АВРАМ ДРАГАНОВ /село НОВО СЕЛО дн.АПРИЛЦИ

public profile

Is your surname /ДРАГАНОВ?

Research the /ДРАГАНОВ family

АВРАМ ДРАГАНОВ /село НОВО СЕЛО дн.АПРИЛЦИ's Geni Profile

Records for АВРАМ /ДРАГАНОВ

2,686 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

АВРАМ ДРАГАНОВ /ДРАГАНОВ

Death: (Date and location unknown)
Immediate Family:

Son of ДРАГАН СТОЯНОВ
Brother of СТОЯНА ПОПИВАНОВА /ДРАГАНОВА and ИВАН ДРАГАНОВ /село НОВО СЕЛО дн.АПРИЛЦИ

Managed by: KRASIMIRA RADKOVA
Last Updated:

Об {$w0} {$w1} /село НОВО СЕЛО дн.АПРИЛЦИ (русский)

Роденъ съмъ 1854 година 30-ий Януарий въ село Ново Село Троянска Околия Ловчанско Окръжие отъ православни родители : баща Попъ Иванъ, дядо Попъ Георги пре дядо Попъ Иванъ и ощи пре дядо Попъ Георги и ощи пре дядо Петко (нареченъ Първо) на негово име и днесъ се нарича кладенеца ,,Първов“ не далечъ от Попската махала сретъ селото до река Русица. Майка Стояна, дядо Драганъ, пре дядо Стоянъ сродникъ на прочутия Евлогия Георгевъ.

По-късно, когато видях кои хора са в тайния революционен комитет, разбрах, че Никола Дабев имаше своята закалка от Севлиево. Оказа се, че зет му, свещеник Георги Христов е заклинателя на Севлиевския таен революционен комитет и приятелите му са Стефан Пешев и Йонко Карагьозов. На едно тайно събрание в училището се огледах и видях, че освен вуйчо ми Аврам Драганов, зад него бяха и вуйчо Иван, братовчедът Илия Иванов, братята Колю и Нанко Пачници, Велчо Ночев, Павли Венков, Ради поп Михов, Вълко Йонков, Стефан Вълков, Марин Сяров, Драгню Стойчев, Петко Щърбанов, марангозчиите Йонко и синовете му Никола и Мънко – и още толкова в дъното на салона.

АВРАМ ДРАГАНОВ

Роден е в се мейството на бакърджии през 1850 година в с. Ново село. Самият той е бил б а к ъ р д ж и я. Израства като сърцат и безстрашен младеж. Майсторски си' служел с всякакъв род оръ жие. Както у много други новоселци в гърдите и на този юначен българин бушувала не преодолима омраза към тур ските порядки. Член на местния революционен комитет. Укривател на оръжие и барут. По време ни Новоселското въстание е ръководител на чета и е член на бойния щаб на въстаниците съвместно с Йонко Карагьозов и Цанко Дюстабанов. Бил винаги в първите редици на борбата. Рядко съобразителен. След разгрома на въстанието той бил заловен от турците, заедно с другите заловени въстаници е съден в Търново. Пред съда се държал достойно. Бил изпратен на заточение на о-в Кипър, откъдето се завърнал наскоро след Освобождението на България. Умира на преклонна възраст.

Новоселското въстание: Осемдневната борба под Мара Гидия

Иван Марангозов

София, 1937

view all

АВРАМ ДРАГАНОВ /село НОВО СЕЛО дн.АПРИЛЦИ's Timeline