Catharina Karlsdotter Kylmäkorpi

Is your surname Kylmäkorpi?

Research the Kylmäkorpi family

Catharina Karlsdotter Kylmäkorpi's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Catharina Karlsdotter Kylmäkorpi (Salkoniemi)

Swedish: Carin Carlsdotter, Finnish: Kaisa Kallentytär
Also Known As: "Cajsa", "Kajsa", "Carin", "Karin", "Charin", "Catarina", "Chatarina", "Katarina", "Salkonemi", "Salkonjemi"
Birthdate:
Birthplace: ?, Sysmä, Finland
Death: October 19, 1808 (70-82)
(82 v), Nuoramoinen, Kurki, Sysmä, Finland (åld.br.)
Immediate Family:

Daughter of Karl Bertelsson Salkoniemi and Sophia Simonsdotter Salkoniemi
Wife of Sipi Sipinpoika Kylmäkorpi
Mother of Maria Sigfredsdotter Kylmäkorpi; Riitta Sipintytär; Liisa Sipintytär Kylmäkorpi; Eeva Sigfridintytär; Anna Sipintytär Mustaniemi and 6 others
Sister of Elisabeth Karlsdotter Salkonemi; Olof Karlsson Salkoniemi; Maria Kallentytär Salkoniemi; Matts Carlsson Salkoniemi; Valborg Carlsdotter Salkoniemi and 2 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Catharina Karlsdotter Kylmäkorpi

Sysmä, Storby, Salkoniemi sepän tytär, isännän sisar 1745, emäntä 1747- 1758- , avioitui n. 1751 Sigfrid Sigfridssonin kanssa (SAY) Sysmän Toivolan Kylmäkorven torpparin seppä Sipi Sipinpojan vaimo.

Koska Kaisan syntymävuosi on vanhimmassa rippikirjassa 1737 ja vasta myöhemmin 1726, on mahdollista, että Kaisa on Sipi Sipinpoika Kylmäkorven II puoliso ja olisi tuntematon I puoliso, joka olisi vanhimpien lasten äiti, mutta oletetaan aluksi ettei näin ole, kun mitään selvää rajavuotta on mahdotonta osoittaa.

Yo. (ja ao.) lähteissä myöhemmin (tuleva?) p:so Sigfred drg 1751 (Sigfed dreng) - ovatko tittelit ristiriidassa?

Vihitty (Sysmässä?) n. 1751 ?

Yo. SSHY:n lähteestä Kaisan nimi ei erotu, paikka Nuoramoinen Kurki Hanimäki erottuu.


Kirjoittanut Teuvo Masalin

Henkikirjoissa 1744 Caisa merkitty Suuressakylässä luutnantti Wijkmanin piiaksi ja 1747 lähtien Karin Salkoniemeksi, värdinna, eikä Salkoniemestä ole muita henkikirjaan merkittykään. Ja vuodesta 1751 Väihkylästä Salkoniemeen muuttaneen Sigfred Sigfredinpojan vaimoksi. Salkoniemessä näkyy myös sisar Maria Carlintytär, myöhemmin Arvid Sigfredinpojan vaimo, eli veljeksillä oli sisarukset vaimoina, ja näiden veljellä Olofilla II vaimona veljesten sisar Maria Sigfredintytär Väihkölästä. Tässä oli kolme Sigfred Kisellin lasta ja kolme Carl Bertillssonin lasta keskenään naimisissa.

Olof Carlsson 1722-91, katselmusrenki Suuressakylässä, mutta v. 1751 -91, näkyy ensin Sigfredin lankona Salkoniemessä, sitten seppä ja torppari. Olofin II vaimo oli Sigfred Sigfredinpojan sisar ja Sigfred Kisellin tytär Maria Sigfredintytär, joka muutti Salkoniemeeen 1757 Väihkylästä. Asiakirjoista saa käsityksen, että Olof oli todellinen ammattiseppä. Olof perheineen isännöi Salkoniemeä 1790 luvulle kuolemaansa saakka. Ilm. poika Adamkin oli seppä, koska käytti nimeä Järn, eikä ole merkitty sotilaaksi. Kun Carl Bertillsson oli muiden ammattiensa lisäksi seppä, ei liene epäilystä keneltä poika Olof ja vävy Sigfred sepänoppinsa saivat

Kaisa oli Sysmän käräjillä alla ollevassa hääjutussa.

Salaksniemen Tienhaaran torpassa oli 1. helmikuuta 1768 häät. Häissä sattunutta nujakointia käsiteltiin Sysmän syyskäräjillä 1769 ja uudelleen talvikäräjillä 31. tammikuuta 1770. Kantajana oli entinen sotilas, torppari Jöran Uhrväder Suurestakylästä ja vastaajina torppari Sigfred Sigfredsson ja torppari Adam Mattson sekä hänen vaimonsa Sophia Eliaantytär, kaikki Salaksniemestä. Todistajiksi oli kutsuttu torpparin leski Sophia Bertilintytär myös Salaksniemestä, sekä hänen tyttärensä torpparin vaimo Maria Cristerintytär Joutsmatkasta, torpparin vaimo Maria Matintytär ja Brita Jacobsdotter Letkopeksef Salaksniemestä. Brita Letkopeksef todisti, että oltiin juuri aloittamassa ruokailua kun Uhrväder alkoi kysellä Sophia Eliaantyttäreltä ja Sigfred Sigfredssonin vaimolta Caisa Carlintyttäreltä, onko heillä salaisuuksia, luvaten samalla paljastaa Sophian salaisuuden ja alkoi moitikella naisia ja inttää, että hänellä on valtuutus jättää pois henkikirjoista heidän miehensä eli vastaajat Sigfred ja Adam. Sophia Bertillintytär todisti, että Uhrväder sanoi Sophia Eliaantyttärelle: "Sinä huora verivittu lyö minua." Sophia vastasi: "Sinä vanha rakki olet aina kiinni minussa." Samalla hän tarttui Uhrväderiin ja tyrkkäsi hänet penkille istumaan. Silloin tulivat Sigfred Sigfredsson ja Adam Mattson ja kysyivät mikä oikeus hänellä oli puhua naisille siihen sävyyn. Uhrväder vastasi kutsumalla Sigfrediä "nöötiksi". Sigfred tönäisi kyynärävarrella Uhrväderia niin, että tämä lensi lattialle kumoon. Nyt Adam Mattson tarttui Uhrväderiin ja potkaisi kolme kertaa. Uhrväder löi Sophiaa ja tämä puolestaan häntä poskelle. Nyt tuli väliin lautamies "häredman" Bertill Jö- ransson, joka saikin tilanteen rauhoittumaan. Käräjillä Uhrväder syytti myös Sigfred Sigfredinpoikaa siitä, että tämä oli aikaisemmin nimitellyt häntä tyranniksi. Tällä Sigfred varmaan tarkoitti Uhrväderin ympäristöä häiritsevää käyttäytymistä, kuten kyseinen hääkärhämäkin käräjäpöytäkirjojen valossa osoittaa. Uhrväder, vaikka oli jutussa kantajana, sai sakkoa Sophia Eliaantyttären kanssa nujakoinnista ja lyömisestä 9 taaleria 16 äyriä ja Sigfredin nimittämisestä halventavasti viisi taaleria hopeassa ja korvauksia 7 taaleria. Sigfred sai sakkoa Uhrväderin kumoon tuuppaamisesta 6 markkaa. Adam Mattson sakkoa 6 markkaa Uhrväderin potkimisesta. Ja Sophia Eliaantytär Uhrväderin lyömisestä ja kumoon työntämisestä 3 markkaa.

Huomiota kiinnittää, että sakkoja tuomittiin markoissa ja taalereissa, ja että Sigfredin ja Adamin sakot olivat saman suuruisia, vaikka Adam potki Uhrväderia ja Sigfred vain töytäisi kyynärvarrella nurin. Samoin se, että kaikki todistajat olivat naisia, vaikka häävieraissa näkijöinä oli varmasti miehiäkin. Uhrväder oli pahansisuinen käräjäpukari. Jo Sigfredin isän Sigfred Kiselin kanssa hän oli käräjillä rykmentinkokouksessa Härkälässä sattuneesta kärhämöinnistä ja useissa muissakin ju- tuissa esiintyy Sysmän käräjillä ja riiteli säätyläistenkin kanssa.

 	  	 
view all 14

Catharina Karlsdotter Kylmäkorpi's Timeline

1726
1726
?, Sysmä, Finland
1747
1747
?, Toivola, Kylmäkorpi, Sysmä, Finland
1752
January 14, 1752
Salkoniemi, Sysmä, Finland
1753
September 1, 1753
Storby, Salkoniemi, Sysmä, Finland
1756
August 20, 1756
Salkoniemi, Kylmäkorpi, Sysmä, Finland
1756
Salkoniemi, Sysmä, Finland
1760
March 8, 1760
Tikkala Salaksniemi, Sysmä, Finland
1762
January 15, 1762
=> 1766, Salaksniemi, Kylmäkorpi?, Sysmä, Finland
1764
March 4, 1764
Tikkala Salaksniemi, Kylmäkorpi, Sysmä, Finland
1765
October 16, 1765
=> 1766 => 1768, Salaxime, Kylmäkorpi, Sysmä, Finland