проф. Живко Стоянов Сталев

public profile

Is your surname Сталев?

Connect to 24 Сталев profiles on Geni

проф. Живко Стоянов Сталев's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Живко Стоянов Сталев

Birthdate:
Birthplace: Асеновград, България (Bulgaria)
Death: February 20, 2008 (95)
София, България (Bulgaria)
Immediate Family:

Son of Стоян Сталев and Виктория Сталева
Husband of Василка Сталева
Father of Private
Brother of Лилия-Кера Стоянова Сталева

Occupation: юрист
Managed by: Private User
Last Updated:

About проф. Живко Стоянов Сталев (Български)

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE_%D0%A1...
Живко Стоянов Сталев е български юрист, автор на многобройни монографии, студии и статии, учебни помагала. Дълги години е заместник-директор и директор на Института по правни науки към Българската академия на науките. Член е на Международната академия по процесуално право и на редица други европейски институции. През 1990 г. Живко Сталев е председател на Централната избирателна комисия за VII Велико народно събрание, председател е на Конституционния съд от 1997 до 2000 г.

Роден е в 1912 година в семейството на революционера Стоян Сталев. Майка му Виктория е от прочутия български род от Прилеп, Кондови. Отказал се от медицината, се записва в единствения по това време в страната Юридически факултет - към Софийския университет, където по-късно е преподавател по граждански процес, търговско и държавно право. Професорската му книга е „Сила на пресъдено нещо в гражданския процес“. Владее 6 езика. Заемал е още длъжностите народен съдия, секретар на Кодификационния съвет на Министерството на правосъдието, член-кореспондент на Международната академия по сравнително право.

Автор на „Закон за нормативните актове“, обнародван в Държавен вестник, бр.27 от 3 април 1973 г. Идеолог на Българския арбитражен съд. Според оценката на световната юридическа общност най-големият български юрист за последните сто години.

Енциклопедичният Живко Сталев е автор на двадесет и шест монографии в почти всички клонове на гражданското право, пет учебника и над сто студии и статии.

Носител е два пъти на орден „Стара планина“.

Живко Сталев е баща на юриста и дипломат Стоян Сталев (р. 1952). Сестра на Живко Сталев е Лилия Сталева, преводач от френски език със съществен принос за популяризиране на френската култура в България.

view all

проф. Живко Стоянов Сталев's Timeline

1912
May 17, 1912
Асеновград, България (Bulgaria)
2008
February 20, 2008
Age 95
София, България (Bulgaria)