Arent aka Jan de Jeude Jans, Heer van Hardinxveld

public profile

Arent aka Jan de Jeude Jans, Heer van Hardinxveld's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Arend de Jeude, Heer van Hardinxveld

Birthdate:
Death: December 09, 1570 (59-60)
Slot Loevestein, Brakel, Zaltbommel, Gelderland, The Netherlands (Murdered by Herman de Ruyter)
Immediate Family:

Son of Jan Arentszn. de Juede, Heer van Hardinxveld and Anna Florisdr. van der Dussen
Husband of Catharina Boulin; Mechteld van Coulster and Johanna Maria Boisot
Father of Catharina de Juede; Barbara de Juede, Dame de Hardinxveld and Jan de Juede, Jonker de Jeude

Managed by: George J. Homs
Last Updated:

About Arent aka Jan de Jeude Jans, Heer van Hardinxveld

hERKOMST: eeen tak van de familie CHATILLON noemde zich de Cocq, te beginnen met Rudolf I de Cock. Van deze tak is een bastaardtak bekend, die zich de Jeude, de Joede of de Jode noemde en die drie vogels of merletten in het schildhoofd voerde.

https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_a... https://www.genealogieonline.nl/genealogie-peeters-rouneau/I56419.php https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_van_Hardinxveld

Gebeurtenisse:

a. Overdracht aan Jonker Jan du Bay ten behoeve van marie Boisot, weduwee van jonker Aert de Jeude, heer van Hardinxveld, van een erfpacht van 12mud rogge, doorvoornoemde Marie Boisot’s moedere. Idem aan Jonker Jan de Jeude, zoon van wijlen Aert, Heer van Hardinxveld-periode des archives 1578-1615

b. Herman de Ruyter

i. Herman de Ruyter ('s-Hertogenbosch ca. 1540 — slot Loevestein, 19 december 1570) was een Nederlandse geuzenleider, bekend van zijn inname van Loevestein in 1570. Als zijn beroep werd ossenkoper gemeld.

ii. De Ruyter was een overtuigd calvinist, en trad als zodanig naar voren in 1566-1567, toen het calvinisme in 's-Hertogenbosch zoals in veel andere plaatsen in de Nederlanden bovengronds kwam. In februari 1567 haalde hij Anton van Bombergen naar 's-Hertogenbosch, die daar een calvinistisch bestuur stichtte, waarin ook De Ruyter een belangrijk aandeel had. Bombergen, De Ruyter en diverse andere militante calvinisten moesten enkele maanden later (11 april) de stad weer verlaten. Waar De Ruyter heen vluchtte is niet bekend, maar Kleef wordt vaak genoemd als de meest waarschijnlijke mogelijkheid.

iii. Op de avond van 9 december 1570 vroeg De Ruyter met een groep geuzen vermomd als monniken in slot Loevestein om onderdak. Eenmaal binnen eiste hij het kasteel op in de naam van Willem van Oranje. De kasteelheer, Arnt de Jeude, weigerde dit, waarop een gevecht volgde, waarin de geuzen het kasteel veroverden en De Jeude werd gedood. Enkele dagen later voegden zich nog enkele mannen bij hem, maar de Spaanse generaal Lorenzo Perea legde op de 14e in opdracht van Alva het beleg voor het kasteel. Op de 19e slaagden de Spanjaarden erin een bres te slaan, en heroverden ze het kasteel. Bij de inname kwam De Ruyter om.

iv. Aan het einde van de 15e eeuw zijn er de eerste sporen van joods leven in Hardinxveld. Regelmatig zag de bevolking van Hardinxveld heer Arent de Jeude opduiken; vaak bleef hij dan enige dagen in het dorp, waarna hij weer vertrok naar slot Loevestein. Heer Arent was afkomstig uit een oude familie, van wie de voorvader een Keulense jood was, die zich tot het christendom had bekeerd. Na de bekering waren al spoedig nazaten komen te wonen in Tiel, waar zij tot de lagere adel gingen behoren. Het was ook in deze tijd dat zij de heerlijkheid Hardinxveld als hun bezit verwierven. Hardinxveld was hun enige heerlijkheid en zij voelden zich dan ook erg verantwoordelijk voor hun bezit. Naast de kerk van Boven-Hardinxveld stond het familiehuis, dat vaak verhuurd werd en in 1562 werd verkocht. Diverse familieleden waren betrokken bij het Hardinxveldse leven; zo was de schout Bruijsten Dierckszoon de Jeude een bastaardneef van de heer. Heer Arent zelf was een druk bezet man. Hij was namelijk ook de slotvoogd van het kasteel Loevestein en daarnaast had hij nog een huis in Gorcum. Erg goed liep het niet af met heer Arent, want in de tumultueuze tijden van de tachtigjarige oorlog werd hij op 9 december 1570 bij de verovering van Loevestein vermoord door de als monnik vermomde geuzenaanvoerder Herman de Ruiter. In zijn eigen dorp Hardinxveld werd hij ten grave gedragen

c. Het kasteel van de Van Coulsters werd in 1517 door Geldersen in de brand gestoken. Abel werd in 1539 verdacht van ketterij en moest antwoorden op de beschuldiging dat hij niet geloofde in het vagevuur. Hij zou contact gehad hebben met een pastoor met ketterse ideeën en een priester aangespoord hebben om Erasmus verbaal te verdedigen. Hij had ook persoonlijk contact met Erasmus getuige een brief uit 1533 van Erasmus die aan hem gericht was..

d. Arent de Jeude, Jan de Jeude Jans, Heer van Hardeinxveld behoorde tot die personen, welke in 1567 voor commissarissen van den hove zijn gedagvaard tot aflegging van den gerequireerden eed van trouw aan den koning.

e. Het Hardinxveldse gemeentewapen is al heel oud. Het is ontstaan in 1096 in het Franse stadje Châtillon sur Marne. Het wapen is verleend ter ere van een kruistocht. De er op voorkomende vogelfiguur, een merlette, is er pas enkele jaren later bijgekomen. Het wapen kwam in Hardinxveld via het uit Keulen afkomstige Joodse riddergeslacht De Jeude. Toen Bruisten de Jeude de Heerlijkheid in 1454 kocht, werd het wapen ook aan Hardinxveld verbonden. Een later familielid van hem, Arent de Jeude, ook heer van Hardinxveld, woonde op Loevestein, waar hij in 1570, kort na het begin van de Tachtigjarige Oorlog, werd vermoord. Hij werd in Hardinxveld begraven.

f. In 1450 woonde te Besoijen Aart de Jeude. In 1451 kocht diens zoon Bruisten de Jeude uit Gelderland van Arent van Gent, Heer van Hardinxveld, de heerlijkheid Hardinxveld. Deze bracht het Châtillon-wapen naar Hardinxveld. Een later familielid van hem, Arent de Jeude, Heer van Hardinxveld, woonde op kasteel Loevestein. Hij werd daar in 1570 vermoord en in Hardinxveld begraven. De heerlijkheid Hardinxveld is tot 1683 in bezit geweest van het geslacht De Jeude. De laatste adellijke heer van Hardinxveld, Jan de Jeude, stierf in 1641 in Brussel. 395.

g. PHILIPS VAN MONTMORENCY, GRAAF VAN HORNE, HEER VAN ALTENA, EN AART DE JEUDE, HEER VAN HARDINXVELD, GAAN EEN DADING AAN; TER BEEINDIGING VAN HUN GESCHILLEN OVER DE VISSCHERIJ IN DE NOORDELIJKE HELFT VAN DE MERWEDE, BINNEN DE GRENZEN VAN DE HEERLIJKHElD HARDINXVELD, WAAROVER EEN PROCES HANGENDE IS VOOR DEN GROOTEN RAAD TE MECHELEN. INGEVOLGE DEZE DADING GEEFT DE HEER VAN ALTENA DE HELFT VAN HET VROON, KOMENDE VAN DE VISSCHEN, WELKE GEVANGEN WORDEN MET EEN SOORT NETTEN, "STANDAARDS" GENAAMD, AAN DEN HEER VAN HARDINXVELD IN ERFLEEN, TE VERHEERGEWADEN MET EEN ZALM. DE ANDERE HELFT VAN DIT VROON ZAL DE HEER VANALTENA BEHOUDEN.

h. Kinders: i. Catharina de Juede ii. Barbara de Juede iii. Jan de Jeude-Ingestuur Ds. MG Müller

view all

Arent aka Jan de Jeude Jans, Heer van Hardinxveld's Timeline