Is your surname Cetineo?

Research the Cetineo family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ante I Cetineo

Italian: Ante I Cettineo, Croatian: Ante Cetinic
Birthdate:
Birthplace: Trebinje, Republika Srpska, Bosnia and Herzegovina
Death: August 09, 1956 (58)
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Immediate Family:

Husband of Milica Cetineo
Father of Jovan A Cetineo; Private; Private and Private

Managed by: Nikola Popmihajlov
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Ante I Cetineo

http://www.hrt.hr/arhiv/2001/05/17/NDD.html

Rodio se na današnji dan 1898. u Trebinju, ali je podrijetlom i većim dijelom života vezan uz Dalmaciju. Studirao je klasičnu filologiju u Pragu, jugoslavistiku u Beogradu. U tomu je gradu, kao i u Splitu, radio kao gimnazijski profesor. Umro je u Splitu je 9. kolovoza 1956. Cetineo je bio tipičan pjesnik dalmatinskog podneblja, mediteranskog duhovnog prostora. Njegova je poezija vezana uz rodni krajolik. Opisi i simboli krajolika sadržaj su i smisao Cetineova pjesništva. U jednoj od svojih najpoznatijih pjesama Molitva za moju uvalu iskazat će svoj pjesnički kredo:

Ovdje sam, o Gospode, bio odavno prije svog rođenja u zlatnom kljunu modrokosa na najvišoj pećini, ovdje ću i poslije svoje smrti ostati u jedinoj istini: u obnavljanju tvog vječnog cvjetanja i zrenja.

Cetineo je objavio nekoliko pjesničkih zbirki: Zvjezdane staze, zatim Za suncem, Zlatni ključ, Laste nad uvalom te posmrtno Epitafe i poeme i Dioramu djetinjstva. U novije vrijeme povjesničari književnosti smatraju da su nepravedno zaboravljeni njegovi romani nastali 30. godina: Grebeni se rone i Meštar Ivan. Posebnu vrijednost u Cetineovu pjesničkom opusu ima zbirka Magarčićeve ekloge, pisane čakavicom. Iako su sve Cetineove pjesme nadahnute suncem i svjetlošću, on nije ditirampski pjesnik. Njegovi su stihovi meditacije o tegobama i prolaznosti života. Među okosnicama njegovih lirskih opažaja, uz zvijezde, mjesec, borove, čemprese, more, najčešće se spominju sutoni, groblja i smrt. Cetineovi stihovi stapaju se s prirodom, a u toj prisnosti pjesnik je više melankolik nego patnik. Pjesme gradi na uopćavanju spoznatoga. I kada je najneposrednija, Cetineova poezija nije dnevnik njegova života, ona je čista i autentična, nostalgična slika Dalmacije, pomirena s prolaznošću. Taj s nepravom dugo zanemarivani pjesnik mediteranskog podneblja sam je kazao da mu učitelji nisu ni Paul Valery, ni Rilke, ni Freud, nego dva-tri grebena, nebo, sunce i more.

view all

Ante I Cetineo's Timeline

1898
May 17, 1898
Trebinje, Republika Srpska, Bosnia and Herzegovina
1923
May 5, 1923
Age 24
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1956
August 9, 1956
Age 58
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia