beatrice di Tenda, Fernando Cortez, Les Huguenots, La Gioconda, Andrea Chénier et Turandot.

Sa carrière est interrompue en 1987 par de graves problèmes de santé.

Angeles Gulin possédait une voix riche et large mais apte à l'agilité. Redécouverte récemment grâce à l'apparition de nombreux enregistrements « live ».

view all

Ángeles Gulín's Timeline

1939
February 14, 1939
Ribadavia, O Ribeiro, Ourense, Galicia, Spain
1965
1965
Munich, Germany
2002
October 10, 2002
Age 63
Madrid, Spain