Anuth Anuthssøn

public profile

Is your surname Anuthssøn?

Research the Anuthssøn family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Anuth Anuthssøn

Also Known As: "Åne Ånesen"
Birthdate:
Birthplace: Evenes, Evenes, Nordland, Norway
Death: 1811 (65-66)
Kjerringnes, Sortland, Nordland, Norge (Norway)
Immediate Family:

Son of Aane Aanesen and Kirsten Larsdatter av Strømsnæs
Husband of Anna Paulsdatter
Father of Margrethe Aanesdatter; Marta Aanesdatter; Inger Ånesdatter; Peder Aanesen; Kirsten Ånesdatter and 2 others
Brother of Lars Aanesen; Ole Aanesen and Peder Aanesen

Occupation: Samisk Bjørnejeger
Spesielt: Fikk gevær av kongen i København for å holde bjørnestammen nede.
Managed by: Ketil Ola Os
Last Updated:

About Anuth Anuthssøn

Vielse: 27.12 -1771 i Evenes. Brudgom står oppført som "lap UK" og brura står oppført som "lappe pige", som betyr at de er samiske. http://digitalarkivet.arkivverket.no/kb/vi/person/pv00000000927730

FT1801 "Aane Aanesen", Kierrinæssdalen, [Sortland], Hadsel, Nordland (1. gg. gift, Mand, Huusmand nærer sig av søen og holder kreatur, "find"):
https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058486002456

Denne mannen blir også omtalt som Aane Aanesen.

Iht forfatteren av gårdshistoria, Johan I. Borgos var Aane bjørnejeger og han og noen av etterkommerne jaktet bjørn i hele Vesterålen og krevde avgift av bøndene for å holde rovdyrene unna buskapen. Navnet Aane har sammenheng med bjørnejakt.

Kilde Andøy Gård og slekt del I s 353.

ft 1801 og funnet ut at det bodde en Kirsten Aanesdatter i Kobbedalen i Bjørnskinn på Andøya. Sjekk i gårdshistoria viser at hennes far var Aane Aanesen som bodde noen år fra 1780 i Kobbedalen før han og familien flyttet videre til Kjerringnesdalen i Sortland. Aane og kona Anna kom fra Evenes - og var en tid i Trondenes før de dro til Andøya.

FOLK I HISTORIA Bjørnejegeren Åne Ånesen.

– På den nordvestlige delen av Hinnøya, fra Kinneset ytterst i Godfjorden og sørover til Djupfjorden ved Blokken, finnes ei rad stedsnavn som alle begynner med Åne – fra Ånetofta i nord til Ånesteinen i sør. Alle ser ut til å ha navn etter samme person, bjørnejegeren Åne Ånesen, forteller faghistorikeren og forfatteren Johan I. Borgos på Sortland i en artikkel om denne samiske bjørnejegeren som levde på slutten av 1700-tallet.

http://www.tidsskriftforeningen.no/utgivelser/nordnorsk-magasin-3-2013

Åne Ånesen og Anna Paulsdtr (par 1771) hadde vært gift i femten år før de blei husmenn i Kjerringnesdalen.

De bodde først i Evenes, der begge var født, og deretter noen år på Kinneset i Godfjorden. Trolig holdt de til i Lovika i Andøy fra 1778 til 1785 og kan ha fått barn der, men soknet mangler kirkebok for de årene.

Åne og Anna overtok nokså sikkert den husmannsplassen som Mikkel Pedersen og Ellen Jonsdtr forlot, men på den tida var det enda ikke blitt vanlig med husmannsedler. Åne var heller ingen vanlig husmann. Han var en vidgjeten bjørnejeger.

En sorenskriver i Vesterålen har beskrevet ei ordning som blei kalt «bjønnskatten», trolig det eineste tilfellet vi kjenner der en same skattla norske bumenn. Den blei krevd inn ved at bjørnejegeren rodde fra gård til gård med en skutt bjørn i båten, både som ei påminning om bjørneplaga og for å vise at jegeren kunne sine saker.

Sorenskriveren nevner ikke Åne i denne sammenhengen, det gjorde derimot Olaus Nicolaissen i «Sagn og eventyr fra Nordland». Han forteller at Åne og «Ånekjerringa» en gang kom til Strand for å kreve inn bjønnskatten, og vi veit at tidligere bjørnejegere måtte møte på tinget med skinnet for å få skottpremie.

I historia til Nicolaissen er det nokså sikkert Anna Paulsdtr han kaller «Ånekjerringa», men i ei anna historie sier han at hun bodde på Skjerfjordeidet i Øksnes. Det må dreie seg om Marta Maria Hansdtr, kona til Åne Anfinnsen, en dattersønn av Åne og Anna.

Også den unge Åne var bjørnejeger, antakelig opplært av morfaren.

Åne Ånesen hadde jaktplasser fra Kinneset i nord til Djupfjorden i sør, de er oppkalla etter han. Etter alt å dømme var han vidt kjent og omtalt i si tid, for det finnes flere historier knytta til han. En gang skal han ha slåss med en bjørn, men klarte å felle bamsen etter sjøl å ha blitt skada.

Olaus Nicolaissen skriver at Åne skal ha felt over hundre bjørner, et tall som trolig er overdrevet. Da han lå på det siste, forteller Nicolaissen, hørte han en bjørn som krafsa utafor. «Nå får han være,» sa han.

Åne døde i 1811.

Folketellinga ti år tidligere sier at han også rodde fiske, og skiftet etter han viser at enten han eller sønnene dreiv sjøen. Han hadde som de fleste andre gjeld til kjøpmannen i Bergen, det betyr nokså sikkert at han leverte tørrfisk dit. Men mest skyldte han Abel Ellingsen på Sortland, og sjøl om boet etter Åne var forholdsvis stort, rakk det ikke til å dekke all gjelda.

Da Anna blei enke, flytta hun til dattera Marta, som bodde på Riddarset. Der døde Anna i 1822. Hun og Åne har ei svært stor etterslekt i Vesterålen, og også utafor regionen. De fikk over førti barnebarn, og da 1900-tallet begynte hadde paret omkring 300 etterkommere bare i Sortland.

http://www.borgos.nndata.no/bb03.html


view all

Anuth Anuthssøn's Timeline

1745
1745
Evenes, Evenes, Nordland, Norway
1772
1772
Evenes, Nordland, Norway
1774
1774
Kinn, Kvæfjord, Troms, Norway
1775
1775
Kinn, Sortland, Nordland, Norway
1776
1776
Kinn, Sortland, Nordland, Norway
1777
1777
Kinn, Kvæfjord, Troms, Norway
1786
1786
Kjerringnes, Sortland, Nordland, Norway
1788
1788
1811
1811
Age 66
Kjerringnes, Sortland, Nordland, Norge (Norway)