Captain Bent Salvesen

Is your surname Salvesen?

Connect to 2,469 Salvesen profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Captain Bent Salvesen

Norwegian: Bent Salvesen
Birthdate:
Birthplace: Hesnes, Grimstad, Aust-Agder, Norway
Death: September 16, 1820 (32)
Santander, Cantabria, Cantabria, Spain
Immediate Family:

Son of Captain Salve Olsen Hesnæs and Louise Bentsdatter (=Bentzen)
Husband of Jøran Katrine Jakobsdatter Feght
Father of Jacob Fegth Salvesen; Captain Ole Salvesen; Gunder Gill Salvesen; Merchant Iver Feght Salvesen; Caroline Louise Pauss and 1 other
Brother of Ingeborg Salvesdatter Hesnes; Maren Salvesdatter Møller; Johanne Kristine Barholdt; Jens Salvesen Salvesen; Aanon Salvesen Salvesen and 4 others
Half brother of Ole Salvesen Ugland

Occupation: Skipper
Managed by: Private User
Last Updated:

About Captain Bent Salvesen

Sammendrag/summary

Bent Salvesen var opprinnelig fra Hesnes utenfor Grimstad, men ble borger på Strømsø i 1810 etter at han tre år tidligere var blitt gift med Cathrine Fegth, en datter av av trelasthandler Jacob Fegth på Tangen. Bent Salvesen var skipskaptein, offiser i den dansk–norske marine fra 1807 og senere kaperkaptein. Han dro i 1817 på langfart til Ostindia som offiser på et dansk skip, og vendte aldri hjem. I 1820 ble han ansatt som kaptein for et dansk skip fra København og døde samme år i havnebyen Santander i Spania. Bent Salvesen var velkjent i Drammen som en svært festlig og vittig person, som det gikk mange historier om, og var opphavsmann til flere ordtak.

Ship's captain, lieutenant in the Dano-Norwegian Navy and privateer.

Etterlysning

  • Bilde (maleri, miniatyr, silhuett e.l.)

Litteratur

Biografi

Bent Salvesen ble født på Hesnes utenfor Grimstad i 1787. Han var sønn av skipsfører, reder og gårdbruker på Nedre Hesnes Salve Olsen Hesnes (1749–1813) og Louise Bentsdatter (av slekten Bentzen) (1760–1814) fra Guldsmedengen utenfor Arendal, og familien på begge sider hadde vært skipsførere og redere på Hesnes og Guldsmedengen/Kolbjørnsvik og andre uthavner ved Grimstad og Arendal siden 1600-tallet. Faren førte bl.a. den større tremasteren «Elisabeth». Bent Salvesen var oppkalt etter morfaren, skipsfører Bent Pedersen (1724–1781) fra Kolbjørnsvik.

Han ble gift 2. september 1807 med Goron Cathrine Fegth (1785–1838), datter av trelasthandler og skipsreder Jacob Fegth på Tangen i Drammen, som i begynnelsen av 1800-tallet var Drammens tredje største trelasthandler og Tangens rikeste mann. Bent Salvesen gjorde krigstjeneste som månedsløytnant (midlertidig ansatt løytnant) i den dansk-norske marine fra 1807 og tok 19. september 1810 borgerskap som skipper på Strømsø.

26 år gammel fikk han 10. november 1813 kaperbrev (rett til å oppbringe engelske skip) for kutteren «Recovery» som han da var kaptein for; redere var Niels Omsted og dennes sønn Gabriel Omsted i Drammen. Skipet var på 15 kommerselester med 14 kanoner og 30 manns besetning; dvs. det var et hurtiggående mindre skip som primært var utrustet for «sjørøveri» og som var sterkt bevæpnet. Han var en av to skipskapteiner fra Drammen som fikk kaperbrev under Napoleonskrigen, men Drammens involvering i kaperfarten ble ingen stor suksess og skipet tok ingen prise. Skipet ble i 1814 overtatt av marinen (Joh N. Tønnessen, Kaperfart og skipsfart 1807–1814 s. 616, Cappelens Forlag, 1955).

I juni 1817 forlot han hustru og barn og dro på langfart til Ostindia som offiser på et større dansk skip, og vendte siden aldri hjem. Han ble i 1820 ansatt i København som kaptein for et dansk skip som skulle til Spania, og døde samme år i den spanske havnebyen Santander, 32 år gammel. Han etterlot seg ingen verdier av betydning og begravelsen ble bekostet av en tilstedeværende landsmann.

Lokalhistorikeren Alfthan Juel foretok rundt 1912 undersøkelser rundt slekten Salvesens historie. En vesentlig kilde for Juel er seilmaker, skipsreder og stortingsrepresentant Peter Høeg, som var svigersønn til Bent Salvesens datter Caroline Louise. Juel intervjuet Høeg i 1912. Juel skriver i et brev av 28. mars 1912:

"Bent Salvesen boede de første år efter giftemålet i Grimstad, hvor de to ældste børn er født. Bent Salvesen gjorde i 1807 krigstjeneste mod England, som månedsløjtnant og tog derefter borgerskab som skipper på Strømsø og sejlede med sin svigerfars skibe. I 1817 forlod han sin hustru og 7 børn og drog på langfart til Ostindien med et skib fra Danmark. Han døde 1820 i Spanien i en alder af kun 33 år. Hans hustru flyttede til hjembyen Drammen hvor hun, for at forsørge sig selv og børnene, ansøgte Sep 18, 1818 Kongen om bevilling til at drive Høgerhandel på Strømsø. Af forskellige årsager blev den ansøgning forlagt og først efter en fornyet ansøgning Aug 15, 1823 blev endelig tilladelse givet Nov 11, 1823. Bent Salvesen var et kvikt hoved om hvilken der gik mange historier. Da han engang i muntert selskab var så uheldig at få itureven en ny selskabsfrakke sagde han ”Ak ja, det kan ikke vare til evig tid”. Deraf mundheldet ”Det kan ikke vare til evig tid, sagde Salvesen”. I Drammens gamle teater var det almindeligt at restauratøren udlagde en bog hvor de besøgende noterede hvad de havde nydt. En ældre arrogant borger grosserer Nils Omsted noterede også sit navn øverst på en blank side med tilføjelse ”Denne side forbeholder jeg mig, N.O.”. Dette var en velkommen anledning for Bent Salvesen til at give den herre en over næsen. Han tog blyanten og rablede med store bogstaver ned over siden: ”Gjerne for mig, Bent Salvesen”. Deraf mundheldet ”Gjerne for mig, sagde Salvesen”. En sidste historie gik på, at han med lodsoldermand Ulrik Frederik Edler Neuman havde købt en ko, der skulle slagtes til jul. Udover høsten fik Salvesen imidlertid lyst på slagtemad. Han henvender sig til Neuman og siger: ”Ja, nu vil jeg slagte min halvpart af koen, så kan du gjøre med din halvpart, hvad du vil”."

Ordtaket «gjerne for mig, sa' Bent Salvesen» er omtalt i boken Vi og voreses (1899) av Kristiania-bohemen Sfinx (Edle Hartmann Schjødt). Bent Salvesen bodde bare i ektefellens by Drammen i rundt syv år, men må ha gjort et varig inntrykk med sin slagferdige personlighet.

For å bli i stand til å forsørge seg og barna søkte ektefellen med hjelp fra svogeren Anders Juel 18. september 1818 kongen om tillatelse til å drive høkerforretning på Strømsø. I en anbefaling av søknaden gav sogneprest til Skoger og Tangen, Andreas Jacob Lund, 25. september 1818 ektefolkene følgende skussmål:

"Goran Cathrine Salvesen har stedse særdeles udmærket sig ved sin huslighed, stræbsomhed og sin omhyggelighed for sine børns opdragelse. En sjælden og aldeles utilgivelig ligegyldighed for hendes, sine børns og sit huses vel, har derimod stedse udmærket manden, skipper Bent Salvesen. Som han fraværende hidindtil skal have vist sig, haver hun ingen grund til at håbe eller vente noget bidrag til sin og sine børns underholdning. Selv må hun sørge derfor."

Ved en inkurie ble søknaden forlagt, og først etter at den ble sendt inn på nytt med anbefalinger av mange av byens fremste menn og av amtmann Johan Collett ble hun 14. desember 1823 tildelt borgerskap som høker. Minst et, kanskje flere, av barna vokste opp hos slektninger.

Bent Salvesen var far til

  • Louise Salvesen (f. 1808 på Hesnes i Grimstad, død samme år)
  • Jacob Fegth Salvesen (f. 1809 på Hesnes i Grimstad), reiste fra Norge og ble «uspurgt» ifølge Landgraffs Grimstadslægter, som opplyser at det eneste man visste om ham var at han slo seg ned i Afrika, der han skal ha giftet seg med en engelsk kvinne
  • Ole Salvesen (f. 1810 på Tangen i Drammen, d. 1859 i København?), skipskaptein, flyttet til Randers i Danmark og ble gift der i 1840, senere bosatt på Holmen i København. Datteren Valborg Mathilde Benedicte Salvesen ble i 1847 adoptert av professor ved Københavns Universitet Franz Nachtegall, som introduserte gymnastikkfaget i Danmark. Landgraff omtaler også Ole som «uspurgt», men han ser ut til å ha hatt kontakt med familien hjemme i Drammen hvertfall i 1840-årene. Peter Høeg opplyser at han som gift bodde en periode hos søsteren og svogeren Nicolai Nissen Pauss. Datteren ble døpt i Drammen i 1843, nesten et år etter sin fødsel, så det kan være at han bodde i Drammen en kortere periode da før han returnerte til Danmark.
  • Caroline Louise Salvesen (f. 1812 på Tangen i Drammen, d. 1887 på Tangen), gift med skipskaptein Nicolai Nissen Pauss på Tangen; Alfthan Juel opplyser at «Caroline Louise Salvesen blev opdraget hos sin onkel, lensmand Anders Juel i Skoger, og skal have været meget munter og livlig». Onkelen Anders Juel var gift med morens søster Sara Marthine Fegth, og var lensmann, skipsreder og proprietær i Skoger, der han eide bygdas største gård Eik (Eeg). Juel var en jordnær og ansvarsfull mann, og hans største interesse var å dyrke jorden, en skarp kontrast til svogeren Bent Salvesen. En av Caroline Louises fetre, som hun vokste opp med, var Iver Albert Juel, som ble en av Østlandets største trelasthandlere og som etablerte trelastfirmaet Juel, Wegner & Co. med Benjamin Wegner i 1856.
  • Salve Hesnæs Salvesen (f. 1813 på Tangen i Drammen), i 1835 ble han gift med Hanne Jørgine Hansdtr etter at han allerede hadde gjort henne gravid, og var matros da datteren ble døpt senere samme år. Ifølge Landgraffs Grimstadslægter reiste han fra Norge og ble «uspurgt»
  • Gunder Gill Salvesen (f. 1815 på Tangen i Drammen), var matros i 1835 og styrmann i 1837; ikke funnet i senere kilder; Landgraff opplyser i Grimstadslægter at han «blev her i Landet som Skolelærer og Landmand». Landgraff, som skrev fra et lokalhistorisk perspektiv i Grimstad, er imidlertid ikke alltid presis i sine opplysninger, og det kan tenkes at også Gunder forlot Norge, siden han var sjømann og forsvinner fra kildene etter 1837.
  • Iver Fegth Salvesen (f. 1817 på Tangen i Drammen, d. 1882 i Den Helder), kjøpmann i Harlingen og senere Den Helder i Nederland. Omtalt som skipshandler i noen norske kilder, men kan også ha vært trelasthandler. Var først gift med Andrea Martine Holst, datter av kjøpmann Hans Daniel Holst, og etter at han ble enkemann i 2. ekteskap med Carolina Frederika Walgreen, datter av den svenskfødte kjøpmann i Harlingen Pieter (Petter) Walgreen.

Landgraff skriver i boken Grimstadslægter (s. 271–272) [rettelser av feil i hakeparentes]: «Bent Salvesen, f. 1787, Søn af Salve Olsen Hesnæs (se til side 16) var Skibskaptein og havde gjort Krigstjeneste som Maanedsløitnant, men forlod Hustru og Børn og skal være død i Havre [han døde i Santander]; hans Hustru flyttede til sin hjemby Drammen. Af Sønnerne reiste Jacob Feght, Ole og Salve bort fra Landet og blev uspurgte, kun at det om den første hedte at han slo seg ned i Afrika og der egtede en Englænderinde. Iver Ferdinand [Ferdinand er feil] skal være død omkring 1890 [1882 er rett] som Kjøbmand i Holland, medens Gunder blev her i Landet som Skolelærer og Landmand [ikke bekreftet av andre kilder]; af Døtrene døde Lovise 20 uger gammel 1808, Karoline Lovise, f. 1812, d. 1886 [1887 er rett], blev gift med Skibskaptein Nikolai Pauss i Drammen (Søn Skolebestyrer i Kristiania cand. theol. Bernhard Cathrinus Pauss f. 1839).»

Bent Salvesen har etterkommere i bl.a. Norge, Nederland og Danmark med slektsnavn bl.a. Salvesen, Paus, Høeg, Kapteijn, Løvenskiold, Wessel og andre navn.

Bents bror Jens Salvesen (f. 1792) bosatte seg i 1817 i Swansea i Wales, der han giftet seg, førte skip derfra i Vestindiafart i lengre tid, og siden levde som navigasjonslærer. Brødrene Aanon (f. 1794) og John Salvesen (f. 1796) ble også skipsførere og losoldermenn i hhv. Grimstad og Risør.

Kronologisk kildeoversikt

  • Hesnes 1787: Dåp for Bent Salvesen https://www.digitalarkivet.no/kb20070525340185 (nederst t.h.) (uferdig tolkning: "Bent. Sønn av (Gaard[bruger]?%29 Salve Olsen Hesnæs og Louise Bentsd (...) Bent (...) [Faddere:] Johan Bent Pedersens Karen (...), Peder Bentsen. Knud Bentsen")
  • Hesnes 1801: Folketelling 1801: Bent Salvesen, 14 år gammel, bor på Hesnes med foreldrene, gaardbruger og skipper Salve Olsen og Lovise Bentsdatter
  • Tangen 1807: Ungkarl og styrmand Bent Salvesen blir 2. september 1807 gift på Tangen med Jfrue [jomfru] Goren Catrine Fegth https://www.digitalarkivet.no/kb20061219660046 (nede t.h.) & https://www.digitalarkivet.no/view/327/pv00000001933053
  • Hesnes 1808: Datteren Lovise Salvesen blir født. https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000012441012
  • Hesnes 1809: Sønnen Jacob Fegth Salvesen blir født. Foreldre: Benth Salvesen og Chathrine Fegth. https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000012441133
  • Tangen 1810: Sønnen Ole Salvesen blir født. Benth Salvesen titulert Skibscaptain hr. Faddere: O.H. Christensen, Peder Christensen, E. Christensen, O. Lund, A. Lorentzen, H. Fegth, H.C. Stibolt, Mad. A.K. Fegth, Austad, H. Dahle, C. Fegth, A. Juul, Bernt Bjørløv https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000009967183
  • Tangen 1812: Datteren Caroline Lovise blir født. Bendt Salvesen titulert Skibscapitain hr. Faddere: Jens Hofgaard, Hans Kjær, Iver Stibolt Jun, Morten Borli, Anund Salvesen, Byhring, Capt. Lars bacher, Mad. Idde Fegth, Jfr. Charlotte Pieter, Jfr. Sara Brand, Jfen Jacob Fegth, N. Omsted, Cap Bech Henrichsen https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000009967822
  • Tangen 1813: Sønnen Salve Hesnæs Salvesen blir født. Bendt Salvesen titulert Skibskapitain. Faddere: Kjøbmand J. Feght, Fuldmægt. I Feght, A. Hoffgaard paa Tangen, Kbmand Scheitlie paa Strømsøe, Styrmand J. Salvesen paa Hesnæs, Mad. Juel, Jfr. Juel, Major Grønvold, Skibskap. Christensen, Skibskap. Storck Waale, Assessor Falck https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000006878108 (jf https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000009968104 & https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000008929142)
  • Tangen 1815: Sønnen Gunder Gill Salvesen blir født. Foreldre Capt. Bent Salvesen og Goren Catrine Salvesen fød Fegth. Faddere: Peder Hansen, Ludvig Bulouw, C. Fægth, Hendrich Dahle, Hans Fegth, Capt Hans Jørgen Schwartz, Lensmand A. juel, Mad. Christina Fegth, Jfr Maren Bloch, Maria Hendrichsen, Capt. Gunder Gill, A. Kjær, Doct. Kønig https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000013445296
  • Strømsø 1817: Sønnen Iver Fegth Salvesen blir født: Bendt Salvesen titulert Skipper. Sønnens faddere Handelsmd. Berndt Biørløv, Madamme Ida Fegth, Jomfue Karen Fegth, Lehnsmand Iuel, Handelsmd. Anders Iuel, Handelsmd. Christ. Waale, Handelsmd. Hend. Dahle. https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000003203819
  • Bent Salvesen død 1820: "Efter indløben Anmeldelse er Skipper Bent Salvesen her af Byen i forrige Aar ved Døden afgaaen i Spanien, og, uagtet hans Boe er yderst ubetydeligt, saa anmodes dog de, der maatte have nogen Fordring paa Samme, derom inden lovlig Tid at melde sig for undertegnede Skifteret med behørig Legitimation. Drammens civile Skifteret, den 2den August 1821. Ottesen, adj. Byfoged." (Den Norske Rigstidende, nr. 65, 13. august 1821); Alfthan Juel fant i Riksarkivet ektefellens originale ansøkning om å drive høkerforretning, med påtegning om at Bent Salvesen døde 17. september 1820 i Santander i Spania.
  • Tangen 1838: Ektefellens død. Goren Cattrine Salvesen f. Fegth. Enke etter Skip. Bent Salvesen https://www.digitalarkivet.no/view/267/pg00000002414375 / https://www.digitalarkivet.no/view/267/pg00000002414402
  • Drammen 1838: Dødsannonse i Drammen-avisen Tiden for ektefellen
  • Drammen 1838: Annonse i Drammen-avisen Tiden, tilsynelatende fra en Bent Salvesen bosatt på Tangen som påtar seg forfatterskapet for noen (kanskje morsomme) tekststykker om matroser, med kommentaren "gjerne for meg", en velkjent frekk replikk som Bent Salvesen var opphavsmann til. Bent Salvesen bodde på Tangen fra 1810 til 1817, og hans familie fortsatte å bo der. Det var tilsynelatende ingen andre med navnet i Drammen på den tiden. Annonsen virker dermed som en spøk sendt inn i navnet til Bent Salvesen, som da hadde vært død i 18 år.
view all

Captain Bent Salvesen's Timeline

1787
October 20, 1787
Hesnes, Grimstad, Aust-Agder, Norway
1809
March 28, 1809
Grimstad, Grimstad, Aust-Agder, Norway
1810
November 16, 1810
Tangen, Strømsø, Drammen, Buskerud, Norway
1812
September 2, 1812
Tangen, Strømsø, Drammen, Buskerud, Norway
1813
July 11, 1813
1815
December 9, 1815
Tangen, Drammen, Buskerud, Norway
1817
November 27, 1817
Tangen, Drammen, Buskerud, Norway
1820
September 16, 1820
Age 32
Santander, Cantabria, Cantabria, Spain